Najlepsze przepisy na ogórki

Smaczne pomysły na dania z kapustą

Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe.

Fot. 123RF/Picsel

Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy.

Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. To właśnie one odpowiadają za uczucie ciężkości po posiłku, a nie kapusta. Podobnie jak w przypadku ziemniaków - to dodatki decydują o kaloryczności potrawy, a nie warzywo. W 100 gramach kapusty znajdziemy zaledwie 40 kcal, co sprawia iż jest to warzywo, które możemy podjadać niemal bez wyrzutów sumienia.

Co ważne, jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością wiedzą wszystkie osoby, które w naturalny sposób pragną uchronić się przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniami.

Poza witaminą C w kapuście znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz K. Warzywo to jest również smacznym źródłem magnezu, potasu, wapnia i siarki, która odpowiada za piękny wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Cenną informacją dla pań w ciąży jest fakt, że zewnętrzne, najbardziej zielone liście kapusty, są fantastycznym źródłem kwasu foliowego.

W jaki sposób przygotować kapustę, aby była zarówno smaczna i zdrowa? Jeśli brakuje ci pomysłów na dania z młodą kapustą w roli głównej, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Powalający efekt gwarantowany.

1. Zupa z kapustą włoską

Zupa z kapustą włoską

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zaproponowana przez naszą użytkowniczkę mieszanka przypraw sprawia, iż ta prosta zupa nabiera niesamowitego aromatu i smaku. Jeśli do tej pory jeszcze nie wypróbowaliście tego przepisu, koniecznie szybko nadróbcie zaległości.

2. Naleśniki z kapustą

Naleśniki z kapustą

Fot. Krermet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Niewątpliwą zaletą naleśników jest fakt, iż można przygotowywać je na wiele sposobów. Doskonale sprawdzają się w słodkim wydaniu, chociaż my zdecydowanie wolimy je w wersji wytrawnej. Te z nadzieniem z kapusty są naprawdę smaczne.

3. Kapuśniak

Kapuśniak

Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Naturalnie, w naszym zestawieniu nie mogliśmy zapomnieć o kapuśniaku. W każdej rodzinie przygotowuje się go nieco inaczej. Niektóre panie domu mieszają rodzaje kapusty, inne z kolei dodają do zupy pastę pomidorową. Bez względu na różnice, najważniejszym jest, że w efekcie zawsze otrzymamy smaczne i pożywne danie.

4. Kapusta z curry i warzywami

kapusta z curry i warzywami

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

A gdyby tak swojskiej kapuście nadać nieco orientalnego charakteru? To możliwe. Zapewniamy was, że efekt jest zaskakujący i wyjątkowo smaczny.

5. Bigos z białej kapusty

Bigos z białej kapusty

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tradycyjny, staropolski bigos przygotowuje się z kiszonej kapusty, dodając do niej rożnego rodzaju mięsiwa. Bigos zaproponowany przez naszego użytkownika jest mniej pracochłonną i bardziej nowoczesną wersją tej potrawy.

6. Szybka surówka z białej kapusty

Szybka surówka z białej kapusty

Fot. Codziennik_Kulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten przepis z pewnością przyda się niejednej zabieganej gospodyni, której czasami brakuje pomysłów na dodatki do obiadu. Sprawdzi się również świetnie, kiedy wpadną do nas niezapowiedziani goście.

7. Gołąbki

Gołąbki

Fot. Jagodzianka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co oczywiste, zestawienie przepisów z kapustą w roli głównej nie mogłoby obyć się bez gołąbków. Chyba trudno jest znaleźć osobę, która nie lubiłaby tej smakowitej potrawy?

Zobacz też: Jak ugotować dobry rosół? Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 83

15 min
4
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 212

15 min
5
Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 57

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26