Pączki ziemniaczane - jak je zrobić?

Pączki ziemniaczane robią się coraz bardziej popularne. Można je przygotować w wersji mini lub tradycyjnego, większego, okrągłego wypieku. Warto poznać przepis na pączki z ziemniakami, przetestować go i zaserwować te pyszności bliskim w tłusty czwartek. Będą zachwyceni i zaskoczeni!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Z czego robi się pączki ziemniaczane?

- Jakie nadzienie pasuje do pączków ziemniaczanych?

- Jak zrobić pączki ziemniaczane? (przepisy)

 

Jeśli jesteś miłośnikiem pączków, to z pewnością próbowałeś już najróżniejszych rodzajów tego wypieku. Z lukrem, z cukrem pudrem, z nadzieniem różanym, owocową marmoladą, adwokatem czy czekoladą... To tylko najpopularniejsze z nich, a wymieniać można by było znacznie dłużej.

Ostatnią dużą popularnością cieszą się pączki z serkiem mascarpone oraz te przyrządzone z ziemniaków. I to właśnie tym drugim poświęcimy dzisiaj artykuł. Poznaj sprawdzony przepis na pączki ziemniaczane i dowiedz się, z czego tak właściwie są zrobione.

 

Sprawdź także: Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu? Pięć niezawodnych sposobów

Pączki z ziemniaków - jak je zrobić?

Pączki ziemniaczane to zarówno świetna przekąska na słodko, jak i rewelacyjny dodatek do dań mięsnych lub słona przystawka. Możesz je podać bliskim w tłusty czwartek albo zaserwować w każdy inny dzień do kawy lub na obiad. Jak widzisz, przepis na pączki z ziemniaków jest niezwykle uniwersalny.

Tak przygotowane pączki są niezwykle miękkie, puszyste i wilgotne. Wszystko oczywiście za sprawą ziemniaków, które dodaje się do ciasta. Co ważne, nie są one wyczuwalne w smaku, dlatego właśnie te karnawałowe wypieki można przygotować na słodko lub słono.

To świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego. Nie musisz ich wyrzucać lub zastanawiać się, co z nimi zrobić - dodaj je do pozostałych składników i zrób pyszne pączki. Jak przyrządzić te pyszności?

Przygotuj pół kilograma mąki tortowej, pół kilograma ziemniaków, 50 gramów świeżych drożdży, jajko i dwa żółtka, 50 gramów rozpuszczonego masła, dwie łyżki cukru, szczyptę soli i łyżkę spirytusu. Wszystkie te składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Będziesz jeszcze potrzebować 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz składniki na rozczyn drożdżowy (odrobinę ciepłego mleka, cukier i mąkę).

 

Sprawdź także: Pączki na dziewięć sposobów - przepisy ze Smaker.pl

 

Na początku obierz i wypłucz ziemniaki. Ugotuj je, aż będą miękkie. Wystudź i przeciśnij przez praskę. W międzyczasie wykonaj rozczyn drożdżowy. Świeże drożdże połącz z odrobiną ciepłego mleka, mąką i cukrem, dokładnie pomieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Przesianą mąkę wsyp do miski. Następnie dodaj ziemniaki, jajko, żółtka, ciepłe mleko, rozczyn drożdżowy, cukier i sól. Wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut. Co chwilę dolewaj ciepłe jeszcze masło.
Pod koniec dodaj spirytus i wyrabiaj dokładnie przez minutę. Ciasto uformuj w kulę, włóż do miski i owiń folią spożywczą. Pozostaw na półtorej godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wyłóż na oprószony mąką blat. Z masy odrywaj kawałki (ok. 50-gramowe) i lekko spłaszcz każdy z nich. Na środek nałóż farsz (np. marmoladę różaną) i zlep brzegi ciasta. Następnie uformuj okrągłą lub owalną kulę.

Tak przygotowane wypieki ułóż na blacie, przykryj ściereczką na ok. 25 minut. Po upływie tego czasu rozgrzej dużą ilość oleju i smaż pączki do zarumienienia. Pamiętaj, aby obsmażyć je równomiernie z obu stron. Następnie przełóż pączki na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posyp cukrem pudrem lub polej lukrem. W wersji na słono nie dekoruj lub zdecyduj się na oprószenie tartym serem. Pyszne pączki z ziemniakami są już gotowe!

Zobacz: Karnawałowe racuchy

Pączki ziemniaczane - z jakim nadzieniem?

W trakcie przygotowania tych karnawałowych słodkości możesz zastanawiać się nad nadzieniem, które umieścić wewnątrz ziemniaczanych pączków. Najpierw odpowiedz sobie na pytanie, czy chcesz je zrobić na słodko, czy słono. Jeśli preferujesz pierwszą opcję, to wybierz ulubioną marmoladę, konfiturę lub zdecyduj się na przetwory owocowe. Każdy z tych wyrobów będzie świetnie pasował do słodkich pączków.

Jeśli natomiast chcesz zaskoczyć bliskich wytrawnymi wypiekami, to wypróbuj pączki z mięsnym wkładem, dodatkiem sera (np. bryndzy) lub farszu grzybowego. Choć połączenie wydaje się dość wyjątkowe, to dzięki neutralnemu smakowi ciasta, każde nadzienie będzie naprawdę dobrze pasować.

Zainspiruj się przepisami naszych Użytkowników i w tym roku postaw na przygotowanie smacznych pączków z ziemniaków. Zaskoczysz bliskich i odkryjesz, jak wilgotne i puszyste są te wypieki. To obowiązkowa pozycja karnawałowej imprezy.

 

1. Pączki z ziemniakami

Pączki z ziemniakami

Jak zrobić pączki z ziemniakami? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Pączki ziemniaczane

Pączki ziemniaczane

Pączki ziemniaczane przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pączki ziemniaczane

Pączki ziemniaczane

Jak zrobić pączki z ziemniaków? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pączki ziemniaczane z korbaczem

Pączki ziemniaczane z korbaczem

Pączki ziemniaczane z nadzieniem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pączki z dodatkiem ziemniaków

Pączki z dodatkiem ziemniaków

Pączki z ziemniakami - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pączki z ziemniakami

Pączki z ziemniakami

Przepis na ziemniaczane pączki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Tych produktów nigdy nie wrzucaj ich do zlewu »

Siedem powodów, dla których warto pić sok z buraka »

Faworki Magdy Gessler. Prosty przepis podbije każde podniebienie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
60 min
1
Przekąski Sadzone jajka zapiekane w ziemniakach

Zaserwowałam moim domownikom jajka sadzone trochę w innej wersji, bo zapiekan...

Odsłon: 231

60 min
0
15 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

4
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0