Fot. 123RF/Picsel
Śniadanie wielkanocne będzie obfitować w wytrawne potrawy takie jak żurek, kiełbasy, pasztety, chrzan i oczywiście jajka. Wiadomo jednak, że każda uczta musi zakończyć się pysznym deserem. Dlatego w tym roku oprócz tradycyjnych wypieków postaw na lekkie i wiosenne słodkości, które zachwycać będą nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim doskonałym smakiem!
Aby pomóc wam w wyborze najlepszego ciasta na święta, przygotowaliśmy 10 propozycji wypieków, którym nie oprze się nawet najbardziej wybredny smakosz. W zestawieniu znalazły się biszkoptowe ciasta przekładane kremami, pyszności na kruchym spodzie i lekki śmietanowiec z galaretkami bez pieczenia.
Zanim popędzicie do kuchni przygotowywać świąteczne słodkości, zapoznajcie się z poradami, dzięki którym biszkoptowa baza do ciast na pewno nie opadanie, a kruchy spód będzie rozpływać się w ustach.
Biszkopt wyjdzie idealny jeśli będziesz przestrzegać tych kilku prostych zasad:
- Zawsze przesiewaj przez sitko mąkę, której używasz do wypieku
- Białka w temperaturze pokojowej ubijaj w suchym i czystym pojemniku
- Użyj drobnego cukru, który dodaj pod sam koniec ubijania białek
- Żółtka do ciasta zawsze dodawaj pojedynczo
- Mąkę z białkami mieszaj powoli za pomocą sylikonowej szpatułki
- Formę do wyłożenia ciasta nasmaruj tłuszczem, ale tylko sam spód, bez boków
- Masę na biszkopt włóż do piekarnika w momencie gdy osiągnie pożądaną temperaturę
- Ciasto studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
Chcąc przygotować perfekcyjny spód do ciast:
- Użyj przesianej mąki krupczatki lub pszennej typu 500
- Zamiast całych jajek dodaj same żółtka
- Wykorzystaj dobrej jakości tłuszcz, a najlepiej masło
- Wybierz cukier puder
Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Efektowne ciasto, które łączy w sobie delikatne biszkopty, orzeźwiający mus jabłkowy i krem śmietanowy. Spokojnie możecie przygotować nawet podwójną porcję tych pyszności, ponieważ piecze się je błyskawicznie, a wiemy, że na jednym kawałku ciasta się nie skończy.
2. Pomarańczowa fantazja z nutką cynamonu
Fot. Natalka86 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Dobór przypraw użytych do wypieku tego ciasta jest zaskakujący. Oprócz cynamonu, Natalia wybrała przyprawę pięć smaków, która kojarzona jest raczej z wytrawnymi daniami, jednak w tym przepisie sprawdziła się znakomicie.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Pokusa Pameli to ciasto, które wprawia w zachwyt nawet najlepszych koneserów słodkich wypieków. Budyniowy, gotowany sernik, który skrywa w sobie blaty kruchego ciasta waniliowego i wiórki kokosowe to obowiązkowy deser na święta.
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Gosia wiele razy pokazała, że potrafi przygotować pyszne ciasta. Tym razem również się jej to udało. Malinowa chmurka to znakomita propozycja na świąteczny stół. Biszkopt, galaretka i śmietanowy krem, wszystko zwieńczone idealną bezą. Zapiszcie sobie ten przepis, będziecie do niego wracać.
Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Kakaowy biszkopt świetnie komponuje się z kremem na bazie serka mascarpone. Ciasto jest lekkie, puszyste i wilgotne, wszystko za sprawą czekoladowego sosu, którym nasączony jest spód ciasta.
Fot. Paolineczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Niedrogie i proste w przygotowaniu ciasto. Puszysty biszkopt przełożony słodkim kremem śmietanowo-malinowym, do tego lekko kwaśne wiśnie, czy można chcieć więcej? Gwarantujemy, że wasi bliscy będą zachwyceni tym wypiekiem.
Babka wielkanocna z zajączkami na INTERIA.TV.
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Pyszności idealne dla amatorów znanych pralinek orzechowo-czekoladowych. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, dodatkowo nie musicie martwić się, że wyjdzie zakalec, bo nie wymaga pieczenia. Warto pamiętać, aby ciasto włożyć do lodówki na całą noc, wówczas będziemcie mieć pewność, że herbatniki zmiękną.
Fot. Natsko1993 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Tego ciasta chyba nie musimy nikomu przedstawiać. Na pewno znacie je z imieninowych przyjęć babci lub cioci. Kruche ciasto z bezą, która rozpływa się w ustach, do tego masa z odrobiną likieru Amaretto i dżem z czarnej porzeczki.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Biszkopt przekładany kremem z dodatkiem powideł to znajomy wypiek. Jednak przepis na „łabędzi puch" zaskakuje! Wszystko za sprawą kremu, do którego dodać należy dwie bułki kajzerki. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę, nie pożałujecie.
10. Kryształek na herbatnikach
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Wiosenne i lekkie ciasto z dodatkiem kolorowych galaretek to wspaniały deser dla najmłodszych. Przygotujesz go błyskawicznie bo nie wymaga pieczenia. Wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości - ciasto trzeba chłodzić w lodówce przez kilka godzin - i gotowe!