Dania jednogarnkowe

Niektóre produkty spożywcze traktowane są przez nas po macoszemu. Jesteśmy bowiem przyzwyczajeni do tego, by uznawać je wyłącznie za dodatek, coś, co nie ma większego zastosowania w kuchni. Tak jest chociażby z liśćmi winogron czy też winorośli. O ile winne jagody uwielbiamy spożywać w każdej formie, tak o właściwościach liści zupełnie zapomnieliśmy. Błędnie.

Liście winorośli - zastosowanie w kuchni | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Liście winorośli można traktować jako roślinę o właściwościach leczniczych, z której przygotowuje się herbatki czy też napary. Liści używa się jednak także w kuchni, na przykład zawijając w nie gołąbki. Dlaczego warto o nich pamiętać i korzystać z nich nie tylko wtedy, gdy chcemy wzbogacić smak naszych ogórków kiszonych? 

Sprawdź także: Jak mrozić sezonowe owoce, żeby się nie sklejały? Truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie

Liście winorośli - charakterystyka

Jak prezentują się liście winorośli? Charakterystyka samych liści nie jest zbyt skomplikowana. Winorośl należy do rodziny winoroślowatych, które występują głównie w strefie klimatu umiarkowanego. Czasem winorośle rosną także w strefie subtropikalnej. Tak zwana winorośl właściwa, czyli vinifera, to właśnie roślina, która interesuje nas najbardziej. To winorośl winna, którą kiedyś uprawiało się w basenie Morza Śródziemnego czy rejonie Kaukazu. Teraz winorośl winna może rosnąć w wielu miejscach na całym świecie - w Polsce także się ją uprawia. Oczywiście robi się to przede wszystkim z myślą o produkcji wina, do którego używa się jagód winorośli, czyli winogron. Na szczęście z rośliny można wykorzystać nie tylko owoce, ale również liście, które mają swoje zastosowanie w ziołolecznictwie i kuchni.  

Liście winorośli - właściwości

Co kryją w sobie liście winorośli? Właściwości tej rośliny są dość interesujące i z całą pewnością warto wziąć ją pod uwagę podczas komponowania swojego menu. Co ciekawe, w kuchni bałkańskiej i greckiej często wykorzystywano właściwości tego składnika, przede wszystkim przygotowując kiszone liście winogron bądź używając ich do niewielkich gołąbków.

Liście winorośli to oczywiście nie tylko smaczny dodatek, ale także produkt mający interesujące właściwości. Znaleźć można w nich tak zwany resweratrol, który występuje przede wszystkim w ciemnych winogronach, czarnej porzeczce, morwie czy malinach. To polifenol, który jest silnym antyoksydantem. Posiada również właściwości przeciwzapalne. Według badań resweratrol ma także redukować ryzyko powstawania zakrzepów, działa przeciwmiażdżycowo i wpływa bardzo pozytywnie na cały układ krwionośny.

Oprócz tego, jak wszystkie antyoksydanty, ma właściwości przeciwnowotworowe. Przeciwzapalne działanie liści winogron sprawia, że doskonale nadają się jako element płukanki do jamy ustnej, której można używać przy zapaleniu gardła i dziąseł. Liście działają także moczopędnie, co pozwala na wsparcie układu moczowego podczas infekcji. Herbatka z nich jest więc jak najbardziej wskazana podczas problemów z nerkami czy moczowodami.  

Marynowane liście winogron

 Marynowane liście winogron Zobacz przepis

Marynowane liście winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kiedy zbierać liście winorośli?

Oczywiście liście winorośli można kupić w wielu sklepach z dobrą żywnością - najczęściej są sprzedawane w zalewie solankowej, która wydłuża ich zdatność do spożycia. Liście można jednak zebrać samemu. Kiedy zbierać liście winorośli, by mieć pewność, że są dobre? Wskazuje się, że najlepsze, a także najzdrowsze, liście winogron, zbiera się podczas kwitnienia, a zatem od początku czerwca do początku września. Liście muszą wyglądać na zdrowe - powinny być lśniące i żywo zielone. Jeśli posiadają drobne zabarwienia, plamki czy po prostu są lekko uschnięte, nie warto ich zbierać. Należy również pamiętać, iż zebrane liście należy sparzyć bądź poddać pasteryzacji, by utrzymać ich świeżość. Kolejnym sposobem na wydłużenie żywotności liści jest…ukiszenie ich.  

Liście winorośli - zastosowanie lecznicze

Co mogą nam zaoferować liście winorośli? Zastosowanie lecznicze samo nasuwa się na myśl - tym bardziej po przeczytaniu wszystkich informacji na temat właściwości tych niepozornych roślin. Jeśli po zebraniu liści ususzycie je, możecie następnie przygotować z nich herbatkę bądź napar. Do tego celu lepiej sprawdza się susz, jednak ze świeżych liści także spokojnie powstanie herbatka.

Jak je zrobić? Aby zaparzyć herbatę z liści winorośli, wystarczy zalać niewielką ilość suszonych liści wrzątkiem i odczekać pięć czy dziesięć minut. W tym czasie przykryjcie kubek lub filiżankę talerzykiem. Napar wymaga trochę więcej czasu i należy robić go w garnuszku. Wsypcie około 20 gramów suszu i zalejcie 300 mililitrami wody. Zagotujcie całość i gotujcie napar przez 20 minut pod przykryciem na niewielkim ogniu. Następnie odcedźcie liście i wlejcie napar do filiżanki. Warto pić go zwłaszcza podczas infekcji układu moczowego. 

Liście winorośli - zastosowanie w kuchni 

To oczywiście nie wszystko, co mogą nam zaoferować liście winorośli. Zastosowanie w kuchni tego składnika jest tak samo popularne - zwłaszcza w krajach bałkańskich. Co możecie z nich zrobić?  

  • Kiszone liście winorośli - smakują naprawdę wybornie, a można używać ich do sałatek, zup czy surówek bądź też zajadać bez niczego. Oczywiście z kiszonych liści robi się również idealne gołąbki. Jak ukisić liście winorośli? Potrzebujecie do tego świeżych liści, wody, soli, a także czosnku, pieprzu, ziaren gorczycy, kopru, liści laurowych czy korzenia chrzanu. Skład jest zatem podobny jak w przypadku kiszenia ogórków. Zacznijcie od zrobienia zalewy z wody i soli (na litr wody, jedna łyżeczka soli). Liście umyjcie i pozbądźcie się łodyżek. Zacznijcie je rolować, a następnie wkładać do słoiczków, razem z pozostałymi składnikami - czosnkiem, gorczycą, pieprzem, chrzanem i liściem laurowym. Zalejcie wodą z solą i zakręćcie. Odstawcie w ciepłe miejsce i trzymajcie dwa tygodnie. Po tym czasie liście będą gotowe. 
  • Liście winorośli na gołąbki - nie musicie kisić liści, by były dobre na gołąbki. Wystarczy lekko je sparzyć, zblanszować, tak samo, jak w przypadku liści kapusty. Pamiętajcie, że liście winorośli są niewielkie i delikatne, dlatego nie pakujcie do nich dużych ilości farszu. 
  • Dolma - danie znane również jako dolmades, to po prostu gołąbki, które przygotowuje się na bazie mięsa mielonego (nierzadko jagnięcego) i ryżu, a czasem także owoców morza i ryb. Farsz jest niezwykle podobny do naszych tradycyjnych gołąbków. Dodatki to cebula i czosnek, ale również rodzynki czy orzeszki piniowe. Podaje się je na ciepło z sosem. Istnieją również wersje z samym ryżem i warzywami. Taką jednak najczęściej podaje się na zimno. Dolmades to danie, które możecie znaleźć w puszkach w sklepach z zagraniczną, dobrą żywnością. Jeśli więc jesteście ciekawi tego smaku, koniecznie sprawdźcie, jak prezentuje się oryginał. 
  • Faszerowane liście winogron - zarówno liście świeże, jak i kiszone, doskonale nadają się do tego, by je czymś nadziać. Może to być pasta jajeczna czy z suszonych pomidorów, ale też mięso czy warzywa. Wybór należy do was. 

Gołąbki w liściach winogron

 Gołąbki w liściach winogron Zobacz przepis

Gołąbki w liściach winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Niezależnie od tego, jak podacie liście winorośli, będą one nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Warto od czasu do czasu skusić się na ten przysmak. 

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Hipnotyzujące Oczy Marioli. Tajemniczy składnik ukryty jest w środku ciasta »

Ewa Wachowicz przygotowuje latem niezwykłą zupę. Aż trudno uwierzyć, że to polski przepis »

Wyśmienite leczo bez cukinii. Jego smak podbija inne chrupiące warzywo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to szybkie, tanie i proste ciasto. Marchewka nie jest wycz...

Odsłon: 1985

30 min
10

Przepis dnia

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

Odsłon: 1435

>60 min
31
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 340

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4