Sos, keczup, passata, dżem i domowy przecier pomidorowy. Sprawdzone przepisy ze starego kajetu

Pomidory to bardzo uniwersalny składnik w kuchni – można ich użyć nie tylko do wykonania świeżej i soczystej sałatki, ale także wyczarowania rozmaitych przetworów z pomidorów na zimę. Jak zrobić domowy przecier, passatę i dżem? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się z tego artykułu

Domowe przetwory pomidorowe | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Świeże pomidory pojawiające się na lokalnych targowiskach to zwiastun nadchodzącego lata. Wiele osób najbardziej lubi ich smak właśnie w tym sezonie, gdy odznaczają się one wyjątkową soczystością i słodkością. Okazuje się, że te właściwości można zachować na dłużej, zamieniając warzywa w takie przetwory jak sos pomidorowy, keczup, dżem czy passatę. Jak wykonać je w zaciszu własnego domu? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej. 

 Sprawdź także: Najlepsze sałatki i surówki z cukinią. Top 15 prostych i tanich przepisów

Przetwory z pomidorów na zimę 

Pragniesz zachować smak lata na dłużej? W takim razie mamy dla ciebie doskonałe rozwiązanie – wystarczy, że zaopatrzysz się w pomidory u lokalnego sprzedawcy i zamienisz je w praktyczne przetwory, które wykorzystasz w sezonie jesienno-zimowym do rozmaitych dań i przekąsek. Co można zrobić z pomidorów dojrzewających w letnim słońcu? Odpowiedź brzmi – całkiem sporo. Począwszy od keczupu i passaty po mniej oczywiste rozwiązania, w tym dżem i konfiturę. Jeśli chcesz spróbować wyczarować te pyszności w zaciszu własnego domu, poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy, które zawsze wychodzą. 

Przepis na sos pomidorowy 

Uwielbiasz potrawy na bazie pomidorów? Jeśli tak właśnie jest, skorzystaj z naszego przepisu na sos pomidorowy, który przyjdzie ci z pomocą zawsze wtedy, gdy zabraknie ci oryginalnych pomysłów na opcje obiadowe. Do jego wykonania potrzebujesz takich składników jak ulubione pomidory, sól, cukier, czosnek, tymianek, oregano, bazylia, pieprz kolorowy, ziele angielskie, oliwa z oliwek oraz chili. O czym należy pamiętać jeszcze przed rozpoczęciem pichcenia? O tym, że podstawą dobrego sosu jest długotrwała obróbka termiczna. 

Realizację receptury na powyższy przysmak rozpocznij od umycia pomidorów i usunięcia z nich zgrubiałych końcówek. Pokrój warzywa w ćwiartki i zmiksuj je w blenderze kielichowym. Przelej gotowe purée do dużego garnka, a następnie dopraw je solą i cukrem. Gotuj wszystko pod przykryciem przez około 60 minut, a następnie dorzuć do tej mikstury przeciśnięty przez praskę czosnek, rozgnieciony w moździerzu kolorowy pieprz i resztę przypraw. Poddawaj sos obróbce termicznej przez kolejne pół godziny, mieszając ją od czasu do czasu. 

W ostatnim etapie gotowania dolej oliwę z oliwek do pomidorów. Zdejmij wszystko z ognia, poczekaj do ostygnięcia i zmiksuj w blenderze na gładką konsystencję. Umieść przetwór w słoikach i ponownie wlej nieco oliwy z oliwek na wierzch każdego naczynia. Wstaw je do garnka z gorącą wodą – pamiętaj, aby słoiki się nie dotykały. Zagotuj wodę i pasteryzuj je przez kwadrans. 

Domowy keczup – przepis 

Nie przepadasz za pomidorowymi sosami, ale bardzo chętnie wykonasz domowy keczup? Przepis na ten dodatek do kanapek i przekąsek jest bardzo prosty do zrealizowania. W tym celu zaopatrz się w dojrzałe pomidory, ocet jabłkowy, cebulę, czosnek, masło, cukier, sól, ziele angielskie, ostrą paprykę oraz ulubioną musztardę. 

Podduś poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy te się lekko zarumienią, dorzuć do nich sparzone i obrane ze skórki pomidory. Wcześniej poporcjuj je na mniejsze części, żeby całe proces przebiegał o wiele sprawniej. Duś wszystko, aż do otrzymania gładkiej konsystencji, a potem przetrzyj powstały sos przez sitko. Dzięki temu pozbędziesz się pestek.  

Dodaj przyprawy, masło oraz ocet jabłkowy do przetartych pomidorów i ponownie duś je przez około pół godziny. Na samym końcu umieść je w umytych słoikach, które wypasteryzujesz – najlepiej gotować naczynia przez kwadrans we wrzącej wodzie. Po ostygnięciu domowy keczup jest gotowy do spożycia. 

Passata z pomidorów – przepis 

Jeśli nie sos lub ketchup, to może pyszna własnoręcznie wykonana passata z pomidorów? Przepis na ten smakołyk jest na tyle prosty, że zrobi go każdy – nawet początkujący kucharz. Tę pozycję przyrządza się w bardzo podobny sposób co pastę pomidorową. Wystarczy sparzyć pomidory, a następnie udusić je z twoimi ulubionymi przyprawami – my polecamy połączyć świeżo wyciskany czosnek, listki bazylii, oregano, paprykę oraz sól i cukier. Obróbka termiczna powinna trwać do momentu, aż warzywa będą w pełni rozgotowane. Na samym końcu należy przecisnąć masę przez sitko w celu pozbycia się pestek i gotowe. Tak przyrządzoną passatę możesz użyć do zaserwowania spaghetti dla całej rodziny – z pewnością przypomni wam ona o słonecznych dniach w zimowe miesiące. 

Domowy przecier pomidorowy 

Domowy przecier pomidorowy to kolejna propozycja, która przyjdzie ci na ratunek w sezonie jesiennym. Od sosu różni go to, że ma znacznie gęstszą konsystencję, dzięki czemu możesz dodawać go na przykład do zupy pomidorowej dla uzyskania bardzo esencjonalnego smaku i aromatu. Jednak to nie wszystkie jego zastosowania – sięgnij po niego zawsze wtedy, gdy chcesz zaserwować pizzę niczym z włoskiej knajpy. 

Jak wykonać powyższy przetwór? W pierwszej kolejności musisz zaopatrzyć się w odpowiednie warzywa – wybieraj te najbardziej soczyste o pięknym zapachu. Najlepsze będą te podłużne, ponieważ zawierają mało nasion i oferują bardzo dużo miąższu. Przelej je wrzątkiem, zdejmij skórę i pokrój je na ćwiartki. Pamiętaj o usunięciu gniazd nasiennych. Umieść miąższ w garnku, przykryj go pokrywką i gotuj przez kwadrans. 

Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sitko o niewielkich oczkach, a potem ponownie zagotuj. Dopraw je cukrem i solą, a na końcu odparuj miksturę w celu zagęszczenia konsystencji przecieru. Rozlej gorący płyn do wyparzonych słoików i dokładnie je zakręć. Przykryj naczynia kocem i pozostaw do całkowitego wystudzenia – nawet przez dwie doby. Możesz je także wypasteryzować, gotując we wrzątku przez około 10 minut. 

Jak zrobić dżem z pomidorów? 

Czy wiedziałeś o tym, że pomidory świetnie sprawdzają się też w roli słodkich przetworów, na przykład dżemu lub konfitury? Właśnie cię zaskoczyliśmy? Wiedz, że to idealna sposobność do tego, aby spróbować swoich sił w realizacji przepisów na nieco słodszą odsłonę tych letnich warzyw. Jak zrobić dżem z pomidorów? Do jego wykonania potrzebujesz tylko trzech składników, tj. cukru, słodkich pomidorów oraz soku z cytryny. Sparz pomidory, żeby pozbawić je skórki. Oddziel szypułki i wytnij brzydsze części warzyw. Pokrój je na ćwiartki i przepuść przez sitko. Pozostałość pomidorów bardzo drobno posiekaj i przełóż do garnka. Gotuj je przez kwadrans, regularnie mieszając zawartość naczynia. Gdy składniki się rozpadną, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Umieść gotową miksturę w kielichu blendera, a po zmiksowaniu ponownie gotuj je przez pół godziny. Na ostatnim etapie uzupełnij dżem o sok z cytryny i gotowe. 

 

Źródła: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Liście cukinii zaczęły żółknąć? Sprawdź, dlaczego tak się dzieje i działaj »

To jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie »

Latem zawsze robię "syrop z ziemi". Pomaga na mocną chrypkę i kaszel, również palacza »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak po koreańsku

Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...

Odsłon: 25567

60 min
23
15 min
10
Desery Jabłecznik na biszkopcie

Dzisiaj zapraszam na efektowne ciasto, które idealnie wprowadzi nas w jesienn...

Odsłon: 187

60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Pizza z cukinii, kotlety z kalafiora - szybkie i pełnowartościowe obiady bez mięsa

Coraz więcej osób poszukuje przepisów na zdrowe, pełnowartościowe obiady, które nie zawierają mięsa. Dieta roślinna zdobywa coraz większą popularno...

1
Ewa gotuje "Ewa gotuje" wraca po wakacjach. Przepisy na śródziemnomorski i indyjskie specjały

Ruszył kolejny sezon kulinarnego programu "Ewa gotuje". W najnowszym odcinku prowadząca przygotowała dania inspirowane kuchniami świata. Nie zabrak...

2
Informacje 7 przepisów na ciasta i desery ze składników, które każdy ma w domu

Masz ochotę na coś słodkiego, ale półki w spiżarni świecą pustkami? Przygotowaliśmy dla ciebie 7 przepisów na pyszne ciasta i desery, które z łatwo...

6
Informacje Kobiety piją go, żeby zmniejszyć obrzęki. Wycisza bardziej niż melisa, rozkurcza lepiej niż mięta

Nagietek lekarski to piękna roślina ozdobna, ale też składnik, którego warto używać w kuchni. Wspaniale podkręca wartości odżywcze przyrządzanych d...

1