Dania jednogarnkowe

Przygotuj się na walkę z jesiennymi infekcjami. Domowe lekarstwa z cebuli na kilka sposób

Dawniej, gdy leki nie były łatwodostępne i zróżnicowane, Polacy wzmacniali organizm naturalnymi specyfikami. Nasze babcie - na przeziębienia i infekcje - najchętniej stosowały cebulę. Jakie właściwości ma to warzywo i jakie domowe lekarstwa można z niego przygotować? Odkryj zapomniane już przepisy.

Jakie właściwości ma cebula? Domowe lekarstwa z cebuli są jak naturalny antybiotyk | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kiedyś domowe lekarstwa z cebuli były stosowane głównie z powodu niedostępności leków. Dzisiaj - gdy różnych medykamentów jest znacznie więcej - naturalnych środków na przeziębienie używamy profilaktycznie w sezonie jesienno-zimowym lub na lekkie objawy infekcji, zanim udamy się do lekarza specjalisty. Warto o nich jednak pamiętać, bo są proste w przyrządzeniu, a świetnie wzmacniają organizm i wykazują silne działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe.

Sprawdź także: Jeśli możesz, pij codziennie. Dodany do kawy może ochronić przed zawałem i udarem

Cebula - niezastąpione lekarstwo naszych babć

Cebula to warzywo bardzo popularne w Polsce. Najczęściej stanowi nośnik smaku lub zagęszczacz - dodaje się ją do sosów, zup, ale też kanapek czy sałatek. Bardzo trudno wyobrazić sobie gotowanie bez używania tego składnika. Dawniej nie stanowiła wyłącznie produktu spożywczego, ale była też bazą domowych, prozdrowotnych mikstur. Cebula - niezastąpione lekarstwo naszych babć pomagało przy kaszlu, katarze, stanie podgorączkowym. Podobnie jak czosnek, warzywo wciąż nazywane jest naturalnym antybiotykiem - ze względu na liczne wartości odżywcze i właściwości, którymi się charakteryzuje.

Cebula - wartości odżywcze i witaminy

Jakie są wartości odżywcze cebuli? Musisz wiedzieć, że tych jest naprawdę sporo, dlatego tak korzystnie wpływa na zainfekowany organizm. Warzywo jest niskokaloryczne (w 89 proc. składające się z wody, w 100 gramach zawiera tylko 44 kcal) i cechuje się niskim indeksem glikemicznym. Kryją się w nim błonnik pokarmowy (dokładnie fruktany, które są błonnikiem prebiotycznym) oraz silne antyoksydanty, m.in. kwercetyna, kemferol i antocyjany. 

Co więcej, w cebuli znajdują się fitochemikalia, które - po jej spożyciu - przekształcane są w allicynę (związek o właściwościach przeciwnowotworowych). Warzywo jest też źródłem wielu witamin i minerałów. Dostarcza organizmowi potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor i siarkę. Cebula to bogactwo witaminy C i witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego).

Jakie właściwości ma cebula?

Wartości odżywcze cebuli sprawiają, że jest ona naturalnym antybiotykiem i może pomóc przy rozwijającej się infekcji. Jakie właściwości ma cebula?

  • Wzmacnia układ odpornościowy - okazuje się, że jedna cebula (ok. 110 g) zapewnia ok. 10,5 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, co może wesprzeć narażony na infekcję układ immunologiczny. Zawartość tego składnika odżywczego pozwala też na lepsze wchłanianie żelaza (co jest ważne szczególnie przy niedokrwistości) oraz na produkcję kolagenu (wzmocnienie tkanek i poprawę wyglądu skóry),
  • wykazuje działanie antybakteryjne, detoksykacyjne oraz antywirusowe - ze względu na witaminy oraz antyoksydanty wywołuje reakcję obronną organizmu, który sprawniej radzi sobie z przeziębieniem. Może pomóc na kaszel i katar, a w połączeniu z miodem - to świetny specyfik na ból gardła,
  • cechuje się właściwościami antyoksydacyjnymi - chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i skutkami stresu oksydacyjnego, broni przed rozwojem chorób cywilizacyjnych i szybkim starzeniem się organizmu,
  • działa przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo - wszystko ze względu na obecność organicznych związków siarki i allicyny. Warzywo zmniejsza ciśnienie krwi, obniża poziom glukozy i cholesterolu. W konsekwencji chroni przed wystąpieniem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy,
  • wapń wzmacnia kości - dzięki temu przeciwdziała rozwojowi osteoporozy,
  • błonnik zawarty w cebuli korzystnie wpływa na procesy trawienne, regulując perystaltykę jelit i łagodząc biegunki. 

Domowe lekarstwa z cebuli - przepisy i zastosowanie

Popularne i łatwodostępne warzywo to niezastąpione lekarstwo naszych babć, które doceniały nie tylko smak, ale i prozdrowotne właściwości cebuli. Jakie domowe lekarstwa z cebuli można przygotować? I jak je stosować, żeby przynosiły ulgę w infekcjach oraz stanach zapalnych? Odkryj zapomniane przepisy z notesów babć i dowiedz się, na co pomaga cebula.

Syrop z cebuli na kaszel

Jak zrobić domowe lekarstwo z cebuli na kaszel? Obierz cztery cebule (średniej wielkości) i poszatkuj w drobną kostkę. Włóż do słoika pierwszą warstwę warzywa na dno i zasyp równomiernie łyżeczką cukru (ew. miodu). Potem nałóż kolejną warstwę cebuli, później cukru lub miodu i powtarzaj, aż do wykończenia składników.

Słój przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Po ok. 12 godzinach powinien puścić sok. Przy kaszlu (lub uczucia „rozbicia”) stosuj jedną lub dwie łyżeczki kilka razy dziennie. Przy bólu gardła możesz też do składników dodać odrobinę startego chrzanu lub czosnku.

Domowy syrop z cebuli

 Domowy syrop z cebuli Zobacz przepis

Syrop z cebuli - przepis i zastosowanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mikstura z cebuli na katar

Obierz dużą cebulę i ugotuj ją w wodzie do miękkości. Gdy ostygnie, rozgnieć ją widelcem na pulpę i dobrze wymieszaj z łyżką miodu. Stosuj łyżeczkę kilka razy dziennie. Innym sposobem na katar będzie cebulowa inhalacja. Możesz poszatkować warzywo lub zetrzeć na tarce, przełożyć do szklanki i wdychać nosem intensywny zapach cebuli. Ważne, abyś powietrze wydychał ustami. To pozwoli udrożnić i oczyścić zatkane zatoki.

Sok z cebuli na ból ucha

Cebula działa na wszelkie stany zapalne i bólowe. Przepis na sok z cebuli na ból ucha jest równie prosty, jak przy poprzednich domowych lekarstwach z cebuli. Wybierz średniej wielkości warzywo, obierz je i pokrój na grubą kostkę lub talarki. Rozgnieć tłuczkiem na papkę i przez gazę odciśnij płyn. Wacik zanurz w soku i włóż do ucha na kilka minut (oczywiście tak, aby sprawnie go wyciągnąć).

Wino z cebuli na obniżenie ciśnienia i poprawę trawienia

Do właściwości cebuli należy też obniżanie ciśnienia krwi czy korzystny wpływ na pracę układu trawiennego. Jeśli profilaktycznie chcesz zadbać o swoje zdrowie, możesz przygotować wino z cebuli. Jak to zrobić? Ponownie wybierz średniej wielkości cebulę i poszatkuj ją na drobną kostkę. Następnie przełóż do czystego słoja i wlej cztery łyżki miodu oraz 100 ml białego wytrawnego wina. Odstaw na dobę i przemieszaj. Odcedź i przelej do szklanej buteleczki. W sezonie jesienno-zimowym taka mikstura dodatkowo zadba o lepszą odporność. Pij maksymalnie do trzech łyżeczek dziennie. Ze względu na obecność alkoholu w składzie, nie podawaj dzieciom.

Pamiętaj, że nie wszyscy powinni spożywać cebulę. Choć osoby zdrowe, jedząc warzywo, wspomagają wątrobę i prawidłową pracę układu trawiennego, to głównym przeciwwskazaniem do jedzenia cebuli jest właśnie chora wątroba i wrażliwe jelita, a także dolegliwości nerki, woreczka żółciowego czy niewydolność serca

Źródło: Smaker.pl, vitapedia.pl, sekrety-zdrowia.org

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Cztery triki sprawią, że ochota na słodycze minie. Za kilka lat sobie podziękujesz »

Odmładza skórę i stawy, przyspiesza metabolizm. „Białko młodości” pij też na odporność »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Proteinowy waniliowy fit sernik na zimno (bez cukru)

Przyszły wyczekiwane upały, a wraz z nimi ochota na coś lekkiego, orzeźwiając...

Odsłon: 18292

>60 min
33
Desery Racuchy z bananami

Moje dzisiejsze racuchy przygotowałam na kefirze, dodatkowo wzbogaciłam je o...

Odsłon: 643

15 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

3
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5