Dania jednogarnkowe

Cebula nieco nam spowszedniała, choć śmiało mogłaby zostać okrzyknięta superfood. To naprawdę niezwykłe warzywo, które lubimy nie tylko za smak, ale przede wszystkim za właściwości lecznicze. Doceniali ją już nasi przodkowie. Dowiedz się, na co szczególnie zwracali uwagę.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cebula to niezwykły warzywo. Jest bogata w substancje bakteriobójcze oraz witaminę C. To między innymi dlatego świetnie sprawdza się przy przeziębieniu. Spożywana na co dzień wzmacnia też organizm i poprawia jego odporność. To specyfik stosowany również przy... kacu. Dowiedz się więcej o cebuli, również o jej dawnym zastosowaniu i tradycyjnych przepisach z jej użyciem. Koniecznie z nich skorzystaj, aby poprawić swoje zdrowie i samopoczucie.

Sprawdź także: Herbata cebulowa - przepis naszych babć 

Cebula - zastosowanie doceniane od lat

Właściwości lecznicze cebuli znane są tak naprawdę od wieków. Niegdyś skupiono się przede wszystkim na wywarze z cebuli, który pomagał na choroby reumatyczne. Do dzisiaj stosujemy tradycyjny syrop z cebuli, który świetnie sprawdza się przy przeziębieniach. Niegdyś bardzo często wąchano też surową cebulę, aby odkazić katar i inne choroby dróg oddechowych.

Przez lata cebula była najpopularniejszym lekiem na szkorbut. To choroba objawiająca się wyraźnym brakiem witaminy C. Cebulę zabierano zatem w dalekie podróże, rejsy i stosowano ją na co dzień w domach. Dlaczego akurat cebula, która tak naprawdę nie jest najbogatszym źródłem witaminy C? Było to po prostu warzywo szeroko dostępne i bardzo skuteczne.

Jak działa cebula? Warzywo zawiera dodatkowe, silne, bakteriobójcze substancje, które niszczą bakterie nawet te bardzo oporne na działanie antybiotyków. Co więcej, w cebuli znajdziemy sporo magnezu, fosforu, siarki, cynku czy krzemu. To właśnie te minerały wzmacniają odporność organizmu. Właściwości tego superfood są znacznie szersze, dlatego warto zdać sobie sprawę z jego szerokich możliwości.

Cebula - właściwości zmniejszające ryzyko wystąpienia niektórych chorób

Cebula a nowotwory

Czy wiesz, że spożywając regularnie cebulę, najprawdopodobniej zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka? Rzeczywiście tego typu badania wykonali naukowcy ze Szwajcarii i z Włoch. Ich zdaniem spożywanie minimum siedmiu porcji cebuli w tygodniu zmniejszało prawdopodobieństwo pojawienia się raka jelita grubego o ponad połowę, porównując do osób, które wcale nie jedzą cebuli i czosnku. Warzywa te mogą zmniejszać także ryzyko wystąpienia raka gardła, raka jajnika, raka nerek czy raka jamy ustnej.

Cebula - zastosowanie na kaca i nie tylko

Jakie są inne właściwości cebuli? Warto wspomnieć również o działaniu rozrzedzającym krew i przeciwdziałaniu tworzeniu się zakrzepów. Cebula zawiera także sporo potasu, przez co obniża ciśnienie u cierpiących na nadciśnienie tętnicze.

Naukowcy, tym razem amerykańscy, zachęcają do jedzenia jednej surowej cebuli codziennie przez dwa miesiące, aby podwyższyć dobry cholesterol, a obniżyć poziom tego „złego". Cebula poprawia także trawienie i przeciwdziała zaparciom. Jedzenie tego warzywa zaleca się osobom po kuracji antybiotykowej (grzybobójcze działanie). Wtedy najlepiej zalać pokrojoną cebulę wodą i wolno dusić. Można ją przyprawić pieprzem, solą i dodać trochę oliwy, a nawet wbić jajko.

Cebula, a właściwie zupa cebulowa, może pomóc wątrobie zregenerować się po zakrapianej alkoholem nocy. Surowa cebula obniża też poziom cukru we krwi i zmniejsza dawkę insuliny. Dlatego warto, aby spożywały ją także osoby chore na cukrzycę.

Cebula na dolegliwości codzienne

Regularne spożywanie cebuli przeciwdziała wystąpieniu wielu poważnych chorób. Wartość pamiętać o zwyczajnym, codziennym zastosowaniu. Cebula zawiera bardzo wiele witamin i składników mineralnych, które wzmacniają nasze zdrowie i tym samym powodują lepsze samopoczucie na co dzień. Sprawdź szczegóły:

Syrop z cebuli - działanie 

Czujesz, że zaczyna dopadać cię przeziębienie? W takim razie koniecznie wypróbuj prozdrowotnej mikstury. Na co pomaga syrop z cebuli? To doskonałe rozwiązanie nie tylko we wstępnej fazie infekcji. Niektórzy twierdzą, że ten cudowny syrop może wyleczyć nawet zapalenie krtani czy anginę.

Syrop z cebuli to po prostu z wyciąg z tego warzywa, w którym znajduje się bardzo wiele bioaktywnych związków. Ten samym ta mikstura działa antyseptycznie, przeciwzapalnie oraz ułatwia oddychanie i krążenie. Przepis jest bardzo prosty i tak naprawdę każdy go zna, ale warto sprawdzić wiele jego odmian.

Jak zrobić syrop z cebuli? Pokrój średnią cebulę bardzo drobno, przełóż ją do słoiczka i dodaj dwie łyżki miodu. Wszystko dokładnie wymieszaj, zamknij słoik i odstaw na noc. By wzmocnić właściwości syropu, warto dodać pokrojone ząbki czosnku.

A jak zrobić przekładany sok z cebuli? Pokrój trzy cebule na grube plastry i układaj je warstwami w słoiku przesypujący cukrem lub polewając średnio gęsty miodem. Każdą warstwę należy dobrze docisnąć do dna. Całość trzeba odstawić na przynajmniej trzy godziny, a najlepiej na kilkanaście godzin. Od czasu do czasu warto potrząsać słoikiem. Syrop należy spożyć w przeciągu kilku dni

Możesz także przygotować sok z cebuli tartej - jak go przyrządzić? Zetrzyj trzy cebule na tarce i wymieszaj z kilkoma łyżkami miodu. Odstaw na kilkadziesiąt minut i potem bardzo powoli podgrzewaj, ale nie gotuj. Odcedź i wyciśnij sok na przykład na gazie. Wypijaj po łyżeczce trzy razy dziennie.

Cebula tymiankiem i szałwią na przeziębienie

Nasze babcie przygotowywały też taki specyfik jak cebula z tymiankiem i szałwią. Ten przepis jest mało znany, ale bardzo go wziąć pod uwagę, gdyż jest to także bardzo dobre remedium na przeziębienie. Wystarczy mała cebula, szklanka wody, łyżka suszonego tymianku, łyżka suszonej szałwii i kilka łyżek miodu naturalnego, najlepiej spadziowego lipowego lub wielokwiatowego.

Wodę i zioła należy przez chwilę gotować na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Kolejny krok to dodanie drobno posiekanej cebuli. Wywar należy zostawić na małym ogniu na około 30 minut. Co jakiś czas, miksturę najlepiej pomieszać łyżką drewnianą. Gdy wystygnie, należy odcedzić syrop i dodać miód. Mieszankę najlepiej przechowywać w ciemnych butelkach w lodówce. Spożywamy do pięciu łyżek dziennie, a dzieci do czterech łyżek dziennie.

Sprawdź także: Najlepsza zupa cebulowa - przepis ze Smaker.pl

Cebula z miodem i solą - zdrowy przysmak na imprezę i nie tylko

Nie chcesz spożywać powyższych mikstur w przypadku przeziębienia? Cebula z miodem i solą może okazać się dla ciebie najlepszym przysmakiem. Czerwoną cebulę pokrój w piórka i chwilę podsmaż na oleju wraz z octem balsamicznym. Na koniec dodaj miód, pieprz oraz sól i całość przez chwilę duś. To świetny przysmak także na imprezę. Doskonale smakuje na przykład z... nachosami.

Lecznicze wino cebulowe

Czy słyszałaś o takiej miksturze jak wino cebulowe? To niezwykły napój, który ma właściwości bakteriobójcze i dodatkowo obniża ciśnienie krwi. Do jego przygotowania potrzebujesz niewiele składników. Sprawdź przepis.

Składniki

  • pół pokrojonej cebuli,
  • 50 ml spirytusu,
  • butelka białego, wytrawnego wina,
  • pół szklanki miodu.

Cebulę stłucz na miazgę i umieść w słoiku. Zalej winem, a potem spirytusem. Szczelnie zamknij. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Pamiętaj, aby codziennie zamieszać słoikiem. Po sześciu dniach wino należy przefiltrować najpierw przez gazę, a potem przez ręcznik papierowy. Wino przetrzymujemy w butelkach w ciemnym miejscu. Miksturę należy dawkować po dwie łyżki stołowe, trzy razy dziennie.

Jak stosować syrop z cebuli?

Syrop z cebuli działa wykrztuśnie, więc nie poleca się pić go na noc. Przyjmij go na dwie, trzy godziny przed zaśnięciem. Zwykle proponuje się dawkę po łyżeczce 2-3 razy dziennie dla dorosłych oraz 5 ml syropu 2 razy dziennie dla dziecka. Specyfik podaj po jedzeniu i nie rozrzedzaj wodą - dzięki gęstszej konsystencji wolnej spłynie przez gardło, a w związku z tym lepiej zadziała. 

Kto nie może pić syropu z cebuli? Nie powinny go spożywać dzieci do drugiego roku życia. Starsze mogą, ale po uprzedniej konsultacji z lekarzem pediatrą. Przeciwwskazaniem do stosowania syropu z cebuli są też problemy z układem pokarmowym (np. wzdęcia, refluks). 

1. Syrop z cebuli

 Syrop z cebuli Zobacz przepis

Syrop z cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Syrop z cebuli z czosnkiem

 Syrop z cebuli z czosnkiem Zobacz przepis

Syrop z cebuli z czosnkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Syrop na zimę

 Syrop na zimę Zobacz przepis

Syrop na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Syrop z cebuli

 Syrop z cebuli Zobacz przepis

Syrop z cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Syrop z cebuli

 Syrop z cebuli Zobacz przepis

Syrop z cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Na jelita działa jak miotełka. To cenne źródło zdrowia na zimę »

Tyle filiżanek herbaty to za dużo. Oto możliwe skutki uboczne »

Co zrobić z ziemniakami z obiadu? Sprawdzone przepisy na oszczędne gotowanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8