Spis treści:
Aromatyczne zimowe napoje to doskonały sposób na umilenie sobie wieczoru lub sprawdzona metoda na rozgrzanie się po spacerze, sankach czy nartach. Do ich przygotowania wykorzystuje się przyprawy takie jak cynamon, kardamon, czy goździki, które kryją w sobie wiele cennych właściwości. Chronią organizm przed infekcjami, działają bakteriobójczo, antywirusowo, przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. A przede wszystkim świetnie rozgrzewają! Dlatego warto wykorzystać chłodne dni, by przygotować napoje z aromatycznymi dodatkami.

Sprawdź także: Para idealna – cytryna i miód. Przepisy na jesienno-zimowe specjały
Zimowa herbata – przepisy
Najpopularniejszym napojem na rozgrzanie i przeziębienie jest oczywiście zimowa herbata. Możesz przygotować ją z różnego rodzaju herbat, świetnie sprawdzi się czarna, zielona, owocowa lub ziołowa, np. mięta lub melisa. Nie możesz zapomnieć również o aromatycznych dodatkach: owocach – świeżych i suszonych, przyprawach oraz zdrowym słodziku, np. miodzie.
Zimowa herbata malinowa z przyprawami korzennymi
Maliny to owoce, które doskonale komponują się z zimową herbatą. Co więcej, zawierają mnóstwo witamin, które wesprą odporność w okresie jesienno-zimowym. Do przygotowania malinowej zimowej herbaty, będziesz potrzebować: sporą łyżeczkę czarnej herbaty liściastej, trzy łyżki malin – mogą być mrożone, plaster pomarańczy i cytryny, łyżeczkę miodu, szczyptę cynamonu i kardamonu, cztery goździki, szklankę wody.
Przygotowanie herbaty jest niezwykle proste, wystarczy zaparzyć ją wraz z przyprawami. Następnie poczekaj chwilę, aż przestygnie i dodaj maliny – jeśli używasz mrożonych, warto wcześniej je rozmrozić. Wrzuć pomarańczę i cytrynę, dodaj łyżeczkę miodu, gotowe!
Zielona herbata w wersji zimowej
Jeżeli na co dzień wybierasz zieloną herbatę, ten przepis powinien przypaść ci do gustu. Przygotuj: łyżeczkę zielonej herbaty, łyżeczkę suszonej mięty lub garść świeżej, kawałek imbiru, plasterki limonki i cytryny, miód.
Zaparz zieloną herbatę i miętę, pamiętaj, by nie używać wrzątku. Dodaj pokrojony w plastry imbir, cytrynę i limonkę oraz łyżeczkę miodu. Gotowe!
Herbatka na zimowe wieczory

Herbatka na zimowe wieczory / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową nutką

Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową nutką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Herbatka rozgrzewająca-zimowa

Herbatka rozgrzewająca-zimowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po gorącą herbatę chętnie sięgamy również, kiedy dopadnie nas przeziębienie i grypa. Najlepiej sprawdzi się ta z dużą ilością soku z cytryny, imbiru i miodu, takie połączenie nie tylko cię rozgrzeje, ale i zadziała przeciwbakteryjnie oraz wzmacniająco na odporność. Co ciekawe, kiedy herbata po raz pierwszy pojawiła się w Wielkiej Brytanii, można było kupić ją jedynie w aptece. Nic więc dziwnego, że od dawien dawna przypisuje się jej lecznicze właściwości.
Czekolada na gorąco – przepisy
Dla wszystkich osób, które uwielbiają słodycze idealnym napojem na zimę, będzie oczywiście rozgrzewająca, zimowa czekolada na gorąco. Możesz przygotować ją na bazie kakao lub kostek prawdziwej czekolady, w zależności od upodobań używając tej gorzkiej, mlecznej lub białej.
Mleczna czekolada na gorąco
Jeśli chcesz osłodzić swoim najbliższym zimowy wieczór, koniecznie wypróbuj ten przepis. Do zrobienia dwóch porcji, będziesz potrzebować: dwie szklanki mleka, połowę mlecznej czekolady, dwie łyżeczki kakao, laskę wanilii, szczyptę gałki muszkatołowej, cynamonu oraz bitą śmietanę (ubitą z cukrem śmietanę kremówkę).
Do garnka wlej mleko, następnie dodaj pokruszoną czekoladę, cały czas mieszając, tak by nic się nie przypaliło. Dodaj kakao, ziarenka wanilii oraz szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej. Podawaj z bitą śmietaną oraz szczyptą kakao i cynamonu na wierzchu.
Biała czekolada z likierem
Ten przepis przeznaczony jest dla dorosłych, ponieważ oprócz kremowej czekolady znajdziesz w nim odrobinę likieru. To jakiego smaku likieru użyjesz, zależy od ciebie, świetnie sprawdzi się na przykład: likier amaretto, kawowy lub ajerkoniak. Przygotuj: pół tabliczki białej czekolady, dwie szklanki mleka, gałkę muszkatołową, kardamon i wybrany likier.
W garnku rozpuść czekoladę z mlekiem, następnie dodaj przyprawy. Wyłącz gaz, poczekaj, aż lekko przestygnie, a następnie dodaj kieliszek lub dwa wybranego likieru. Przelej do filiżanki lub szklanki, podawaj z bitą śmietaną.
Piernikowa czekolada na gorąco

Piernikowa czekolada na gorąco / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Warto pamiętać o tym, że gorąca czekolada, chociaż bardzo smaczna będzie zawierała sporo cukru. Dlatego nie należy z nią przesadzać, zwłaszcza wtedy kiedy mamy zbyt wysoki poziom cukru lub staramy się zrzucić zbędne kilogramy. Jednak gorąca czekolada pita raz na jakiś czas, w ramach deseru, jak najbardziej może znaleźć się w zdrowym jadłospisie. Czekolada zawiera kakao, które jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, A, magnezu, potasu oraz żelaza.
Najlepszy przepis na grzaniec
Aromatyczny, korzenny grzaniec to napój, któremu zimą trudno się oprzeć. Oczywiście pozwolić sobie na niego mogą tylko osoby pełnoletnie. Co ciekawe, grzańce były znane już w czasach średniowiecznych. Podczas ich przygotowania, warto pamiętać o tym, by nie zagotowywać napoju, może on wówczas stracić swoje właściwości. Do zrobienia grzańca doskonale sprawdzi się czerwone lub białe wino, świetnie będą smakować również grzańce piwne.
Grzaniec galicyjski
Jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych grzańców. Do przygotowania grzańca galicyjskiego, będziesz potrzebować: wino półsłodkie czerwone, kieliszek koniaku, plastry pomarańczy, łyżkę miodu, szczyptę cynamonu, kawałek imbiru, gałkę muszkatołową, gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu.
Zacznij od obrania imbiru, następnie pokrój go w plastry. Do garnka wlej wino, następnie wrzuć wszystkie przyprawy. Podgrzewaj przez kilka minut, pamiętając, by wino nie zaczęło wrzeć. Kiedy lekko przestygnie, dodaj koniak, całość dosłodź miodem. Podawaj z plastrem pomarańczy, laską cynamonu oraz anyżowymi gwiazdkami.
Domowy grzaniec galicyjski

Domowy grzaniec galicyjski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Bezalkoholowy zdrowotny „grzaniec”

Bezalkoholowy zdrowotny „grzaniec” / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Na jelita działa jak miotełka. To cenne źródło zdrowia na zimę »
Tyle filiżanek herbaty to za dużo. Oto możliwe skutki uboczne »
Co zrobić z ziemniakami z obiadu? Sprawdzone przepisy na oszczędne gotowanie »