Fot. 123RF/Picsel
Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego, może nastręczać więcej problemów niż moglibyśmy się spodziewać.
Niekiedy skład kupnych produktów może odstraszać - poza kawałkami mięsa, znajdziecie w nich także środki wiążące, dużo wody, barwniki, trochę skórek i MOM. Dzięki takim dodatkom, smak naszych ulubionych kotletów mielonych, spaghetti bolognese, lasagne czy hamburgerów może znacznie odbiegać od ideału. Dlatego, przed wyjściem do sklepu, warto dowiedzieć się na co zwracać uwagę, aby mieć pewność, że kupujemy mięso naprawdę dobrej jakości.
Domowy sposób
Najprostszym i najpewniejszym sposobem jest samodzielne zmielenie kawałka mięsa w specjalnej maszynce. Wówczas mamy pewność, że nie znajdą się w nim zupełnie zbędne stabilizatory i spulchniacze. Świetnie nadadzą się do tego lekko poprzerastane tłuszczem kawałki wieprzowiny lub wołowiny. Do mielenia nadają się również mięso drobiowe, z którego przygotujemy nieco odchudzone wersje znanych klasyków.
Warto również dowiedzieć się, czy nasz ulubiony sklep nie oferuje mielenia mięsa na miejscu. W ten sposób zaoszczędzimy mnóstwo czasu i zyskamy pewność, że na naszym talerzu wyląduje dokładnie ten kawałek mięsa, który sobie upatrzyliśmy.
Jeśli musicie kupić paczkowane mięso, pamiętajcie, aby dokładnie zapoznać się z etykietą na opakowaniu. Najlepszym wyborem będzie produkt zawierający niemal 100% mięsa. W składzie może pojawić się również sól, jako środek konserwujący, ale nie powinno być jej zbyt dużo. Mamy wtedy pewność, że jest on pozbawiony zbędnych spulchniaczy i sztucznych dodatków.
Zastanówcie się dwa razy zanim kupicie tzw. mięso garmażeryjne, w którym ilość prawdziwego mięso czasem nie przekracza nawet 50%. Reszta to tłuszcz, mięso oddzielone mechaniczne, błonnik, białko roślinne, konserwanty, woda oraz inne „wypełniacze". Składniki te sprawiają, że mięso zwiększa swoją objętość i dłużej utrzymuje ładny wygląd, jednak nie polepsza to jego jakości.
Co jeszcze, poza etykietą, powinno zwrócić naszą uwagę w czasie zakupów? Mięso mielone kupowane na wagę nie powinno mieć widocznych fragmentów żółtego tłuszczu, być obeschnięte ani zbyt wilgotne. W innym wypadku możemy być pewni, że zostało przygotowane ze starego mięsa, a dodatkowo jego data przydatności do spożycia właśnie się kończy. Świeże mięso powinno być matowe i mieć żywą, bordową (wołowina) lub lekko różową (pozostałe rodzaje mięs) barwę.
Jak wykorzystać mięso mielone?
Jeśli udało ci się kupić dobrej jakości mięso mielone i nie wiesz, w jaki sposób je wykorzystać, skorzystaj z pomocy naszych użytkowników. Oto ich sprawdzone przepisy, które z pewnością przypadną ci do gustu.
Fot. Kuchmariol63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Mielone w sosie serowo-pieczarkowym
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Elakrecichwost na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Faszerowana papryka z mięsem mielonym
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie