Pij go, żeby oczyścić żyły. Niebywałe właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to jeden z tych produktów spożywczych, który zawsze warto mieć pod ręką. Dodawany do wielu potraw może wzbogacić ich smak. Jest jednak także wykorzystywany jako środek kosmetyczny, a dokładniej jako odżywka do włosów. Co jeszcze kryje w sobie ocet jabłkowy?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?

- Na co pomaga ocet jabłkowy?

- Na co jest dobry ocet jabłkowy?

- Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek?

- Jak przechowywać ocet jabłkowy?

- Jak pić ocet jabłkowy?

- Jak zrobić ocet jabłkowy? (przepisy)

 

Ocet jabłkowy na oczyszczanie żył, płukanie gardła, wspomaganie diety - to tylko kilka informacji, które można znaleźć na temat tego produktu w internecie. Czy rzeczywiście ocet jabłkowy jest tak wartościowym składnikiem diety? Sprawdź jego właściwości i wypróbuj domowy przepis.

 

Sprawdź także: 5 sprytnych zastosowań skórek i ogryzków z jabłek

Ocet jabłkowy - właściwości?

Co kryje w sobie ocet jabłkowy? Właściwości tego produktu są niezwykłe - kto by się spodziewał, że zwykły ocet może zawierać aż tyle dobroczynnych składników. Przede wszystkim w occie znajduje się wiele kwasów organicznych, w tym kwas octowy, jabłkowy, galusowy, chlorogenowy i kawowy.

Znajdziemy w nim także pektyny, aminokwasy i enzymy, a nawet sporo witamin z grupy B, witaminę A, E i K. Ocet ten kryje w sobie także pierwiastki magnezu, potasu, wapnia, selenu, krzemu czy fluoru. Jak zatem widać, nie jest to wyłącznie produkt spożywczy, który dodaje smaku sosom czy mięsom. Można spożywać go również po to, by pomóc swojemu organizmowi. Kiedy warto sięgać po ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy - na co pomaga?

Kiedy warto sięgnąć po ocet jabłkowy? Na co pomaga? Istnieje wiele wskazań, by pić ocet jabłkowy, a nie tylko od czasu do czasu dodawać go do dań. Ze względu na to, że znajdziemy w nim minerały i witaminy, picie octu jabłkowego poleca się osobom o osłabionych włosach i paznokciach. Wszystko ze względu na sporą zawartość witamin z grupy B oraz witaminy K.

Ocet jabłkowy może być używany także jako pomoc w trawieniu. Po spożyciu tłustego obiadu warto wypić łyżeczkę octu, by pobudzić procesy trawienne poprzez zwiększenie produkcji soków i enzymów. Ocet wypity przed bądź po posiłku może także wspomóc nas w walce z refluksem i zgagą, gdy reguluje on zbyt zasadowe środowisko żołądka.

Ocet jabłkowy - na co jest dobry?

Myślicie, że to wszystko, co ma nam do zaoferowania ocet jabłkowy? Na co jeszcze jest dobry ten niepozorny składnik? Przede wszystkim ocet jabłkowy charakteryzuje się działaniem antybakteryjnym. Wszystko ze względu na zawarty w nim kwas octowy, który działa także antyseptycznie. Może zatem wspomóc we wszystkich infekcjach, które powstają z powodu bakterii. Doskonałym przykładem jest infekcja bakteryjna gardła - właśnie dlatego chorych zachęca się do płukania gardła roztworem z wody i octu jabłkowego.

Ocet jabłkowy stosowany jest także w trakcie diety redukcyjnej. Chociaż badania na temat skuteczności tego dodatku do diety trwają nadal, już teraz można zauważyć, iż zawarty w occie kwas octowy i chlorogenowy umożliwiają szybsze przetwarzanie produktów przemiany tłuszczów. Z kolei pektyny wspierają enzymy trawienne w ich pracy.

Ocet jabłkowy na oczyszczanie żył

Z powodu nieodpowiedniej diety, stresu, braku ruchu i siedzącego trybu życia, stan naszych żył się pogarsza. Są mniej elastyczne, a przez to narażone na tworzenie się zatorów i złogów. Zwykle jest to spowodowane zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu (LDL) oraz wapnia - oba te czynniki wpływają na zwężenie naczyń krwionośnych, a co za tym idzie, gorszy przepływ krwi. Dlatego o zdrowie swoich żył warto zadbać. Jak?

Ocet jabłkowy na oczyszczanie żył to metoda znana od dawna. Ze względu na zawartość pektyn, które zmniejszają wchłanianie cholesterolu frakcji LDL, ocet jabłkowy pozytywnie wpływa na zdrowie żył. Dodatkowo znajdujące się w nim flawonoidy chronią przed powstawaniem zakrzepów. Ocet jabłkowy najlepiej pić rano, przed posiłkiem.

Ocet jabłkowy - dieta redukcyjna

Jak już wspomnieliśmy, ocet jabłkowy polecany jest także osobom na diecie, zwłaszcza redukcyjnej. Dlaczego warto wtedy spożywać ocet jabłkowy? Dieta wymaga odpowiedniej podaży kalorii, co nierzadko sprawia, że w trakcie dnia czujemy się głodni. Zwłaszcza jeśli redukcja jest spora.

Korzystając z dobrodziejstw kryjących się w occie jabłkowym, możemy zapewnić sobie wolniejsze uwalnianie energii z każdego posiłku, a co za tym idzie - późniejsze pobudzenie ośrodka głodu. Należy jednak pamiętać, że ocet jabłkowy nie zastąpi źródła witamin i minerałów w diecie. Podczas odchudzania najważniejsze jest odpowiednie zbilansowanie posiłków.

Ocet jabłkowy - gardło pełne bakterii

Kiedy jeszcze warto sięgnąć po ocet jabłkowy? Gardło jest jednym z elementów dróg oddechowych, w którym często znaleźć można bakterie negatywnie wpływające na nasz stan zdrowia. Ból, pieczenie, drapanie - to wszystko stanowi sygnał, że w organizmie zaczyna się dziać coś niedobrego. I tu pojawia się ocet jabłkowy. Ze względu na działanie antybakteryjne można stosować go jako płukankę na ból gardła. Wystarczy 1/3 szklanki octu zmieszać z 2/3 szklankami wody. Taką mieszanką warto płukać gardło kilka razy dziennie.

Ocet jabłkowy - Hashimoto

Dlaczego mówi się, że w chorobie Hashimoto warto sięgać po ocet jabłkowy? Hashimoto to choroba autoimmunologiczna, która wiążę się z zaburzeniami metabolizmu. Problemy z trawieniem mogą przyczynić się do tycia, ale także osłabienia organizmu, który potrzebuje dużo energii, by trawić białka. Ocet jabłkowy umożliwia zwiększenie produkcji kwasu żołądkowego, a co za tym idzie - pomaga w trawieniu.

Ocet jabłkowy - grzybica

Kiedy jeszcze zasadne jest sięgnięcie po ocet jabłkowy? Grzybica to jeden z najczęściej podawanych przykładów. Tradycyjnie używano octu jako elementu okładów nie tylko podczas infekcji, ale także grzybicy. Wszystko ze względu na właściwości przeciwgrzybicze kwasu jabłkowego. Ocet jabłkowy hamuje aktywność kolonii grzybiczej C. albicans, czyli drożdżaków.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Ocet jabłkowy - jak zrobić?

W sklepie z łatwością znajdziesz ocet jabłkowy. Jak zrobić go samodzielnie, by nie musieć polegać na sklepowych produktach? To nie tak trudne, choć musicie pamiętać o czasie fermentacji. Kilogram jabłek umyjcie i pokrójcie w kostkę, usuwając ogonki. Jabłka umieśćcie w czystym słoju do około 3/4 objętości. Teraz przygotujcie zalewę z półtora litra wody i dwóch łyżek cukru. Zalejcie jabłka wodą z cukrem i zakryjcie ściereczką, a następnie odstawcie w ciemne miejsce. Fermentacja będzie zachodzić przez około trzy miesiące.

Ocet jabłkowy z obierek

Jeśli macie w domu obierki i ogryzki po jabłkach, na przykład wykorzystanych do ciasta, nie musicie ich wyrzucać. Możecie zrobić z nich ocet. Dokładnie tak samo, jak w powyższym przepisie. Ocet jabłkowy z obierek jest tak samo pełnowartościowy, co ten z jabłek.

Jak przechowywać ocet jabłkowy?

Nie musicie martwić się o to, jak przechowywać ocet jabłkowy. Jest on dobry nawet kilka lat po otwarciu. Pamiętajcie jednak, by trzymać go w zamknięciu, gdyż jego słodki zapach może zwabić muszki.

 

Sprawdź także: 8 powodów, dla których warto wprowadzić ocet jabłkowy do codziennej diety

Ocet jabłkowy - jak pić?

Wiecie już, dlaczego warto sięgnąć po ocet jabłkowy. Jak pić ten produkt, by sobie nie zaszkodzić? Przede wszystkim należy rozcieńczyć go w wodzie. Łyżka lub dwie rozcieńczona w szklance wody powinna wystarczyć, by wspomóc organizm. Ocet w takiej formie wypijajcie na czczo.

Tak, ocet jabłkowy może wyglądać niepozornie, jednak to naprawdę wartościowy produkt, który warto włączyć do swojej diety. Pijcie go regularnie!

 

1. Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

Jak zrobić ocet jabłkowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Ocet jabłkowy z papierówek

Ocet jabłkowy z papierówek

Ocet jabłkowy z papierówek przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Ocet jabłkowy z obierek

Ocet jabłkowy z obierek przepis

Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Eliksir zdrowia - jak zrobić napój z kurkumy? »

Cztery pomysły na proste i ciekawe drinki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Maślany, kruchutki spód, słodki waniliowy budyń i kwaśny rabarbar.....

Odsłon: 28327

>60 min
34
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dodatki Kiełbasa chuda podpiekana.

Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...

Odsłon: 66

>60 min
0
Desery Ciasto "Och i Ach"

Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...

Odsłon: 875

60 min
5
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Szybki tost

Jak spieszę się a chcę zjeść coś dobrego przed wyjściem to mam swojego pewnia...

Odsłon: 114

15 min
2
>60 min
4
>60 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0