Fot. 123RF/Picsel
Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy.
Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. To właśnie one odpowiadają za uczucie ciężkości po posiłku, a nie kapusta. Podobnie jak w przypadku ziemniaków - to dodatki decydują o kaloryczności potrawy, a nie warzywo. W 100 gramach kapusty znajdziemy zaledwie 40 kcal, co sprawia iż jest to warzywo, które możemy podjadać niemal bez wyrzutów sumienia.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Co ważne, jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością wiedzą wszystkie osoby, które w naturalny sposób pragną uchronić się przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniami.
Poza witaminą C w kapuście znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz K. Warzywo to jest również smacznym źródłem magnezu, potasu, wapnia i siarki, która odpowiada za piękny wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Cenną informacją dla pań w ciąży jest fakt, że zewnętrzne, najbardziej zielone liście kapusty, są fantastycznym źródłem kwasu foliowego.
W jaki sposób przygotować kapustę, aby była zarówno smaczna i zdrowa? Jeśli brakuje ci pomysłów na dania z młodą kapustą w roli głównej, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Powalający efekt gwarantowany.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zaproponowana przez naszą użytkowniczkę mieszanka przypraw sprawia, iż ta prosta zupa nabiera niesamowitego aromatu i smaku. Jeśli do tej pory jeszcze nie wypróbowaliście tego przepisu, koniecznie szybko nadróbcie zaległości.
Fot. Krermet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Niewątpliwą zaletą naleśników jest fakt, iż można przygotowywać je na wiele sposobów. Doskonale sprawdzają się w słodkim wydaniu, chociaż my zdecydowanie wolimy je w wersji wytrawnej. Te z nadzieniem z kapusty są naprawdę smaczne.
Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Naturalnie, w naszym zestawieniu nie mogliśmy zapomnieć o kapuśniaku. W każdej rodzinie przygotowuje się go nieco inaczej. Niektóre panie domu mieszają rodzaje kapusty, inne z kolei dodają do zupy pastę pomidorową. Bez względu na różnice, najważniejszym jest, że w efekcie zawsze otrzymamy smaczne i pożywne danie.
4. Kapusta z curry i warzywami
Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
A gdyby tak swojskiej kapuście nadać nieco orientalnego charakteru? To możliwe. Zapewniamy was, że efekt jest zaskakujący i wyjątkowo smaczny.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tradycyjny, staropolski bigos przygotowuje się z kiszonej kapusty, dodając do niej rożnego rodzaju mięsiwa. Bigos zaproponowany przez naszego użytkownika jest mniej pracochłonną i bardziej nowoczesną wersją tej potrawy.
6. Szybka surówka z białej kapusty
Fot. Codziennik_Kulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten przepis z pewnością przyda się niejednej zabieganej gospodyni, której czasami brakuje pomysłów na dodatki do obiadu. Sprawdzi się również świetnie, kiedy wpadną do nas niezapowiedziani goście.
Fot. Jagodzianka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Co oczywiste, zestawienie przepisów z kapustą w roli głównej nie mogłoby obyć się bez gołąbków. Chyba trudno jest znaleźć osobę, która nie lubiłaby tej smakowitej potrawy?
Zobacz też: Jak ugotować dobry rosół? Kliknij!