Do góry

Dania główne Przepis na:

Parowańce na kefirze z truskawkami

Parowańce na kefirze z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1458

Dodano:

Odsłon: 1829

Jest sezon na truskawki i korzystam z niego jak tylko mogę. Dzisiaj zrobiłam kluski na parze z truskawkami i koktajlem truskawkowym.

Składniki

  • 50 dkg mąki + ok. 10 dkg do podsypania
  • 2 szklanki kefiru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • truskawki
  • śmietana
  • cukier
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Do 50 dkg mąki dodałam kefir, sodę i sól. Wyrobiłam łyżką ciasto. Wyłożyłam na matę i zagniotłam. W miarę potrzeby, kiedy ciasto kleiło się podsypywałam mąką.
    Odrywałam z tej porcji kawałki (wyszło mi 12 sztuk) i formowałam kulki.

  2. Następnie każdą kulkę zgniotłam i nakładałam truskawki. Zakleiłam brzegi i utoczyłam kulkę raz jeszcze.

  3. Gotowałam na parze ok. 10 minut.

    Śmietanę, cukier i truskawki połączyłam i zblendowałam. Takim sosem polewałam moje kluski na parze.

  4. * w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki
    * można te kluski ugotować, ale smaczniejsze są na parze(dla mnie przynajmniej :) )
    * miałam drobne truskawki, ale bardzo ładnie będą prezentować się w takim parowańcu duże truskawki, wtedy wystarczy nałożyć jedną
    * sos można zrobić z własnych proporcji. Ja miałam kubeczek 600 ml całych truskawek i 4 łyżki śmietany, słodziłam do smaku (lubię bardzo słodkie)
    * tak, w tym cieście nie ma jajek :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń