Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest sezon na truskawki i korzystam z niego jak tylko mogę. Dzisiaj zrobiłam kluski na parze z truskawkami i koktajlem truskawkowym.
Do 50 dkg mąki dodałam kefir, sodę i sól. Wyrobiłam łyżką ciasto. Wyłożyłam na matę i zagniotłam. W miarę potrzeby, kiedy ciasto kleiło się podsypywałam mąką.
Odrywałam z tej porcji kawałki (wyszło mi 12 sztuk) i formowałam kulki.
Następnie każdą kulkę zgniotłam i nakładałam truskawki. Zakleiłam brzegi i utoczyłam kulkę raz jeszcze.
Gotowałam na parze ok. 10 minut.
Śmietanę, cukier i truskawki połączyłam i zblendowałam. Takim sosem polewałam moje kluski na parze.
* w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki
* można te kluski ugotować, ale smaczniejsze są na parze(dla mnie przynajmniej :) )
* miałam drobne truskawki, ale bardzo ładnie będą prezentować się w takim parowańcu duże truskawki, wtedy wystarczy nałożyć jedną
* sos można zrobić z własnych proporcji. Ja miałam kubeczek 600 ml całych truskawek i 4 łyżki śmietany, słodziłam do smaku (lubię bardzo słodkie)
* tak, w tym cieście nie ma jajek :)
Miałam dziś ochotę na co innego niż rosół, czyli na słodko. Jak u was się je...
Odsłon: 1043
Oj jak dawno zabierałam się za zrobienie tych pierożków z ciastem szpinakowym...
Odsłon: 31
Przepis na pyszny i prosty deser ze śmietaną i owocami.
Odsłon: 7251
Kotleciki warzywne to aromatyczna, chrupiąca i pyszna przekąska dla dzieci i...
Odsłon: 16212
Oj jak dawno zabierałam się za zrobienie tych pierożków z ciastem szpinakowym...
Odsłon: 31
Przepis na pyszny i prosty deser ze śmietaną i owocami.
Odsłon: 7251
Kotleciki warzywne to aromatyczna, chrupiąca i pyszna przekąska dla dzieci i...
Odsłon: 16212
Składniki
Do 50 dkg mąki dodałam kefir, sodę i sól. Wyrobiłam łyżką ciasto. Wyłożyłam na matę i zagniotłam. W miarę potrzeby, kiedy ciasto kleiło się podsypywałam mąką. Odrywałam z tej porcji kawałki (wyszło mi 12 sztuk) i formowałam kulki.
Następnie każdą kulkę zgniotłam i nakładałam truskawki. Zakleiłam brzegi i utoczyłam kulkę raz jeszcze.
Gotowałam na parze ok. 10 minut. Śmietanę, cukier i truskawki połączyłam i zblendowałam. Takim sosem polewałam moje kluski na parze.
* w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki * można te kluski ugotować, ale smaczniejsze są na parze(dla mnie przynajmniej :) ) * miałam drobne truskawki, ale bardzo ładnie będą prezentować się w takim parowańcu duże truskawki, wtedy wystarczy nałożyć jedną * sos można zrobić z własnych proporcji. Ja miałam kubeczek 600 ml całych truskawek i 4 łyżki śmietany, słodziłam do smaku (lubię bardzo słodkie) * tak, w tym cieście nie ma jajek :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak Kung Pao
Dania główne
Pierogi szpinakowe z mięsem z indyka
Dania główne
Mielone w pieczarkach z kapustą
Dania główne
Gulasz Polonez
Kurczak Kung Pao
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 21
Pierogi szpinakowe z mięsem z indyka
Oj jak dawno zabierałam się za zrobienie tych pierożków z ciastem szpinakowym...
Odsłon: 31