Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 37
Dodano: 29.03.2018
Odsłon: 1153
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Piersi z kurczaka drobno zmiel i uformuj z nich pulpeciki wielkości wiśni. Paprykę umyj, oczyść i pokrój w większą kostkę. Szpinak rozmroź.
Makaron ugotuj al dente (ok. 7 minut), odcedź, ale zachowaj 100 ml wody.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i smaż pulpeciki 4 minuty na średnim ogniu. Dodaj paprykę i smaż przez 5-6 minut, aż pulpeciki się zarumienią.
Robimy pesto:
Drobno posiekaną cebulę wrzuć do blendera, następnie dodaj szpinak, parmezan, bulion warzywny, większość bazylii (zostaw tylko kilka listków do dekoracji) i pozostałą oliwę. Miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dopraw pieprzem.
Nagrzej piekarnik do 220 C. Odsączony makaron przełóż do dużej miski, dodaj przygotowane wcześniej pesto, pulpeciki z papryką, wodę zachowaną z makaronu i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłóż do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, na wierzch poukładaj pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 15 minut.
Udekoruj bazylią.
!! Smacznego !! ;)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)