Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Gruszki to jedne z ulubionych owoców jesieni, genialnie smakują jako samodzielna przekąska, doskonale sprawdzają się także w przeróżnych przetworach. Nie masz pomysłu, jakie weki zrobić w tym sezonie? Dziś zajrzymy między innymi do przepisów siostry Anastazji, sprawdzimy również, jakie pyszności przygotowali z polskich gruszek nasi użytkownicy.

Jakie przetwory zrobić z gruszek? | Fot.123RF/Picsel/ Agata Stoner/East News

Spis treści:

Siostra Anastazja to polska zakonnica, która jest również autorką licznych książek kulinarnych. Jej wielka pasja do gotowania zaowocowała stworzeniem wielu przepisów, które inspirują gospodynie w całej Polsce. Jesień to czas, kiedy w wielu domach rozpoczyna się przygotowanie przetworów na zimę. Domowe weki nie tylko są niezwykle smaczne, ale i zdrowe, ponieważ mamy pewność, jakie składniki znajdą się w każdym słoiczku, dzięki czemu nie musimy obawiać się konserwantów i sztucznych barwników. Sprawdź, jakie przetwory z gruszek mają na swoim koncie siostra Anastazja oraz nasi użytkownicy. 

Sprawdź także: Zmniejsza poziom cukru we krwi po posiłku, wspomaga trawienie. Jak zrobić ocet gruszkowy?

Dżem z aronii i gruszek siostry Anastazji

Zacznijmy od klasyki, czyli dżemu z gruszek i aronii. Takie połączenie to prawdziwy zastrzyk witaminy C, która w szczególności powinna być spożywana w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm narażony jest na przeziębienie i grypę. Dżem z tych owoców dostarczy ci również sporo błonnika pokarmowego, który doskonale wspiera trawienie oraz pomaga przyspieszyć przemianę materii. 

1. Dżem z aronii i gruszek siostry Anastazji

 Dżem z aronii i gruszek siostry Anastazji Zobacz przepis

Dżem z aronii i gruszek siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gruszki w occie siostry Anastazji

Przetwory z gruszek są pyszne nie tylko w wersji na słodko, jednym z najpopularniejszych gruszkowych przepisów siostry Anastazji są owoce podane w octowej zalewie. Będzie to świetny dodatek do pieczonych mięs, można zaserwować je również wraz z serem pleśniowym. Niepowtarzalnego smaku nadają im przyprawy, takie jak cynamon i goździki. 

2. Gruszki w occie siostry Anastazji

 Gruszki w occie siostry Anastazji Zobacz przepis

Gruszki w occie siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kompot z gruszek, czyli gruszki w syropie

Gruszki doskonale sprawdzają się również na kompot. W sezonie warto przygotować sobie kilka słoiczków, aby w jesienno-zimowym okresie zawsze mieć pod ręką coś pysznego do picia. Według autorki przepisu gruszki w syropie to najbardziej uniwersalny sposób na wykorzystanie tych owoców. Ponadto gruszki, które pozostaną po odlaniu syropu, można wykorzystać w innych przepisach, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. 

3. Kompot z gruszek, czyli gruszki w syropie

 Kompot z gruszek, czyli gruszki w syropie Zobacz przepis

Kompot z gruszek, czyli gruszki w syropie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gruszki w brandy

Czas na propozycję dla pełnoletnich smakoszy. Jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie wypróbuj przepis na gruszki w brandy, które można podać na przykład do deseru lodowego lub ciasta. Oprócz dojrzałych, soczystych owoców, będziesz potrzebować: cukru, lasek wanilii, cynamonowej kory, gwiazdek anyżu, odrobiny octu cydrowego oraz soku z cytryny. Smak takich gruszek z pewnością zaskoczy twoich gości. 

4. Gruszki w brandy

 Gruszki w brandy Zobacz przepis

Gruszki w brandy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gruszki rodzynkowe do ciasta

Jeżeli lubisz praktyczne i szybkie rozwiązania, koniecznie przygotuj gruszki rodzynkowe do ciasta. Przydadzą się w szczególności, kiedy zabraknie ci czasu na długie przebywanie w kuchni. Do owoców wystarczy dodać dobrej jakości rodzinki sułtańskie, biały cukier oraz cukier żelujący. 

5. Gruszki rodzynkowe do ciasta

 Gruszki rodzynkowe do ciasta Zobacz przepis

Gruszki rodzynkowe do ciasta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dżem gruszkowy z wanilią

Z gruszek można zrobić oczywiście dżem, aby urozmaicić jego smak, warto dorzucić do niego ziarna z laski wanilii. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, twarożków, a także jako farsz do naleśników. Niestandardowym składnikiem, który zawiera ten przepis jest galaretka cytrynowa, dzięki niej dżem nabierze ciekawej konsystencji. 

6. Dżem gruszkowy z wanilią

 Dżem gruszkowy z wanilią Zobacz przepis

Dżem gruszkowy z wanilią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kiszone gruszki z miodem

Nie wszyscy wiedzą o tym, że gruszki można również zakisić. Wszelkie kiszonki doskonale wpływają na mikroflorę jelitową, co więcej zapewniają prawidłowe trawienie oraz pomagają dbać o odporność, dlatego powinniśmy je jeść jak najczęściej. Kiszone gruszki będą pyszne jako dodatek do obiadu, można zaserwować je również na desce serów i wędlin. 

7. Kiszone gruszki z miodem

 Kiszone gruszki z miodem Zobacz przepis

Kiszone gruszki z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nalewka z gruszki

W najlepszych przepisach na przetwory z użyciem gruszek nie mogło zabraknąć gruszkowej nalewki. Tę wykonasz bez trudu z zaledwie kilku składników, zaopatrz się w dojrzałe owoce, pół litra wódki oraz pół litra spirytusu, cukier, miód, goździki oraz sok z cytryny. 

8. Nalewka z gruszki

 Nalewka z gruszki Zobacz przepis

Nalewka z gruszki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Sok z buraka to prawdziwy eliksir dla zdrowia. Pij codziennie jedną szklankę »

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów, by nie zbierać niewielkich i słabo wybarwionych okazów? »

Nigdy nie dodawaj ich do grzybów. Stracisz cały smak »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
30 min
5
Ciasta Makowiec japoński.

Wilgotny, bardzo smaczny makowiec japoński z bakaliami takimi jak jabłka, wło...

Odsłon: 137

>60 min
5
Sałatki Sałatka z mozzarellą

Ta sałatka z mozzarellą jest bogatszą wariacją na temat włoskiej sałatki capr...

Odsłon: 862

15 min
2
30 min
2
Pieczywo Chałka

Ta chałka bez kruszonki idealnie nada się na świąteczny stół Na kromkę: 99k...

Odsłon: 60

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

0
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0
Informacje Co na obiad na Boże Narodzenie? Popisowe dania na świąteczny obiad. Z wołowiny, schabu i indyka

Co na obiad na Boże Narodzenie sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładkę? Poznaj inspirujące przepisy na dania ze schabu, wołowiny i...

3
Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2