Rozgrzewające napoje na zimę. Najlepsze przepisy na grzańce i zimowe herbaty

Nie ma nic lepszego niż zimowa herbata lub gorąca czekolada wypita po długim, zimowym spacerze. Niektórzy z chęcią skuszą się natomiast na coś mocniejszego, czyli aromatycznego grzańca. Szukasz pomysłu na rozgrzewające zimowe napoje? Koniecznie wypróbuj nasze sprawdzone przepisy.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Aromatyczne zimowe napoje to doskonały sposób na umilenie sobie wieczoru lub sprawdzona metoda na rozgrzanie się po spacerze, sankach czy nartach. Do ich przygotowania wykorzystuje się przyprawy takie jak cynamon, kardamon, czy goździki, które kryją w sobie wiele cennych właściwości. Chronią organizm przed infekcjami, działają bakteriobójczo, antywirusowo, przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. A przede wszystkim świetnie rozgrzewają! Dlatego warto wykorzystać chłodne dni, by przygotować napoje z aromatycznymi dodatkami.  

Sprawdź także: Para idealna – cytryna i miód. Przepisy na jesienno-zimowe specjały

Zimowa herbata – przepisy

Najpopularniejszym napojem na rozgrzanie i przeziębienie jest oczywiście zimowa herbata. Możesz przygotować ją z różnego rodzaju herbat, świetnie sprawdzi się czarna, zielona, owocowa lub ziołowa, np. mięta lub melisa. Nie możesz zapomnieć również o aromatycznych dodatkach: owocach – świeżych i suszonych, przyprawach oraz zdrowym słodziku, np. miodzie.

Zimowa herbata malinowa z przyprawami korzennymi

Maliny to owoce, które doskonale komponują się z zimową herbatą. Co więcej, zawierają mnóstwo witamin, które wesprą odporność w okresie jesienno-zimowym. Do przygotowania malinowej zimowej herbaty, będziesz potrzebować: sporą łyżeczkę czarnej herbaty liściastej, trzy łyżki malin – mogą być mrożone, plaster pomarańczy i cytryny, łyżeczkę miodu, szczyptę cynamonu i kardamonu, cztery goździki, szklankę wody.

Przygotowanie herbaty jest niezwykle proste, wystarczy zaparzyć ją wraz z przyprawami. Następnie poczekaj chwilę, aż przestygnie i dodaj maliny – jeśli używasz mrożonych, warto wcześniej je rozmrozić. Wrzuć pomarańczę i cytrynę, dodaj łyżeczkę miodu, gotowe!

Zielona herbata w wersji zimowej

Jeżeli na co dzień wybierasz zieloną herbatę, ten przepis powinien przypaść ci do gustu. Przygotuj: łyżeczkę zielonej herbaty, łyżeczkę suszonej mięty lub garść świeżej, kawałek imbiru, plasterki limonki i cytryny, miód.

Zaparz zieloną herbatę i miętę, pamiętaj, by nie używać wrzątku. Dodaj pokrojony w plastry imbir, cytrynę i limonkę oraz łyżeczkę miodu. Gotowe!

Herbatka na zimowe wieczory

 Herbatka na zimowe wieczory Zobacz przepis

Herbatka na zimowe wieczory / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową nutką

 Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową nutką Zobacz przepis

Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową nutką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Herbatka rozgrzewająca-zimowa

 Herbatka rozgrzewająca-zimowa Zobacz przepis

Herbatka rozgrzewająca-zimowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po gorącą herbatę chętnie sięgamy również, kiedy dopadnie nas przeziębienie i grypa. Najlepiej sprawdzi się ta z dużą ilością soku z cytryny, imbiru i miodu, takie połączenie nie tylko cię rozgrzeje, ale i zadziała przeciwbakteryjnie oraz wzmacniająco na odporność. Co ciekawe, kiedy herbata po raz pierwszy pojawiła się w Wielkiej Brytanii, można było kupić ją jedynie w aptece. Nic więc dziwnego, że od dawien dawna przypisuje się jej lecznicze właściwości. 

Czekolada na gorąco – przepisy

Dla wszystkich osób, które uwielbiają słodycze idealnym napojem na zimę, będzie oczywiście rozgrzewająca, zimowa czekolada na gorąco. Możesz przygotować ją na bazie kakao lub kostek prawdziwej czekolady, w zależności od upodobań używając tej gorzkiej, mlecznej lub białej.

Mleczna czekolada na gorąco

Jeśli chcesz osłodzić swoim najbliższym zimowy wieczór, koniecznie wypróbuj ten przepis. Do zrobienia dwóch porcji, będziesz potrzebować: dwie szklanki mleka, połowę mlecznej czekolady, dwie łyżeczki kakao, laskę wanilii, szczyptę gałki muszkatołowej, cynamonu oraz bitą śmietanę (ubitą z cukrem śmietanę kremówkę).

Do garnka wlej mleko, następnie dodaj pokruszoną czekoladę, cały czas mieszając, tak by nic się nie przypaliło. Dodaj kakao, ziarenka wanilii oraz szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej. Podawaj z bitą śmietaną oraz szczyptą kakao i cynamonu na wierzchu.

Biała czekolada z likierem

Ten przepis przeznaczony jest dla dorosłych, ponieważ oprócz kremowej czekolady znajdziesz w nim odrobinę likieru. To jakiego smaku likieru użyjesz, zależy od ciebie, świetnie sprawdzi się na przykład: likier amaretto, kawowy lub ajerkoniak. Przygotuj: pół tabliczki białej czekolady, dwie szklanki mleka, gałkę muszkatołową, kardamon i wybrany likier.

W garnku rozpuść czekoladę z mlekiem, następnie dodaj przyprawy. Wyłącz gaz, poczekaj, aż lekko przestygnie, a następnie dodaj kieliszek lub dwa wybranego likieru. Przelej do filiżanki lub szklanki, podawaj z bitą śmietaną.

Gorąca czekolada

 Gorąca czekolada Zobacz przepis

Gorąca czekolada / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Piernikowa czekolada na gorąco

 Piernikowa czekolada na gorąco Zobacz przepis

Piernikowa czekolada na gorąco / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gorąca Czekolada

 Gorąca Czekolada Zobacz przepis

Gorąca Czekolada / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Warto pamiętać o tym, że gorąca czekolada, chociaż bardzo smaczna będzie zawierała sporo cukru. Dlatego nie należy z nią przesadzać, zwłaszcza wtedy kiedy mamy zbyt wysoki poziom cukru lub staramy się zrzucić zbędne kilogramy. Jednak gorąca czekolada pita raz na jakiś czas, w ramach deseru, jak najbardziej może znaleźć się w zdrowym jadłospisie. Czekolada zawiera kakao, które jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, A, magnezu, potasu oraz żelaza. 

Najlepszy przepis na grzaniec

Aromatyczny, korzenny grzaniec to napój, któremu zimą trudno się oprzeć. Oczywiście pozwolić sobie na niego mogą tylko osoby pełnoletnie. Co ciekawe, grzańce były znane już w czasach średniowiecznych. Podczas ich przygotowania, warto pamiętać o tym, by nie zagotowywać napoju, może on wówczas stracić swoje właściwości. Do zrobienia grzańca doskonale sprawdzi się czerwone lub białe wino, świetnie będą smakować również grzańce piwne.

Grzaniec galicyjski

Jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych grzańców. Do przygotowania grzańca galicyjskiego, będziesz potrzebować: wino półsłodkie czerwone, kieliszek koniaku, plastry pomarańczy, łyżkę miodu, szczyptę cynamonu, kawałek imbiru, gałkę muszkatołową, gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu.

Zacznij od obrania imbiru, następnie pokrój go w plastry. Do garnka wlej wino, następnie wrzuć wszystkie przyprawy. Podgrzewaj przez kilka minut, pamiętając, by wino nie zaczęło wrzeć. Kiedy lekko przestygnie, dodaj koniak, całość dosłodź miodem. Podawaj z plastrem pomarańczy, laską cynamonu oraz anyżowymi gwiazdkami. 

Domowy grzaniec galicyjski

 Domowy grzaniec galicyjski Zobacz przepis

Domowy grzaniec galicyjski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Aromatyczny grzaniec

 Aromatyczny grzaniec Zobacz przepis

Aromatyczny grzaniec / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bezalkoholowy zdrowotny „grzaniec”

 Bezalkoholowy zdrowotny „grzaniec” Zobacz przepis

Bezalkoholowy zdrowotny „grzaniec” / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Na jelita działa jak miotełka. To cenne źródło zdrowia na zimę »

Tyle filiżanek herbaty to za dużo. Oto możliwe skutki uboczne »

Co zrobić z ziemniakami z obiadu? Sprawdzone przepisy na oszczędne gotowanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 324

30 min
5
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 97

30 min
6
>60 min
15
Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32706

>60 min
62

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7