Spis treści:
Czy na samą myśl o pączkach robisz się głodny? Nic dziwnego! Ten słodki rarytas od lat jest obowiązkowym wypiekiem na cukierniczych i domowych talerzach. Choć przyrządzanie pączków najlepiej opanowały nasze babcie i mamy, to zachęcamy, żebyś również ty spróbował przygotować tę słodycz. Jak zrobić pączki, które nie są surowe? Poznaj pięć niezawodnych sposobów na to, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu i wyszły puszyste oraz pyszne.
Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu?
Idealne pączki to takie, które nie są surowe w środku, ale też przesadnie tłuste. Choć to prawdziwe bomby kaloryczne, to jeśli smażysz je sam, w pewnym stopniu możesz kontrolować, jak dużo tłuszczu wchłoną. Dzięki temu unikniesz bólu brzucha i ogromnej ilości kalorii w przekąsce. Poznaj najlepsze sposoby na przygotowanie pączków tak, aby nie „piły" oleju:
1. Odpowiednia ilość tłuszczu
Pamiętaj, żeby wrzucić pączka na właściwą ilość oleju. Co to właściwie znaczy? Tłuszczu musi być tyle, żeby pączek zanurzył się w nim cały. Jeśli będzie go zbyt mało, szybko wchłonie cały.
2. Odpowiednia temperatura tłuszczu
Dlaczego temperatura może wpłynąć na to, jak dużo tłuszczu wchłonie pączek? Za mało rozgrzany olej łatwiej przeniknie do środka i wypiek wyjdzie niezwykle tłusty i kaloryczny. Jeśli tłuszcz będzie miał zbyt wysoką temperaturę, pączek na zewnątrz się spali, a w środku - będzie jeszcze surowy.
Jaka jest idealna temperatura pieczenia pączków? To około 170 stopni Celsjusza. Najlepiej oczywiście sprawdzić ją termometrem do żywności. Jeśli go nie masz, przed smażeniem, wrzuć małą ilość ciasta do oleju. Jeśli w ciągu minuty kawałek wypłynie zarumieniony, tłuszcz osiągnął właściwy stopień rozgrzania.
3. Dodanie spirytusu lub octu
To chyba najpopularniejszy sposób, który często stosują doświadczeni kucharze. Jeśli dodasz około dwóch łyżek spirytusu do ciasta (ewentualnie do nierozgrzanego jeszcze dobrze oleju), pączki nie będą chłonęły tłuszczu. Pamiętaj jednak o proporcjach i nie dodawaj więcej alkoholu niż to potrzebne. Ciasto nie może wyjść za rzadkie. Pączki podobnie zachowają się, jeśli dodasz do ciasta sok z cytryny lub ocet.
4. Obgotowanie przed smażeniem
Co jeszcze możesz zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu? Obgotuj je przed smażeniem. Jak? Zanim włożysz ciasto do rozgrzanego oleju czy smalcu, wrzuć je do gorącej wody i gotuj przez dwie, trzy minuty. Następnie dobrze odsącz pączki i dopiero przełóż na rozgrzany olej.
5. Użycie ręcznika papierowego
Ta metoda wydaje się najprostsza i najbardziej intuicyjna. Jak pozbyć się nadmiaru oleju z pączka? Wystarczy, że po smażeniu położysz je na listku ręcznika papierowego i lekko dociśniesz z wierzchu drugim kawałkiem. Uważaj jednak, żeby nie wgnieść puszystego ciasta. Materiał sam wchłonie sporą ilość tłuszczu.
Czy znałeś wszystkie sposoby na smażenie pączków tak, aby nie wchłaniały oleju lub smalcu? Wypróbuj je i podziel się w komentarzu, który jest najskuteczniejszy. Zainspiruj się sprawdzonymi przepisami na pączki, które przetestowali nasi użytkownicy:
2. Staropolski przepis na pączki parzone
Zobacz przepisPączki parzone Lucyny Ćwierczakiewiczowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pączki z marmoladą różaną
Zobacz przepisPączki z marmoladą różaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pączki na jogurcie naturalnym
Zobacz przepisPączki na jogurcie naturalnym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pączki z czekoladą i orzeszkami
Zobacz przepisPączki z czekoladą i orzeszkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pączki parzone z kremem budyniowym
Zobacz przepisPączki parzone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pączki łyżką kładzione
Zobacz przepisPączki łyżką kładzione / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pączki z mascarpone
Zobacz przepisPączki z mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Pączki z ziemniakami
Zobacz przepisPączki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »
Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »
Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »