Policzyliśmy, ile kosztuje zrobienie faworków w domu. Kupić, czy usmażyć – co bardziej się opłaca?

Faworki to przysmak nieodmiennie kojarzący się z tłustym czwartkiem. Już od początku stycznia w sklepach i cukierniach możemy kupić te karnawałowe słodkości. Niestety, ich ceny niejednokrotnie przyprawiają o zawrót głowy. Czy w takim razie, bardziej opłaca się usmażyć je samemu? Sprawdź, ile kosztuje zrobienie faworków w domu.

Ile kosztuje zrobienie faworków w domu? | Fot. Marcin Jurkiewicz/Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rosnącą inflację zauważyć można również w cukierniach i piekarniach. Wzrost kosztów mediów, a także produktów takich jak mąka, cukier i masło – głównych składników wielu wypieków, sprawił, że za ulubione słodkości musimy często zapłacić o wiele więcej niż w ubiegłych latach. Podwyżki cen tyczą się także faworków. Policzyliśmy, ile kosztuje zrobienie chrustów w domu. Co bardziej się opłaca? Faworki z cukierni, czy te ze sklepu? 

Ile kosztuje kilogram faworków?

Cenisz sobie wygodę i oszczędność czasu? A jednocześnie marzysz, by w tym roku również spróbować chrupiących chrustów? Najlepszą opcją będzie udanie się do pobliskiej cukierni. Na jakie ceny musimy się przygotować? Oczywiście wszystko zależy od miejscowości, w której zrobimy zakupy.

W cukierni Magdy Gessler „Słodki Słony”, która znajduje się w Warszawie za półkilogramowe pudełko z faworkami zapłacić będziemy musieli, aż 90 zł! Warto jednak pamiętać, że restauratorka szczególną uwagę przykłada do jakości oraz receptury, według której przygotowywane są jej wyroby. Dlatego płacąc tę cenę nie powinniśmy być rozczarowani. W przeciętnej piekarni ceny chrustów wahają się od 80 do 100 zł za kilogram. Natomiast w sieciowych marketach będzie nieco taniej, ok. 50 zł za kilogram, tam jednak możemy spodziewać się najsłabszej jakości. 

Jakie składniki potrzebne są na faworki?

Po jakie składniki musimy udać się do sklepu, aby zrobić faworki. Lista zakupów wcale nie jest długa, co więcej chrusty zrobione są z łatwo dostępnych składników. Oczywiście, by domowe faworki kosztowały nas jak najtaniej, warto polować na promocyjne ceny produktów. Wiele popularnych dyskontów obniża ceny towarów na przykład przy zakupie kilku opakowań. Poniżej znajdziesz przykładowy spis składników na faworki ze średnimi cenami za opakowanie:

  • Mąka pszenna 1 kg – 4,5 zł
  • Cukier 1 kg – 5,99 zł
  • Jajka 10 szt. z wolnego wybiegu – 12,99 zł
  • Śmietana 18% 200 g – 2,59 zł
  • Cukier puder 250 g – 3,89 zł
  • Olej rzepakowy 1 l – 10,99 zł
  • Spirytus 100 ml – 14,99 zł

Ile kosztuje zrobienie faworków w domu?

Oczywiście do zrobienia porcji faworków nie zużyjemy wszystkich zakupionych składników. W standardowych przepisach widnieją następujące składniki:

  • 450 g mąki pszennej – ok. 2 zł
  • 4 żółtka – 8,45 zł (ok. 1,29 zł za jajko)
  • 4 łyżki śmietany – 1,29 zł
  • 1 łyżka cukru – 7 gr
  • 2 łyżki cukru pudru – ok. 30 gr
  • 2 łyżki spirytusu – 2,99 zł 
  • 1 litr oleju rzepakowego – 10,99 zł
  • Szczypta soli 

Z naszych obliczeń wynika, że cena za porcję faworków, którą otrzymamy z wyżej wymienionych składników, będzie wynosiła ok. 26 zł. Do listy nie wliczono soli, zakładając, że jej szczypta znajdzie się w każdym domu. Należy również pamiętać, że nie uwzględniamy tutaj kosztów prądu i gazu.

Przepis na faworki

Przygotowanie faworków rozpocznij od przesiania mąki. Następnie umyj jajka, oddziel białka od żółtek. Do mąki dodaj cukier, sól, śmietanę, żółtka oraz kieliszek spirytusu. Ostatni składnik ma sprawić, że faworki nie będą chłonąć tłuszczu. Teraz możesz przejść do zagniatania ciasta. Kiedy składniki się połączą, zacznij uderzać wałkiem w ciasto – w ten sposób je napowietrzysz. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw na kilkanaście minut do lodówki.

Po tym czasie wyjmij je i przejdź do rozwałkowywania. Postaraj się, by ciasto było jak najcieńsze, dzięki temu faworki wyjdą idealnie chrupiące. Następnie pokrój je w paski o długości 10 centymetrów i szerokości od trzech do czterech centymetrów. W każdym kawałku zrób niewielkie nacięcie i wywiń jeden koniec ciasta do środka, tak aby powstał charakterystyczny dla chrustów kształt.

Do dużego garnka wlej olej, rozgrzej go do temperatury 180 stopni. Wrzuć faworki na gorący tłuszcz, pamiętaj, by robić tak stopniowo, tak by chrusty mogły swobodnie pływać. Poczekaj, aż nabiorą złotego koloru. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, gdy przestygną, oprósz je cukrem pudrem.

Najlepsze przepisy na faworki

Nasi użytkownicy uwielbiają przygotowywać karnawałowe słodkości. Sprawdź, jakie przepisy na faworki królują w ich domach.

1. Domowe faworki

 Domowe faworki Zobacz przepis

Domowe faworki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Łatwe faworki (chrust, chruściki, chrusty)

 Łatwe faworki (chrust, chruściki, chrusty) Zobacz przepis

Łatwe faworki (chrust, chruściki, chrusty) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Faworki

 Faworki Zobacz przepis

Faworki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Faworki z cukrem pudrem

 Faworki z cukrem pudrem Zobacz przepis

Faworki z cukrem pudrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Klasyczne faworki

 Klasyczne faworki Zobacz przepis

Klasyczne faworki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Tradycyjne faworki

 Tradycyjne faworki Zobacz przepis

Tradycyjne faworki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Smaczne faworki

 Smaczne faworki Zobacz przepis

Smaczne faworki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Faworki z twarogiem z piekarnika

 Faworki z twarogiem z piekarnika Zobacz przepis

Faworki z twarogiem z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Faworki pieczone w piekarniku

 Faworki pieczone w piekarniku Zobacz przepis

Faworki pieczone w piekarniku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Chrusty

 Chrusty Zobacz przepis

Chrusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Hit karnawału! Z przepisu siostry Anastazji rozpływają się w ustach »

Karnawałowe słodkości. Przygotuj zamiast pączków w tłusty czwartek

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...

Odsłon: 69

30 min
0
Pieczywo Chleb orkiszowy z czarnuszką

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, pachnący czarnuszką. Zn...

Odsłon: 98

>60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3