Fot. 123RF/Picsel
Coraz więcej osób, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale też etycznych, przechodzi na dietę wegetariańską lub wegańską. Nie jest już problematyczne zakupienie najpopularniejszych zamienników mięsa. Obecnie produkty, takie jak tofu, tempeh czy gluten pszenny, możemy nabyć w każdym sklepie z żywnością. Na rynku dostępne są również w 100% roślinne gotowce, które swoim wyglądem do złudzenia przypominają kiełbasę, plasterki wędlin czy nawet boczek. W ofercie znajdziemy również wegańskie jogurty i napoje.
Zanim zaczniecie przygotowania do Wielkanocy, warto wiedzieć, że wegetarianie nie jedzą mięsa, w tym także ryb. W swoich posiłkach nie rezygnują jednak z nabiału i jajek. Weganie zaś ze swojej diety wykluczają wszystkie produkty odzwierzęce: mięso, mleko, sery, jaja, niektórzy również i miód. Tak więc, jeśli przed świętami będzie was korcić, aby zadać swoim bliskim, którzy preferują wyżej wymienione sposoby odżywiania, sławetne pytanie - „Jeśli nie jesz mięsa, to co ty w ogóle jesz?", czym prędzej przeczytajcie ten artykuł, bowiem mamy kilka sprawdzonych przepisów na wegetariańską i wegańską Wielkanoc.

Co na śniadanie?
Święta w wersji roślinnej nie muszą w cale oznaczać całkowitej rezygnacji z tradycji. Na stole mogą pojawić się pasztety i kiełbasy, żurek czy babki, trzeba tylko do ich przygotowania użyć odpowiednich składników. Wegetarianom można zaserwować na śniadanie jajka w każdej możliwej postaci, weganom zaś zaproponować „pastę bezjajeczną" przyrządzoną na bazie tofu lub tofucznicę.
1. Tofucznica z suszonymi pomidorami
Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Kolejną potrawą, która powinna zagościć na świątecznym stole, jest żurek. Nie ma żadnej filozofii w jego przygotowaniu, w wersji roślinnej po prostu nie dodajemy mięsa. Gotujemy samą włoszczyznę wraz z przyprawami (dla bardziej wyrazistego smaku można dorzucić również ziemniaki), wlewamy zakwas, chwilę trzymamy na ogniu i gotowe. Pod sam koniec, w zależności od preferencji, dodajemy sojową kiełbaskę, a tuż przed podaniem sporą ilość świeżo startego chrzanu.
Fot. Neela na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Czym byłoby świąteczne biesiadowanie bez pasztetu? Taki rarytas konieczne musi się pojawić w menu. Na szczęście wegańskie i wegetariańskie pasztety są równie smaczne, co klasyczne. Do ich przygotowania można użyć soczewicy, ciecierzycy czy cukinii.
3. Pasztet z ciecierzycy i batata
Fot. KORAL na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Obowiązkową potrawą, bez której święta nie mogą się odbyć, jest warzywna sałatka. Przygotowując ją pamiętajmy, aby dla osoby na wegańskiej diecie, użyć zamiast zwykłego majonezu, tego przygotowanego na bazie aquafaby (wody spod ciecierzycy) lub mleka sojowego.
Fot. Izek na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Wegański majonez
Obiad bez grama mięsa!
Co zaserwować na obiad tym, którzy kuchnię roślinną jedzą na co dzień? Nasi użytkownicy mają kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym oczarujesz wszystkich wegan i wegetarian. Dajemy słowo, że po wspólnym biesiadowaniu poproszą was o przepisy.
6. Wegańskie bezglutenowe gołąbki
Fot. Maciemozejko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Papryki faszerowane ryżem i pieczarkami
Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
8. Kotlety ziemniaczane z tofu
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Coś dla każdego łasucha
Zwieńczeniem każdego świątecznego spotkania jest pyszny deser, którego przygotowanie zazwyczaj zajmuje nam najwięcej czasu. Na Wielkanoc pieczemy babki, serniki i mazurki. Wegetarianom spokojnie możemy podać te same wypieki, co sobom niebędącym na żadnej diecie. Dla wegan jednak, musimy pamiętać, aby zamiast masła użyć roślinnej margaryny, tam gdzie dodajemy jajka, zastąpić je mieszanką wody i siemienia lnianego (jedną łyżkę mielonego siemienia lnianego należy rozpuścić w trzech łyżkach ciepłej wody) lub rozgniecionym bananem. Do serników, zamiast sera koniecznie trzeba użyć tofu lub kaszy jaglanej, a tam gdzie potrzebna będzie śmietana, zwykłą, zastąpcie kokosową lub sojową. Brzmi skomplikowanie? Nie martwcie się, zobaczcie przepisy naszych użytkowników, gdzie w prosty sposób, krok po kroku, pokazują jak przyrządzić pyszny deser.
9. Wegańska babka truskawkowo-kokosowa
Fot. Jolao na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Wegański sernik waniliowy z czekoladą
Fot. Reasonable_Vegan na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
11. Wegański mazurek orzechowo-czekoladowy
Fot. Koral na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.