Fot. 123RF/Picsel
Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy.
Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. To właśnie one odpowiadają za uczucie ciężkości po posiłku, a nie kapusta. Podobnie jak w przypadku ziemniaków - to dodatki decydują o kaloryczności potrawy, a nie warzywo. W 100 gramach kapusty znajdziemy zaledwie 40 kcal, co sprawia iż jest to warzywo, które możemy podjadać niemal bez wyrzutów sumienia.

Co ważne, jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością wiedzą wszystkie osoby, które w naturalny sposób pragną uchronić się przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniami.
Poza witaminą C w kapuście znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz K. Warzywo to jest również smacznym źródłem magnezu, potasu, wapnia i siarki, która odpowiada za piękny wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Cenną informacją dla pań w ciąży jest fakt, że zewnętrzne, najbardziej zielone liście kapusty, są fantastycznym źródłem kwasu foliowego.
W jaki sposób przygotować kapustę, aby była zarówno smaczna i zdrowa? Jeśli brakuje ci pomysłów na dania z młodą kapustą w roli głównej, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Powalający efekt gwarantowany.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zaproponowana przez naszą użytkowniczkę mieszanka przypraw sprawia, iż ta prosta zupa nabiera niesamowitego aromatu i smaku. Jeśli do tej pory jeszcze nie wypróbowaliście tego przepisu, koniecznie szybko nadróbcie zaległości.
Fot. Krermet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Niewątpliwą zaletą naleśników jest fakt, iż można przygotowywać je na wiele sposobów. Doskonale sprawdzają się w słodkim wydaniu, chociaż my zdecydowanie wolimy je w wersji wytrawnej. Te z nadzieniem z kapusty są naprawdę smaczne.
Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Naturalnie, w naszym zestawieniu nie mogliśmy zapomnieć o kapuśniaku. W każdej rodzinie przygotowuje się go nieco inaczej. Niektóre panie domu mieszają rodzaje kapusty, inne z kolei dodają do zupy pastę pomidorową. Bez względu na różnice, najważniejszym jest, że w efekcie zawsze otrzymamy smaczne i pożywne danie.
4. Kapusta z curry i warzywami
Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
A gdyby tak swojskiej kapuście nadać nieco orientalnego charakteru? To możliwe. Zapewniamy was, że efekt jest zaskakujący i wyjątkowo smaczny.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tradycyjny, staropolski bigos przygotowuje się z kiszonej kapusty, dodając do niej rożnego rodzaju mięsiwa. Bigos zaproponowany przez naszego użytkownika jest mniej pracochłonną i bardziej nowoczesną wersją tej potrawy.
6. Szybka surówka z białej kapusty
Fot. Codziennik_Kulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten przepis z pewnością przyda się niejednej zabieganej gospodyni, której czasami brakuje pomysłów na dodatki do obiadu. Sprawdzi się również świetnie, kiedy wpadną do nas niezapowiedziani goście.
Fot. Jagodzianka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Co oczywiste, zestawienie przepisów z kapustą w roli głównej nie mogłoby obyć się bez gołąbków. Chyba trudno jest znaleźć osobę, która nie lubiłaby tej smakowitej potrawy?
Zobacz też: Jak ugotować dobry rosół? Kliknij!