Spis treści:
- Dżem z aronii i gruszek siostry Anastazji
- Gruszki w occie siostry Anastazji
- Kompot z gruszek, czyli gruszki w syropie
- Gruszki w brandy
- Gruszki rodzynkowe do ciasta
Siostra Anastazja to polska zakonnica, która jest również autorką licznych książek kulinarnych. Jej wielka pasja do gotowania zaowocowała stworzeniem wielu przepisów, które inspirują gospodynie w całej Polsce. Jesień to czas, kiedy w wielu domach rozpoczyna się przygotowanie przetworów na zimę. Domowe weki nie tylko są niezwykle smaczne, ale i zdrowe, ponieważ mamy pewność, jakie składniki znajdą się w każdym słoiczku, dzięki czemu nie musimy obawiać się konserwantów i sztucznych barwników. Sprawdź, jakie przetwory z gruszek mają na swoim koncie siostra Anastazja oraz nasi użytkownicy.
Dżem z aronii i gruszek siostry Anastazji
Zacznijmy od klasyki, czyli dżemu z gruszek i aronii. Takie połączenie to prawdziwy zastrzyk witaminy C, która w szczególności powinna być spożywana w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm narażony jest na przeziębienie i grypę. Dżem z tych owoców dostarczy ci również sporo błonnika pokarmowego, który doskonale wspiera trawienie oraz pomaga przyspieszyć przemianę materii.
1. Dżem z aronii i gruszek siostry Anastazji
Zobacz przepisDżem z aronii i gruszek siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gruszki w occie siostry Anastazji
Przetwory z gruszek są pyszne nie tylko w wersji na słodko, jednym z najpopularniejszych gruszkowych przepisów siostry Anastazji są owoce podane w octowej zalewie. Będzie to świetny dodatek do pieczonych mięs, można zaserwować je również wraz z serem pleśniowym. Niepowtarzalnego smaku nadają im przyprawy, takie jak cynamon i goździki.
2. Gruszki w occie siostry Anastazji
Zobacz przepisGruszki w occie siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kompot z gruszek, czyli gruszki w syropie
Gruszki doskonale sprawdzają się również na kompot. W sezonie warto przygotować sobie kilka słoiczków, aby w jesienno-zimowym okresie zawsze mieć pod ręką coś pysznego do picia. Według autorki przepisu gruszki w syropie to najbardziej uniwersalny sposób na wykorzystanie tych owoców. Ponadto gruszki, które pozostaną po odlaniu syropu, można wykorzystać w innych przepisach, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.
3. Kompot z gruszek, czyli gruszki w syropie
Zobacz przepisKompot z gruszek, czyli gruszki w syropie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gruszki w brandy
Czas na propozycję dla pełnoletnich smakoszy. Jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie wypróbuj przepis na gruszki w brandy, które można podać na przykład do deseru lodowego lub ciasta. Oprócz dojrzałych, soczystych owoców, będziesz potrzebować: cukru, lasek wanilii, cynamonowej kory, gwiazdek anyżu, odrobiny octu cydrowego oraz soku z cytryny. Smak takich gruszek z pewnością zaskoczy twoich gości.
Gruszki rodzynkowe do ciasta
Jeżeli lubisz praktyczne i szybkie rozwiązania, koniecznie przygotuj gruszki rodzynkowe do ciasta. Przydadzą się w szczególności, kiedy zabraknie ci czasu na długie przebywanie w kuchni. Do owoców wystarczy dodać dobrej jakości rodzinki sułtańskie, biały cukier oraz cukier żelujący.
5. Gruszki rodzynkowe do ciasta
Zobacz przepisGruszki rodzynkowe do ciasta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Dżem gruszkowy z wanilią
Z gruszek można zrobić oczywiście dżem, aby urozmaicić jego smak, warto dorzucić do niego ziarna z laski wanilii. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, twarożków, a także jako farsz do naleśników. Niestandardowym składnikiem, który zawiera ten przepis jest galaretka cytrynowa, dzięki niej dżem nabierze ciekawej konsystencji.
6. Dżem gruszkowy z wanilią
Zobacz przepisDżem gruszkowy z wanilią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kiszone gruszki z miodem
Nie wszyscy wiedzą o tym, że gruszki można również zakisić. Wszelkie kiszonki doskonale wpływają na mikroflorę jelitową, co więcej zapewniają prawidłowe trawienie oraz pomagają dbać o odporność, dlatego powinniśmy je jeść jak najczęściej. Kiszone gruszki będą pyszne jako dodatek do obiadu, można zaserwować je również na desce serów i wędlin.
7. Kiszone gruszki z miodem
Zobacz przepisKiszone gruszki z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nalewka z gruszki
W najlepszych przepisach na przetwory z użyciem gruszek nie mogło zabraknąć gruszkowej nalewki. Tę wykonasz bez trudu z zaledwie kilku składników, zaopatrz się w dojrzałe owoce, pół litra wódki oraz pół litra spirytusu, cukier, miód, goździki oraz sok z cytryny.
Źródła: smaker.pl
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Sok z buraka to prawdziwy eliksir dla zdrowia. Pij codziennie jedną szklankę »
Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów, by nie zbierać niewielkich i słabo wybarwionych okazów? »