Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuje Wam aromatyczną, rozgrzewającą i smaczną zupę cebulową. Francuzi powiadają, że zupa ta leczy kaca i złamane serca. U mnie w domu gości ona głównie ze względu na jej wspaniały smak.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 387
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2900
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 387
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2900
Składniki
Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić masło, dodać oliwę z oliwek i zeszklić cebule. Do cebuli dodać szczyptę soli. Po 15 minutach do cebuli zetrzeć jeden ząbek czosnku i cukier. Smażyć na małym grzaniu przez następne 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Cebule zalać wywarem i zagotować. Kiedy zupa się zagotuje, garnek przykryć pokrywka i zupę gotować następne 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Grzanki opiec na grillu lub suchej patelni. Jeszcze cieple grzanki natrzeć rozgniecionym czosnkiem. Gotowa zupę doprawić sola i pieprzem. Chwile pogotować i rozlać do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu ułożyć grzanki i posypać startym serem.
Naczynia z zupą wstawić do piekarnika ustawionego na funkcję grillowania, i podpiec 2 – 3 minutki aby ser się roztopił. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!