Fot. 123RF/Picsel
Mięso z kurczaka posiada wiele zalet. Podczas jedzenia dostarcza nam wiele cennych witamin i składników mineralnych, a także zaopatruje nasz organizm w koenzym Q10 wpływający na kondycję skóry oraz utrzymanie dobrego samopoczucia.
Jest niskokaloryczny i posiada o wiele mniej tłuszczy niż mięso czerwone. Zaleca się go zwłaszcza osobom będącym na diecie. W jaki sposób najlepiej go przyrządzić, aby był naprawdę smaczny?
Gotowany, pieczony czy smażony - ten wdzięczny produkt można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Przygotowując dania z kurczakiem, warto skupić się na różnych jego elementach, tj.: pierś, udka czy podudzia. Wyśmienicie smakuje także w całości. Niezależnie od formy, dzięki doborze odpowiednich dodatków, posiłek z jego udziałem za każdym razem może wyglądać zupełnie inaczej.
Sprawdzone przepisy
Jak wykorzystać szlachetne mięso z kurczaka podczas gotowania i nie popaść przy tym w monotonię? Zaczerpnij inspiracji od naszych użytkowników.
1. Nadziewana pierś z kurczaka
Fot. Szamanietv na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Przygotowanie takiego dania wymaga trochę czasu i sprytu, ale z pewnością włożona praca jest warta tego efektu. Można go jeść na ciepło w zestawieniu z ziemniakami i ulubioną surówką. Świetnie smakuje również po ostudzeniu, podawany w roli pysznej wędliny na kanapki.
Fot. Helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Moc zdrowia i witamin na jednym talerzu. Do przygotowania klopsików możecie użyć dowolnej części gotowanego kurczaka. Ważne, aby mięso było pozbawione kości i skóry. Tak przygotowany obiad zachwyci nawet największych niejadków.
To danie z pewnością zna każdy, ale niekoniecznie w takiej formie. Marynata przygotowana z zaledwie dwóch składników nada potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu. Po 30 minutach spędzonych w piekarniku jest gotowe do jedzenia.
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Połączenie mięsa z czerwoną papryką i pomidorami. Z wyglądu może przypominać leczo, ale w smaku jest znacznie delikatniejsze i przede wszystkim zdrowsze, a to za sprawą filetów z piersi kurczaka. Posiłek idealny na rozgrzanie zwłaszcza w chłodnie zimowe dni.
Fot. Bellamozzarella na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Danie wywodzące się z kuchni tajskiej. Szaszłyki z piersi kurczaka marynowane w kurkumie i ostrych przyprawach oraz zanurzone na około godzinę w mleku kokosowym. Po usmażeniu idealnie komponują się z dodatkiem ryżu jaśminowego.
Fot. Karol-Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Przepadają za nimi zwłaszcza dzieci. Delikatne i soczyste mięso z kurczaka w chrupiącej złocistej panierce. Przygotowane według tego przepisu z pewnością będą o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż te, dostępne w restauracjach szybkiej obsługi.
Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Idealna propozycja dla wielbicieli ostrych smaków. Mięso z udek kurczaka zanurzone w pikantnej mieszance ziół i przypraw z dodatkiem kilku łyżek octu winnego oraz imbiru, gorczycy i cynamonu. Ten smak z pewnością szybko wam się nie znudzi.
8. Filety z kurczaka jak pizza
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Bardzo syta, niezwykle prosta do zrobienia i pozbawiona ciasta. Ten przepis powoli wam na przyrządzenie pizzy w niezwykle oryginalnym wydaniu. Możesz wykorzystać do niej ulubione składniki lub zasugerować się tymi z powyższej propozycji.
9. Zapiekane naleśniki z kurczakiem i szpinakiem
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Świetny sposób na wykorzystanie mięsa z poprzedniego obiadu. Połączenie kurczaka ze szpinakiem i serem zawsze się sprawdza. Jeśli dodacie do tego naleśniki i sos beszamelowy, a całość przykryjecie serem i zapieczecie w piekarniku, powstanie przepyszne danie, które z pewnością zachwyci waszych domowników.
Fot. Machina94 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Kurczak z makaronem to z pewnością jedna z powtarzających się pozycji w waszym menu. Co powiecie na zestawienie jej z własnoręcznie przygotowanym szpinakowo-bazyliowym pesto? Wykorzystajcie ten przepis, a z pewnością nie pożałujecie.