Andrzejkowe przekąski Ewy Wachowicz

Miód i cytryna często goszczą w naszych kuchniach, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Taka kombinacja – dodatkowo wzbogacona o imbir – wspomaga naturalną odporność i skraca czas trwania infekcji. Ponadto cytryna z imbirem w miodzie świetnie podkreśla smak gorącej herbaty. Jakie są jej inne zalety?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jesień i zima to czas wzmożonych przeziębień, dlatego należy zadbać o swoją odporność odpowiednio wcześniej. Wiele osób chętnie sięga w tym okresie po produkty wspomagające leczenie i zapobiegające infekcjom, wśród których prym wiedzie cytryna, miód oraz imbir. Aby jeszcze bardziej wzmocnić ich prozdrowotne działanie, warto spożywać je razem. Jak umiejętnie połączyć wszystkie składniki, zwłaszcza miód i cytrynę? Przepisy na smaczne i pożywne przysmaki z ich zastosowaniem znajdziesz w dalszej części artykułu! 

 Sprawdź także: Czy picie kurkumy jest zdrowe? Kto powinien jej unikać?

Cytryna – wartości odżywcze 

Cytryna to owoc dostępny w sklepach przez cały rok, dzięki czemu można jeść ją niemalże bez ograniczeń. I bardzo dobrze – nie dość, że cytrus ten wyróżnia się atrakcyjnym smakiem, to jeszcze korzystnie wpływa na zdrowie. Czym na tle innych owoców wyróżnia się cytryna? Wartościami odżywczymi! To właśnie one sprawiają, że dobrze sprawdza się ona w łagodzeniu uporczywych objawów przeziębienia i wielu innych dolegliwości. 

Cytryna ma niewielką wartość energetyczną – jedna sztuka to zaledwie 20 kcal. Do tego zawiera mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów, wśród których na szczególną uwagę zasługują właśnie te ostatnie – ich grupę zasila m.in. witamina C, zeaksantyna, luteina oraz flawonoidy. Powyższy owoc dostarcza dodatkowo witaminy z grupy B, wapń, magnez, potas, fosfor oraz selen. Co więcej, uchodzi on za bogate źródło pektyn, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika.  

Dzięki wysokiemu stężeniu witaminy C cytryna doskonale wzmacnia odporność. Nie jest to jej jedyna zaleta! Sok z cytryny znajduje także szereg innych zastosowań, tj.: 

  • redukuje bóle głowy; 
  • odkaża jamę ustną i łagodzi stany zapalne dziąseł; 
  • pobudza trawienie; 
  • niweluje stres i zmęczenie psychiczne; 
  • normalizuje ciśnienie krwi; 
  • działa delikatnie moczopędnie; 
  • odkwasza organizm. 

Ciekawym rozwiązaniem jest sięganie po mrożoną cytrynę (w całości) – można zetrzeć ją na tarce i dodawać do rozmaitych potraw. Daje to możliwość bezproblemowego zjedzenia skórki i białych błonek między cząstkami, które uznawane są za źródło najcenniejszych substancji, w tym limonoidów. Mówi się, że cytryna spożywana w takiej formie może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów.  

Miód – wartości odżywcze 

Miód to bez wątpienia jeden z najzdrowszych produktów, jakie otrzymaliśmy od natury. Zawiera on mnóstwo wartościowych związków, które odpowiadają za jego lecznicze właściwości. Niezależnie od tego, jakim miodem dysponujesz – nektarowym, spadziowym czy nektarowo-spadziowym – z pewnością osiągniesz mnóstwo korzyści z jego stosowania. Co dokładnie kryje w sobie miód? Wartości odżywcze, jakie oferuje, to: 

  • flawonoidy, 
  • kwasy organiczne, 
  • witamina C, 
  • witaminy z grupy B, 
  • żelazo, 
  • wapń, 
  • fosfor,  
  • magnez,  
  • kobalt. 

Miód wykazuje niezwykle wszechstronne działanie na organizm. Uchodzi on przede wszystkim za naturalny antybiotyk wspomagający walkę z infekcjami o różnym podłożu. Można znaleźć w nim m.in. acetylocholinę – związek usprawniający pracę serca, podobnie jak magnez i potas. W przypadku zakażeń górnych dróg oddechowych szczególnie polecany jest miód gryczany. 

Cytryna i miód – przepisy dla zdrowia 

Jak widać, istnieje mnóstwo powodów do spożywania cytryny i miodu. Przepisy z tymi dwoma składnikami w roli głównej sprawdzają się zarówno u dorosłych, jak i u dzieci – można podawać je już maluchom po ukończeniu pierwszego roku życia. Jedynym przeciwwskazaniem do ich stosowania jest uczulenie lub nadwrażliwość na zawarte w nich substancje. 

Jak umiejętnie połączyć cytrynę miód? Wystarczy przyrządzić z nich… cytryny w miodzie! Jedyne, co musisz zrobić, to umyć i sparzyć cytrusy wrzątkiem, a następnie pokroić je w plastry i ułożyć warstwami w słoiku wraz z kawałkami imbiru – każdą warstwę należy polewać dwiema łyżkami miodu. Na koniec zakręć naczynie i odstaw je na jeden-dwa dni. Po upływie tego czasu możesz dodawać cytryny w miodzie do wody, herbaty lub innych przysmaków. 

Jak zrobić domowy syrop z cytryny, miodu i imbiru? 

Cytryna z imbirem w miodzie to naturalny specyfik na przeziębienie. Taka mikstura może być zażywana profilaktycznie lub już w trakcie trwania infekcji. Warto podkreślić, że domowy syrop z cytryny, miodu i imbiru nie tylko sprawdza się jako naturalny lek, ale również smaczny dodatek do napojów, zwłaszcza herbaty.  

W celu sporządzenia syropu należy sparzyć kilka cytryn i pokroić je w plasterki – w razie potrzeby można obrać je ze skórki. Ułóż je naprzemiennie w słoiku wraz z kawałkami imbiru, zalej miodem, a następnie umieść naczynie w lodówce. Syrop będzie nadawał się do spożycia po około 12 godzinach. 

Cytryna marynowana w miodzie 

Proces marynowania cytryny w miodzie jest dość czasochłonny – bo trwa aż kilka tygodni – ale dla końcowego efektu zdecydowanie warto uzbroić się w cierpliwość. Jak przygotować cytrynę marynowaną w miodzie, czyli odpowiednik japońskiego yuzu? Do tego celu potrzebujesz czterech cytryn, ok. 600-700 ml miodu i dokładnie wyparzonych słoików.  

Realizację przepisu rozpocznij od umycia i pokrojenia cytryny w cienkie plasterki. Jako że nie zaleca się obierania jej ze skórki, sięgnij po owoce BIO, czy mniej zanieczyszczone niż te tradycyjne. Umieść plasterki w słoiku i zalej je miodem w taki sposób, żeby były w nim całkowicie zanurzone. Pamiętaj, aby nie zamykać słoików zbyt szczelnie – rozłóż je na tacce lub talerzu, ponieważ w trakcie procesu kiszenia część ich zawartości może wypłynąć na zewnątrz. Umieść naczynia w ciemnym i chłodnym miejscu na około dwa tygodnie i każdego dnia odkręcaj na chwilę ich wieczka. Po upływie 14 dni będziesz mógł delektować się pyszną zalewą powstałą podczas kiszenia. Warto dodawać ją do ciepłych i gorących napojów oraz deserów, w tym wypieków.  

Cytryna z miodem i rumem 

Osoby poszukujące oryginalnych smaków na pewno zachwycą się połączeniem cierpkiego posmaku cytryn z wytrawnym aromatem rumu. Taka kompozycja doskonale wzbogaca smak każdej herbaty. I nie tylko! Jak przygotować cytrynę z miodem i rumem? Procedura nie różni się znacznie od tych opisanych powyżej. Umytą cytrynę należy pokroić w plasterki, a następnie zalać miodem i niewielką ilością rumu. Po wykonaniu tych czynności odstaw słoik na co najmniej trzy dni.  

Domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny 

Niektórzy nie są w stanie wyobrazić sobie połączenia owoców i innych słodkich składników z członkiem. Okazuje się jednak, że takie zestawienie potrafi pozytywnie zaskoczyć i to nie tylko swoim smakiem, ale także prozdrowotnymi właściwościami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgać po domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny przez cały rok. Jak wykonać go krok po kroku? Umieść w słoiku sok z cytryny, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zakręć naczynie i odstaw je na minimum trzy doby. Miksturę spożyj w ciągu dwóch-trzech tygodni. Smacznego! 

Zobacz, jakie przepisy z miodem i cytryną stworzyli nasi użytkownicy. 

1. Cytryny w miodzie

 Cytryny w miodzie Zobacz przepis

Cytryny w miodzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Miód z mniszka

 Miód z mniszka Zobacz przepis

Miód z mniszka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Miód z cytryna i imbirem

 Miód z cytryna i imbirem Zobacz przepis

Miód z cytryna i imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Miód korzenny

 Miód korzenny Zobacz przepis

Miód korzenny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Miód z cynamonem i goździkami – wspieranie odporności

 Miód z cynamonem i goździkami – wspieranie odporności Zobacz przepis

Miód z cynamonem i goździkami – wspieranie odporności / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Miód (syrop) z mniszka

 Miód (syrop) z mniszka Zobacz przepis

Miód (syrop) z mniszka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Nalewka miodowo-cytrynowa

 Nalewka miodowo-cytrynowa Zobacz przepis

Nalewka miodowo-cytrynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kiszone cytryny

 Kiszone cytryny Zobacz przepis

Kiszone cytryny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »

To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »

Właściwości zdrowotne prosa (kaszy jaglanej) »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Jajka w sosie koperkowym

Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...

Odsłon: 92

30 min
8
60 min
12

Przepis dnia

Ciasta Ciasto Merkucjo

Dzisiaj ciasto które przygotowałam według przepisu Smaker. Oto link do przepi...

Odsłon: 77362

60 min
155

Polecane artykuły

Informacje Dania z ziemniakami i serem. Przepisy na sycące i nieoczywiste obiady

Ziemniaki i ser to duet, który króluje w kuchniach na całym świecie. Choć często produkty te pojawiają się w klasycznych potrawach, takich jak plac...

5
Informacje Dieta przeciwzapalna. Co jeść, by zmniejszyć stany zapalne?

Stany zapalne to naturalna reakcja obronna organizmu, która pomaga w walce z infekcjami i uszkodzeniami tkanek. Problem pojawia się jednak wtedy, g...

3
Informacje Wigilijna podróż w czasie. Tradycyjne potrawy z nutą nowoczesności

Wigilijna kolacja to wyjątkowo tradycyjny czas: zasiadamy przy stole o tej samej porze, zazwyczaj w stałym, rodzinnym gronie, rozmawiamy na podobne...

0
Informacje Święta z twistem – vege specjały, które przekonają nawet mięsożerców

W polskiej tradycji na stole wigilijnym z mięs pojawia się wyłącznie ryba. A gdyby tak przygotować święta całkowicie wegańskie? Nie tylko bez ryb,...

0