Spis treści:
- Tortilla po meksykańsku
- Grecki wrap
- Śniadaniowa tortilla
- Wegetariańska tortilla à la kebab
- Imprezowe mini tortille z łososiem
Kukurydziany lub pszenny placek może stanowić bazę do zrobienia szybkiego dania na lunch, lub obiad. Co więcej, tortille możesz przyrządzić zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego będzie świetną opcją do zabrania na wynos, zamiast kanapek. Takie danie możesz przygotować na letni piknik lub rowerową wycieczkę. Natomiast mini tortille będą przekąskowym strzałem w dziesiątkę, na każdej imprezie.
Sprawdź także: Chleb czosnkowy z Tik-Toka. To będzie hit, każdej imprezy
Z czego zrobić farsz do tortilli?
Jeśli lubisz fast-foody, ale jednocześnie dbasz o dietę, koniecznie wypróbuj dania, w których bazą jest tortilla. Możesz dodać do nich świeże warzywa, mięso mielone, kurczaka, ser halloumi, fallafele lub rybę. Wybierz ulubione dodatki i przygotuj pyszne tortille.
Meksykański wrap z mięsem mielonym
Oryginalnie tortilla pochodzi z Meksyku. Jeśli lubisz pikantne i mięsne smaki, możesz spróbować zrobić takie danie we własnej kuchni. Będziesz potrzebować: 500 g mięsa mielonego, puszki czerwonej fasoli, puszki kukurydzy, czerwonej papryki, cebuli, 200 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki. Przydadzą się również przyprawy takie jak: słodka papryka, chili, sól i pieprz.
Na oliwie z oliwek podsmaż na złoty kolor posiekaną drobno cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i wszystko podsmaż. Dodaj paprykę, odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę, wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dorzuć pomidory oraz przyprawy. Duś wszystko do momentu, aż sos zgęstnieje. Ułóż farsz na tortillach, dokładnie zawiń, podsmaż z obu stron na suchej patelni, aż placek się zarumieni.
Tortilla w stylu greckim
Pyszna tortilla z kurczakiem w stylu greckim to zdrowa i smaczna propozycja, która doskonale sprawdzi się na ciepło, jak i na wynos. Będziesz potrzebować: 500 g mięsa z kurczaka, dwa pomidory, ogórka zielonego, czerwoną cebulę, ulubioną sałatę, ser feta, czarne oliwki, serek do smarowania oraz ulubione przyprawy do mięsa.
Mięso z kurczaka pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż z ulubionymi przyprawami na oliwie z oliwek. Placki możesz wcześniej podpiec na suchej patelni lub przygotować wrapa na zimno. Posmaruj tortillę serkiem śmietankowym, ułóż sałatę, pokrojone warzywa, kurczaka, oliwki oraz ser feta. Wszystko dokładnie zawiń i gotowe!
Jeśli nie jesz mięsa, możesz zamienić kurczaka na grillowany ser halloumi. W tej propozycji warto również zrezygnować z sera fety, by danie nie było zbyt słone.
Śniadaniowa tortilla
Tortillę możesz zjeść również na śniadanie. Świetnie będzie smakować z jajkiem, szynką i ulubionymi warzywami. Takie śniadanie doda ci energii na cały dzień. Do przygotowania jednej porcji będziesz potrzebować: dwóch jajek, trzech plasterków szynki, garści szczypiorku, pomidora, ogórka, dwóch plastrów żółtego sera oraz masła do smażenia.
Zacznij od rozbełtania w misce dwóch jajek, następnie dodaj pokrojoną szynkę i szczypiorek. Na gorącej patelni rozpuść masło, wlej jajeczną masę, na całość połóż tortillę. Poczekaj kilka minut, a następnie przewróć placek. Na jajka połóż ser, możesz przykryć całość pokrywką, by szybciej się rozpuścił. Zdejmij tortille z patelni, połóż warzywa pokrojone w plastry. Na koniec złóż tortillę na pół. Możesz podawać z ulubionym sosem, np. jogurtowym, ketchupem, lub sriracha.
Wegetariańska tortilla à la kebab
Tortilla to danie odpowiednie również dla wegetarian. Wszystko zależy od dodatków, które wykorzystasz do przygotowania potrawy. Świetnie smakować będzie tortilla w wersji à la kebab. Do zrobienia dwóch porcji będziesz potrzebować: kostki tofu, kawałek kapusty pekińskiej i czerwonej, marchewki, ogórka zielonego, ogórka kiszonego, czerwonej cebuli, pomidora, jogurtu, czosnku, świeżej mięty, łyżki soku z cytryny, soli, pieprzu oraz przyprawy do kebaba.
Odciśnij nadmiar wody z tofu, zawijając je w ręcznik papierowy. Następnie pokrój je w drobną kostkę, podsmaż na złoty kolor na oliwie wraz z przyprawą do kebaba. Warzywa umyj i obierz. Kapusty i marchew zetrzyj na tarce. Pomidora i ogórki pokrój w plastry, a cebulę w piórka.
Do zrobienia sosu do kebaba, będziesz potrzebować kilku łyżek jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku, posiekanej mięty, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Placek posmaruj przygotowanym sosem, wyłóż warzywa oraz podsmażone tofu, całość zawiń. Tak przygotowanego kebaba możesz zjeść na zimno lub podpiec na suchej patelni.
Tortilla z łososiem wędzonym
Imprezowy hit, czyli mini tortille z łososiem wędzonym. To pyszne i sprawdzone danie, które zniknie ze stołów w kilka minut. Będziesz potrzebować: 200 g wędzonego łososia, serka śmietankowego, świeżego koperki i ogórka zielonego.
Zacznij od obrania ogórka i pokrojenia go w słupki. Łososia potnij w mniejsze kawałki, koperek posiekaj. Następnie posmaruj tortille serkiem, wyłóż łososia, ogórka i koperek, całość zawiń w rulon. Pokrój tortille w mniejsze kawałki, zabezpiecz je wykałaczkami. Mini tortille wyłóż na duży talerz. W tym przepisie świetnie sprawdzi się serek o smaku chrzanowym.
Tortilla z tuńczykiem
Innym przepisem, który można wykorzystać zarówno na imprezie, jak i jako przekąska na wynos jest tortilla z tuńczykiem. Będziesz potrzebować: puszki tuńczyka w sosie własnym, kukurydzy z puszki, garści szczypiorku, tartego sera cheddar, dwóch łyżek majonezu, dwóch łyżek jogurtu oraz dwóch łyżeczek musztardy.
Tuńczyka i kukurydzę odsącz z zalewy i przełóż do miski, dodaj posiekany szczypiorek, tarty ser, musztardę, majonez i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem. Masę wyłóż na tortille, zawiń, jeśli chcesz podać jako imprezową przekąskę, pokrój w mniejsze części. Możesz zabezpieczyć je wykałaczką.
Jak zrobić tortillę?
Do przygotowania dań z tortillą możesz użyć gotowych placków, które znajdziesz, w każdym sklepie. Warto jednak samodzielnie przygotować je we własnej kuchni. Na pewno będzie to zdrowsza opcja, pozbawiona zbędnych dodatków. Do zrobienia domowych placków do tortilli, będzie potrzebne: dwie szklanki mąki pszennej około 400 g, dwie łyżki roztopionego masła, 200 ml wrzątku oraz sól.
Do miski dodaj mąkę, sól, roztopione masło oraz wrzątek. Wszystko wymieszaj, staraj się to robić jak najszybciej. Mieszaj do momentu, aż ciasto trochę przestygnie. Wtedy możesz zacząć wyrabiać je ręcznie, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń ciasto w folie i pozostaw w lodówce na 20 minut. Następnie podziel je na 12 kawałków. Każdy placek rozwałkuj. W czasie, gdy przygotowujesz jedną tortillę, pozostałe kawałki ciasta trzymaj pod wilgotną ściereczką. Mocno rozgrzej patelnię, smaż placki po około pół minuty, z każdej strony. Do momentu, aż zauważysz bąble. Placki do tortilli gotowe.
Szukasz inspiracji? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
1. Tortilla z kurczakiem
Zobacz przepisTortilla z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli
Zobacz przepisMeksykańska sałatka w miseczkach z tortilli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Tortille z opiekacza
Zobacz przepisTortille z opiekacza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Tortilla ze schabowym
Zobacz przepisTortilla ze schabowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Jajecznica w tortilli
Zobacz przepisJajecznica w tortilli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Hamburger w tortilli
Zobacz przepisHamburger w tortilli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Quiz: mało znane nazwy popularnych produktów. Czy wiesz, co się pod nimi kryje? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »