Dania jednogarnkowe

Jak przygotować pyszny, domowy rosół, tak aby nie wyszedł mętny i bez smaku? Podpowiemy ci, na co zwrócić uwagę podczas gotowania. Wystarczy kilka wskazówek, by zrobić doskonałą tradycyjną zupę - dokładnie taką, jaką jadłeś u mamy czy babci.

Jak gotować rosół, żeby nie był mętny? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Trudno wyobrazić sobie niedzielne popołudnie bez rosołu. Wszyscy Polacy (i nie tylko Polacy) uwielbiają tę zupę. Nic dziwnego - jest nie tylko przepyszna i aromatyczna, ale także bardzo zdrowa i pożywna. Poznaj więcej szczegółów na temat tej potrawy i przede wszystkim dowiedz się, co zrobić, aby uratować zbyt mętny rosół. 

Sprawdź także: Niezastąpiony w kuchni, nie miał sobie równych przy przeziębieniu. Był w spiżarni każdej babci

Dlaczego warto jeść rosół? 

Rosół śmiało możemy nazwać jedną z najpopularniejszych polskich potraw. Zupa ta ma wiele wspaniałych właściwości. Zresztą sam wiesz, że rosół podawany jest przy osłabieniu, przeziębieniu i na kaca. Nie wszyscy zdają sobie też sprawę, że pomaga przy chorobach jelit, słabych kościach, a nawet stanach zapalnych. Nie można też przejść obojętnie obok wyjątkowego smaku tej pożywnej zupy. Pięknie pachnie, jest aromatyczna i smakuje wszystkim - dzieciom i dorosłym. 

Rosół, bulion czy wywar? 

Pewnie nieraz spotkałeś się z zamiennym stosowaniem tych trzech nazw - rosołu, bulionu i wywaru. Trzeba jednak pamiętać, że nie są to te same rzeczy. Wywar jest pojęciem bardzo ogólnym. Może być mięsny, warzywny, a nawet owocowy, czyli w postaci kompotu. Bulion zaś najczęściej jest mięsny lub warzywny. Jest o wiele bardziej skondensowany niż rosół. Najczęściej traktuje się go jako bazę do innych dań, na przykład sosów.

Rosół zaś to po prostu zupa, niezagęszczona, długo gotowana na mięsie i włoszczyźnie. Oczywiście występuje również rosół w wersji wegetariańskiej. Trzeba bowiem pamiętać, że podstawowy aromat w tej zupie bierze się właśnie z warzyw. Dlatego wegetarianie i weganie odtwarzają tradycyjny smak rosołu i wychodzi im to świetnie.

Skąd wziął się rosół? 

Jaka jest historia tej tradycyjnej, pysznej zupy? Najprawdopodobniej rosół mógł być już pożywieniem neandertalczyków. Gotowali go z twardych warzyw oraz mięsa, którego nie dało się obrobić w żaden inny sposób. Jak go gotowali? Robili dołek w ziemi, który wykładali skórami. Następnie wlewali do środka wodę, wrzucali mięso i warzywa oraz gorące kamienie. W ten sposób udawało się uzyskać właściwą temperaturę do gotowania.

Pierwszy przepis na rosół, który przypomina ten dzisiejszy, pojawił się już w drugiej połowie XVII wieku. Napisał go Stanisław Czerniecki - kuchmistrz i sekretarz królewski. Jedna z pierwszych receptur na rosół zawierała mięso wołowe albo cielęce i ptactwo - głównie kuropatwy, jarząbki i gołębie. Taka zupa doprawiana była przede wszystkim cebulą, czosnkiem, pietruszką i korzennymi przyprawami. Już wtedy rosół podawano głównie z makaronem. Nie oszczędzano też innych dodatków - szczawiu, grochu, kiełbasek czy nawet agrestu.

Rosół - wartości odżywcze 

Trudno jednoznacznie powiedzieć, jakimi właściwościami odżywczymi charakteryzuje się rosół. Każda ta zupa jest nieco inna. Wszystko zależy od ilości rodzaju mięsa, tak samo warzyw. Nie bez znaczenia jest również czas gotowania. Trzeba jednak przyznać, że rosół jest dosyć dobrym źródłem aminokwasów.

Nie zawiera jednak za wiele witamin i składników mineralnych, choć oczywiście nadal uznajemy go za pożywną zupę. Warto zwiększyć ilość mięsa oraz kości szpikowych i wydłużyć czas gotowania. Dzięki temu rosół może stać się nawet lekarstwem. Jeżeli twój rosół tężeje w lodówce, to wówczas oznacza, że zawiera spore ilości białka, witaminę B12 i B2, jak również selen, cynk, potas i magnez. Nic dziwnego, że rosół to świetne antidotum na przeziębienie, osłabienie czy kaca. 

Dlaczego rosół mętnieje? 

Uwielbiasz rosół, ale niekoniecznie lubisz go gotować, bo ten często mętnieje? To dosyć powszechna sytuacja. Dlaczego rosół mętnieje? Najczęstszą przyczyną takiego stanu rzeczy jest wkładanie surowego mięsa do gorącej wody. Wówczas białko ścina się wręcz błyskawicznie i przez to rosół nie jest przejrzysty.

Kolejny powód mętnienia? Nie zdejmowanie szumowin w trakcie gotowania. Do takiej sytuacji dochodzi również wtedy, gdy rosół ugotowany jest za szybko i na zbyt dużym ogniu. Trzeba pamiętać, że jest to zupa dla cierpliwych. Powinna gotować się długo i na małym ogniu. 

Co zrobić, żeby nie rosół nie był mętny? Oczywiście ogromne znaczenie ma również jakość mięsa dodawanego do tej zupy. To nieświeże może naprawdę jej zaszkodzić.

Jak gotować rosół, żeby nie był mętny? 

Ugotowanie przejrzystego rosołu wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Zatem jak gotować rosół, żeby nie był mętny? Oto kilka bardzo istotnych zasad: 

  • Mięso na rosół zawsze musi być świeże.
  • Mięso na rosół zalewaj zimną wodą. 
  • Podczas gotowania regularnie ściągaj „szumowiny” z powierzchni i używaj do tego łyżki cedzakowej.
  • W trakcie przyrządzania zupy możesz przelać ją przez gęste sito, jeżeli szumowin jest zbyt dużo.  
  • Rosół gotuj bardzo powoli, zawsze na małym ogniu.  
  • Warto poświęcić na gotowanie nawet kilka godzin. Do rosołu dodaj wcześniej opaloną na palniku cebulę. Dzięki temu zupa będzie miała ładny kolor i będzie też bardziej klarowna.
  • Możesz wypróbować także stosowany od dawna sposób na przejrzysty rosół - wrzuć do zupy czystą skorupkę od jajka i wyjmij dopiero po zakończonym czasie gotowania.

Jak wyklarować rosół? 

Już wiesz, co zrobić, żeby rosół nie był mętny. Co jednak wtedy, gdy zupa nie wyszła tak przejrzysta, jak byśmy sobie życzyli? Jak wyklarować rosół i czy jest to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak i nie jest to wcale trudne. Przede wszystkim zbierz szarą piankę, która pojawiła się na rosole. To właśnie wspomniane już wcześniej szumowiny. Najłatwiej będzie ci to zrobić za pomocą łyżki cedzakowej albo po prostu sitka. Jeżeli nie masz takich akcesoriów w kuchni, to po prostu zastosuj zwykłą łyżkę. 

1. Dodanie ziemniaka

Do mętnej zupy dodaj obranego i pokrojonego w ćwiartki ziemniaka. Gotuj jeszcze całość około pół godziny. Zobaczysz, że rosół się wyklaruje. Niektórzy dodają do zupy również goździk. 

2. Dodanie białka

Ciekawym sposobem na wyklarowanie rosołu jest też dodanie jednego albo dwóch białek jajka kurzego. Białka ścinając się, wchłoną tłuszcz, który następnie będzie można bardzo łatwo usunąć zupy. Niektóre gospodynie ubijają pianę z białek i mieszają z rosołem. Wówczas należy wyciągnąć z zupy warzywa i mięso, dodać białko i chwilę gotować na wolnym ogniu. Ważne jest również to, aby wywar cały czas mieszać. Białko się zetnie i pochłonie cały tłuszcz. Następnie rosół trzeba odstawić i odczekać kilkanaście minut. Wszystkie zanieczyszczenia znajdą się po chwili na dnie naczynia. Wówczas należy przelać rosół przez sitko do czystego garnka. 

3. Dodanie lodu

Możesz spróbować także klarowania rosołu lodem. Wrzuć kilka kostek i poczekaj, aż zupa wystygnie. Lód spowoduje, że cały tłuszcz zgromadzi się na powierzchni, przez co będzie bardzo prosty do usunięcia. 

Uwielbiasz tę klasyczną polską zupę? Teraz już wiesz, co zrobić, aby rosół nie był mętny. Zastosuj się do naszych porad podczas gotowania, a jeżeli coś nie wyjdzie - pamiętaj, że istnieją sposoby na to, aby w każdej chwili go uratować.

 

1. Rosół jak u mamy

 Rosół jak u mamy Zobacz przepis

Jak zrobić tradycyjny rosół? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Rosół drobiowo-wołowy

 Rosół drobiowo-wołowy Zobacz przepis

Rosół drobiowo-wołowy - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Rosół na golonce indyczej

 Rosół na golonce indyczej Zobacz przepis

Jak ugotować dobry rosół? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Rosół wołowy

 Rosół wołowy Zobacz przepis

Przepis na domowy rosół wołowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Rosół drobiowy

 Rosół drobiowy Zobacz przepis

Rosół drobiowy - co zrobić, żeby nie był mętny? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Resztkowy rosół na pieczonej kaczce

 Resztkowy rosół na pieczonej kaczce Zobacz przepis

Rosół na kaczce - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Rosół jarzynowy

 Rosół jarzynowy Zobacz przepis

Wegetariański rosół - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Czy to najlepszy trik na obranie jajka? Wielu uważa, że tak »

Najlepsze zboże dla cukrzyków i sercowców. Odmłodzi organizm i pomoże też schudnąć »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Rolki z tortilli

Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...

Odsłon: 1996

15 min
8
Desery Ciasteczka owsiane korzenne

Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...

Odsłon: 620

30 min
9
Ciasta Ciasto Merkucjo

Dzisiaj ciasto które przygotowałam według przepisu Smaker. Oto link do przepi...

Odsłon: 47566

60 min
63
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1969

30 min
19

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

1
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0