Fot. 123RF/Picsel
Przepis na parowańce gości w polskiej kuchni od lat. Niegdyś stanowiły one jeden z najważniejszych elementów jadłospisu. Najczęściej można było je spotkać na wiejskich stołach w momencie, kiedy w domu brakowało pieczywa. Serwowano je na obiad lub ciepłą kolację.
W zależności od miejsca występowania przysmak ten jest nazywany pampuchami, buchtami, bułkami na parze, kluskami parowymi, parzakami, czy warenikami.
Obecnie są przygotowywane okazjonalnie. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Przepis na nie jest chętnie odtwarzany ze względu na niepowtarzalny smak i mnogość łączenia składników. W zależności od farszu za każdym razem smakują zupełnie inaczej.
Można je podawać w wersji na słodko z owocami, polane masłem i posypane cukrem oraz cynamonem lub na wytrawnie jako dodatek do pieczonych mięs i sosów. Na liście produktów tradycyjnych sporządzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi można je odnaleźć aż na sześciu pozycjach w różnych kombinacjach smakowych.
Ich główną zaletą jest to, że są niezwykle proste w przygotowaniu, tanie i bardzo sycące.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!
Jak je zrobić?
Parowańce składają się z dwóch podstawowych elementów: ciasta drożdżowego i farszu. Podobnie jak w przypadku drożdżówek, do zrobienia głównego składnika wykorzystamy: mąkę pszenną, drożdże, mleko, masło, jajka oraz szczyptę soli. Pracę nad pierwszym składnikiem bułeczek zaczynamy od zaczynu, następnie po jego wyrośnięciu zabieramy się za zagniatanie ciasta. Można to zrobić za pomocą miksera lub przy użyciu dłoni. Następnie ciasto odkładamy na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przystąpić do przygotowania farszu.
Jako nadzienie może nam posłużyć dżem, mus ze świeżych owoców, twaróg z cynamonem, a także kapusta z grzybami lub mięso.
Gdy wszystkie składniki są już gotowe, można przystąpić do formowania małych okrągłych bułeczek, które następnie wkładamy do parowaru lub garnka przykrytego lnianą szmatką lub gazą. Po około 10 minutach możemy je wyciągać i serwować naszym domownikom lub gościom. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Parowańce na kefirze z truskawkami
Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Nadziewane parowańce z makiem
Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pampuchy z truskawkami i rabarbarem
Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie