Fot.123RF/Picsel
W czasie kolacji wigilijnej najczęściej serwuje się ryby smażone. W tym wypadku należy pamiętać, że przed rozpoczęciem panierowania warto je dokładnie osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. Zabieg ten sprawi, że panierka będzie lepiej przywierać do mięsa. Jeśli chcesz urozmaicić smak panierki, bułkę tartą możesz wymieszać lub też całkowicie zastąpić orzechami i płatkami owsianymi wymieszanymi z ziołami lub skórkami cytrusów.
Nieco szybszym i zdrowszym sposobem na przygotowanie świątecznych ryb jest upieczenie ich w piekarniku. W ten sposób unikniesz stania przy patelni przez długie godziny. Możesz także przygotować je bez dodatku zbędnego tłuszczu. W czasie pieczenia należy zwracać baczną uwagę na czas, jaki ryby spędzą w piekarniku. Zależy on od grubości filetów, jednak zwykle nie powinna przekraczać kilkunastu minut, gdyż w przeciwnym razie staną się suche i wiórowate. Ryba w całości powinna piec się nieco dłużej, jednak także i w tym wypadku czas pieczenia jest ściśle uzależniony od wagi.
Świąteczne ryby możesz również przygotować na parze. W tej wersji są zdecydowanie najmniej kaloryczne i najbardziej lekkostrawne. Warto je wcześniej odpowiednio zamarynować w ziołach lub innych przyprawach, aby podkreślić ich smak. Jeśli nie posiadasz specjalnego parowaru, możesz wykorzystać również sitko lub ściereczkę umieszczone nad garnkiem z gotującą się wodą.
Na co zwracać uwagę, kupując mrożone ryby?
Jeśli kupujemy ryby z dużym wyprzedzeniem, warto sięgnąć po mrożonki. Dzięki niskiej temperaturze zachowują one świeżość oraz wartość odżywczą nawet przez kilka tygodni. Kupując paczkowane mrożonki, zwróćmy jednak uwagę na etykietę. Powinny znaleźć się tam informacje dotyczące gatunku ryby, miejsca połowu i zawartości glazury. Tej ostatniej nie powinno być mniej niż 5 procent i więcej niż 10 procent. Źle przechowywane ryby poznamy po zdeformowanych kształtach czy zmrożeniu filetów w jedną bryłę.
Jakie przyprawy najlepiej nadają się do ryb?
Przyprawiając ryby, warto zachować umiar, aby nie stłumić ich delikatnego smaku. Tyczy się to zwłaszcza delikatnych ryb o białym mięsie, które bardzo łatwo przejmują aromat różnego rodzaju marynat. Zamiast tuszować naturalny smak ryb, znacznie lepiej jest go podkreślać. W tym celu warto sięgnąć po zioła. Doskonale sprawdzi się koperek, łodygi fenkułu, pietruszka lub tymianek. Warto sięgnąć również po szałwię, rozmaryn, estragon lub czomber, które nieco rzadziej goszczą Dobrym wyborem będą również cytrusy - począwszy od cytryn, a na limonkach i pomarańczach kończąc.
Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby?
Aromat ryb nie utrzyma się na naszych deskach i naczyniach, jeśli przed ich użyciem natrzemy je lekko octem lub sokiem z cytryny. Nasze dłonie nie będą pachnieć rybą jeśli wetrzemy w nie mieloną gorczycę. Zapachu smażonej ryby pozbędziemy się, wkładając do oleju pokrojonego na części ziemniaka. Jeśli mimo tego, w mieszkaniu utrzymuje się charakterystyczny zapach, warto podgrzać na suchej patelni trochę skórek z cytrusów oraz przyprawy (np. cynamon i goździki). Wówczas ich zapach skutecznie stłumi aromat ryb.
Sprawdzone przepisy na wigilijne ryby
Jeśli w czasie nadchodzących świąt chcesz zaskoczyć bliskich wyjątkowo smacznymi daniami rybnymi, sięgnij po sprawdzone receptury Ewy Wachowicz. Oto niektóre z jej propozycji.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Roladki z karpia z farszem grzybowym
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie