Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Sprawdzone przepisy na bezglutenowe pieczywo

Przygotowanie bezglutenowego pieczywa nie należy do najłatwiejszych zadań, jednak nie jest niewykonalne. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami.

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu (białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych.

W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Celiakia może wywoływać anemię, bóle kości i stawów, kurcze mięśni, mrowienie w stopach i nogach, obrzęki, nieregularność miesiączek oraz impotencję. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.

Statystycznie rzecz biorąc, na celiakię może cierpieć około 1 proc. ludności. Faktem jest, że chorujemy na celiakię coraz częściej - może to być wynikiem zwiększonej ilości glutenu w zbożach uprawnych, dodatków zawierających gluten w przetworzonej żywności, czy po prostu lepszej diagnostyki.

Na co zwracać uwagę, przygotowując bezglutenowe posiłki?

Dieta bezglutenowa zdecydowanie nie jest łatwa w stosowaniu. Osoby nietolerujące glutenu muszą szczególnie zwracać uwagę na składniki, jakich używają podczas przygotowywania posiłków. Co ważne - muszą wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste produkty zawierające gluten, lecz także uważać na te, w których jest on ukryty. Przestrzegając ściśle kilku zasad, można tę chorobę oswoić, a życie na diecie bez glutenu wcale nie musi oznaczać końca świata.

Naturalnie bezglutenowe są niektóre zboża, m.in.: ryż (biały, brązowy, dziki, kukurydza, sorgo, soja, maniok i amarantus). Bez obaw można też jeść kaszę gryczaną, jaglaną czy ziemniaki i mąkę ziemniaczaną. Masło i margaryna oraz oliwa z oliwek, czy inne oleje roślinne, także są bezpieczne dla osób z celiakią.

Glutenu nie zawierają żadne owoce ani warzywa, można je jeść bez obaw. Dobre jest zachować ostrożność jedynie przy suszonych owocach. Bezglutenowy będzie też domowy kisiel czy budyń zrobione z mąki ziemniaczanej, dżemy, cukier i miód.

Przy celiakii można pić mleko, kefir, jogurt naturalny oraz nieprzetworzony ser biały i żółty.

Sprawdź także: Ciemne pieczywo domowej roboty - przepisy ze Smaker.pl

Czy na diecie bezglutenowej można jeść chleb?

Jednym z produktów, za którym najbardziej tęsknią osoby chore na celiakię, jest chleb. Jednak, czy na pewno musimy o nim zapomnieć, gdy przeszliśmy na dietę bezglutenową? Nic z tych rzeczy! Nasi użytkownicy znają mnóstwo przepisów na zdrowe pieczywo, całkowicie bezpieczne dla celiaków. Oto niektóre z ich propozycji:

1. Chleb bezglutenowy

 Chleb bezglutenowy Zobacz przepis

Jak upiec chleb bezglutenowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chleb bezglutenowy

 Chleb bezglutenowy Zobacz przepis

Jak zrobić domowy chleb bezglutenowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Bezglutenowy chlebek gryczany

 Bezglutenowy chlebek gryczany Zobacz przepis

Bezglutenowy chlebek gryczany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Chleb z mąki gryczanej bezglutenowy

 Chleb z mąki gryczanej bezglutenowy Zobacz przepis

Chleb z mąki gryczanej bezglutenowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Bezglutenowy chleb z ziaren

 Bezglutenowy chleb z ziaren Zobacz przepis

Bezglutenowy chleb z ziaren / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami (bez mąki)

 Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami (bez mąki) Zobacz przepis

Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Bezglutenowe bułki

 Bezglutenowe bułki Zobacz przepis

Bezglutenowe bułki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Chleb bez mąki

 Chleb bez mąki Zobacz przepis

Chleb bez mąki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Nasiona chia - starożytny sposób na zdrowie »

Olejek z kurkumy. Koi nerwy, łagodzi ból, leczy trądzik i łupież »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
118
30 min
1
Przetwory kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki to naturalny probiotyk i porcja zdrowia zamknięta w słoiku...

Odsłon: 118

15 min
3
30 min
3
Przetwory Botwina na zimę w słoikach

Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...

Odsłon: 371

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Jak długo można przechowywać jajka po ugotowaniu? Co oznacza ciemna obwódka przy żółtku?

Idealne nie tylko na śniadanie - można z nich zrobić przecież doskonałe kotlety, nadziać je i ułożyć na półmisku bądź dodać do pieczeni rzymskiej....

0
Informacje Co znajduje się w chlebie. Producenci dodają te składniki, by lepiej wyglądał

Wygląda smakowicie i do tego pięknie pachnie. Nie każdy bochenek chleba dostępny w piekarniach czy supermarketach zachęca do zakupu. Jednak czy zda...

0
Informacje Najlepsze mięso do pierogów. Pamiętaj o tych zasadach

Nie da się ukryć, że pierogi z mięsem to jedno z ulubionych dań Polaków. Najlepsze robiły oczywiście nasze babcie. Mimo to, poznając proste wskazów...

1
Wideo Krokiety z kapustą i kurkami

Lubisz krokiety? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis z użyciem kurek i kapusty. Dodatek czosnku i pietruszki podkreśli smak farszu...

0