Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest sezon na truskawki i korzystam z niego jak tylko mogę. Dzisiaj zrobiłam kluski na parze z truskawkami i koktajlem truskawkowym.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6347
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6347
Składniki
Do 50 dkg mąki dodałam kefir, sodę i sól. Wyrobiłam łyżką ciasto. Wyłożyłam na matę i zagniotłam. W miarę potrzeby, kiedy ciasto kleiło się podsypywałam mąką. Odrywałam z tej porcji kawałki (wyszło mi 12 sztuk) i formowałam kulki.
Następnie każdą kulkę zgniotłam i nakładałam truskawki. Zakleiłam brzegi i utoczyłam kulkę raz jeszcze.
Gotowałam na parze ok. 10 minut. Śmietanę, cukier i truskawki połączyłam i zblendowałam. Takim sosem polewałam moje kluski na parze.
* w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki * można te kluski ugotować, ale smaczniejsze są na parze(dla mnie przynajmniej :) ) * miałam drobne truskawki, ale bardzo ładnie będą prezentować się w takim parowańcu duże truskawki, wtedy wystarczy nałożyć jedną * sos można zrobić z własnych proporcji. Ja miałam kubeczek 600 ml całych truskawek i 4 łyżki śmietany, słodziłam do smaku (lubię bardzo słodkie) * tak, w tym cieście nie ma jajek :)