Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym jest celiakia?
- Co nie zawiera glutenu?
- Czy na diecie bezglutenowej można jeść chleb?
- Jak upiec bezglutenowy chleb?
Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu (białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych.
W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Celiakia może wywoływać anemię, bóle kości i stawów, kurcze mięśni, mrowienie w stopach i nogach, obrzęki, nieregularność miesiączek oraz impotencję. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.
Statystycznie rzecz biorąc, na celiakię może cierpieć około 1 proc. ludności. Faktem jest, że chorujemy na celiakię coraz częściej - może to być wynikiem zwiększonej ilości glutenu w zbożach uprawnych, dodatków zawierających gluten w przetworzonej żywności, czy po prostu lepszej diagnostyki.
Na co zwracać uwagę, przygotowując bezglutenowe posiłki?
Dieta bezglutenowa zdecydowanie nie jest łatwa w stosowaniu. Osoby nietolerujące glutenu muszą szczególnie zwracać uwagę na składniki, jakich używają podczas przygotowywania posiłków. Co ważne - muszą wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste produkty zawierające gluten, lecz także uważać na te, w których jest on ukryty. Przestrzegając ściśle kilku zasad, można tę chorobę oswoić, a życie na diecie bez glutenu wcale nie musi oznaczać końca świata.
Naturalnie bezglutenowe są niektóre zboża, m.in.: ryż (biały, brązowy, dziki, kukurydza, sorgo, soja, maniok i amarantus). Bez obaw można też jeść kaszę gryczaną, jaglaną czy ziemniaki i mąkę ziemniaczaną. Masło i margaryna oraz oliwa z oliwek, czy inne oleje roślinne, także są bezpieczne dla osób z celiakią.
Glutenu nie zawierają żadne owoce ani warzywa, można je jeść bez obaw. Dobre jest zachować ostrożność jedynie przy suszonych owocach. Bezglutenowy będzie też domowy kisiel czy budyń zrobione z mąki ziemniaczanej, dżemy, cukier i miód.
Przy celiakii można pić mleko, kefir, jogurt naturalny oraz nieprzetworzony ser biały i żółty.
Sprawdź także: Ciemne pieczywo domowej roboty - przepisy ze Smaker.pl
Czy na diecie bezglutenowej można jeść chleb?
Jednym z produktów, za którym najbardziej tęsknią osoby chore na celiakię, jest chleb. Jednak, czy na pewno musimy o nim zapomnieć, gdy przeszliśmy na dietę bezglutenową? Nic z tych rzeczy! Nasi użytkownicy znają mnóstwo przepisów na zdrowe pieczywo, całkowicie bezpieczne dla celiaków. Oto niektóre z ich propozycji:
1. Chleb bezglutenowy
Zobacz przepisJak upiec chleb bezglutenowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Chleb bezglutenowy
Zobacz przepisJak zrobić domowy chleb bezglutenowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Bezglutenowy chlebek gryczany
Zobacz przepisBezglutenowy chlebek gryczany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Chleb z mąki gryczanej bezglutenowy
Zobacz przepisChleb z mąki gryczanej bezglutenowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Bezglutenowy chleb z ziaren
Zobacz przepisBezglutenowy chleb z ziaren / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami (bez mąki)
Zobacz przepisBezglutenowy chleb gryczany z ziarnami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Nasiona chia - starożytny sposób na zdrowie »
Olejek z kurkumy. Koi nerwy, łagodzi ból, leczy trądzik i łupież »