Sezon na dynię

Danie niezwykle uniwersalne i różnorodne. Występuje w niemal każdym zakątku naszego kraju. W zależności od regionu jest znane pod inną nazwą i podawane na wiele różnych sposobów.

Fot. 123RF/Picsel

Przepis na parowańce gości w polskiej kuchni od lat. Niegdyś stanowiły one jeden z najważniejszych elementów jadłospisu. Najczęściej można było je spotkać na wiejskich stołach w momencie, kiedy w domu brakowało pieczywa. Serwowano je na obiad lub ciepłą kolację.

W zależności od miejsca występowania przysmak ten jest nazywany pampuchami, buchtami, bułkami na parze, kluskami parowymi, parzakami, czy warenikami.

Obecnie są przygotowywane okazjonalnie. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Przepis na nie jest chętnie odtwarzany ze względu na niepowtarzalny smak i mnogość łączenia składników. W zależności od farszu za każdym razem smakują zupełnie inaczej.
Można je podawać w wersji na słodko z owocami, polane masłem i posypane cukrem oraz cynamonem lub na wytrawnie jako dodatek do pieczonych mięs i sosów. Na liście produktów tradycyjnych sporządzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi można je odnaleźć aż na sześciu pozycjach w różnych kombinacjach smakowych.
Ich główną zaletą jest to, że są niezwykle proste w przygotowaniu, tanie i bardzo sycące.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Jak je zrobić?

Parowańce składają się z dwóch podstawowych elementów: ciasta drożdżowego i farszu. Podobnie jak w przypadku drożdżówek, do zrobienia głównego składnika wykorzystamy: mąkę pszenną, drożdże, mleko, masło, jajka oraz szczyptę soli. Pracę nad pierwszym składnikiem bułeczek zaczynamy od zaczynu, następnie po jego wyrośnięciu zabieramy się za zagniatanie ciasta. Można to zrobić za pomocą miksera lub przy użyciu dłoni. Następnie ciasto odkładamy na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przystąpić do przygotowania farszu.
Jako nadzienie może nam posłużyć dżem, mus ze świeżych owoców, twaróg z cynamonem, a także kapusta z grzybami lub mięso.
Gdy wszystkie składniki są już gotowe, można przystąpić do formowania małych okrągłych bułeczek, które następnie wkładamy do parowaru lub garnka przykrytego lnianą szmatką lub gazą. Po około 10 minutach możemy je wyciągać i serwować naszym domownikom lub gościom. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

1. Kluski na parze - pampuchy

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Parowańce na kefirze z truskawkami

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Nadziewane parowańce z makiem

Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pampuchy z truskawkami i rabarbarem

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kluski na parze

Fot. izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...

Odsłon: 22481

60 min
15
Dania główne Marry me chicken

Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...

Odsłon: 14766

30 min
15
Dania główne Tonkatsu kotlet

Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...

Odsłon: 4562

15 min
6
Ciasta Ciasto z kiwi bez pieczenia

Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...

Odsłon: 43886

30 min
41
Dania główne wieprzowina w piwie

Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...

Odsłon: 587

>60 min
5