Dania jednogarnkowe

Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym.

Sprawdź także: Jak upiec szybki chleb z patelni?

Kto powinien jeść ciemne pieczywo?

Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego ziarna. Znajdziemy w nim moc substancji odżywczych oraz błonnika, które doskonale wpływają na nasz organizm. Do swojej diety powinny włączyć je osoby zagrożone chorobami serca i układu krążenia oraz te, które starają się zrzucić zbędne kilogramy.

Pamiętajmy jednak, aby nie jeść wyłącznie takiego pieczywa, gdyż zawarte w nim fityniany mogą ograniczać przyswajanie niektórych składników odżywczych. W związku z tym warto od czasu do czasu zjeść kromkę jasnego pieczywa, nawet jeśli jest ono mniej zdrowe niż jego ciemna wersja.

Plaga podróbek

Ze względu na właściwości zdrowotne ciemnego pieczywa wielu z nas odruchowo sięga po nie w piekarniach. Niestety, nawet w tym wypadku może nas spotkać nieprzyjemna niespodzianka. To, że chleb jest ciemny, nie oznacza od razu, że jest zdrowy.

Jego kolor może wynikać np. z dodatku karmelu lub kakao. I chociaż brzmi to jak ponury żart, warto wiedzieć, że oszczędnym producentom zdarza się stosować tego typu sztuczki. Jak się przed nimi bronić? W tym wypadku jedynym rozwiązaniem jest dokładne czytanie etykiet i zakup jedynie tego pieczywa, które zawiera w sobie mąkę żytnią, razową, graham lub tę z pełnego przemiału.

Sprawdzone przepisy na domowy chleb

Powszechnie wiadomo, że żaden sklepowy bochenek nie może się równać z domowym pieczywem. Właśnie z tego względu każdy powinien znać chociaż jeden dobry przepis, który będzie mógł wykorzystać w sytuacji, gdy dopadnie go ochota na naprawdę dobre pieczywo.

Jak zwykle w takiej sytuacji, możecie liczyć na naszych użytkowników, którzy sztukę domowego wypieku pieczywa opanowali do perfekcji. Oto niektóre z ich propozycji:

1. Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

 Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem Zobacz przepis

Jak upiec zdrowy chleb w domu? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chleb bez mąki

 Chleb bez mąki Zobacz przepis

Chleb z samego ziarna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Chleb z ziarnami na zakwasie

 Chleb z ziarnami na zakwasie Zobacz przepis

Jak zrobić chleb na zakwasie? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Chleb razowy z żytem

 Chleb razowy z żytem Zobacz przepis

Jak upiec chleb razowy z żytem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Chleb razowy z orzechami

 Chleb razowy z orzechami Zobacz przepis

Chleb razowy z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chleb razowy z mąką kukurydzianą

 Chleb razowy z mąką kukurydzianą Zobacz przepis

Jak upiec chleb razowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Chleb razowy na zakwasie z burakiem i sezamem

 Chleb razowy na zakwasie z burakiem i sezamem Zobacz przepis

Chleb razowy na zakwasie z dodatkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Chleb pszenno-razowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami

 Chleb pszenno-razowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami Zobacz przepis

Chleb pszenno-razowy z dodatkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Chleb graham ze słonecznikiem i dynią

 Chleb graham ze słonecznikiem i dynią Zobacz przepis

Jak upiec domowy chleb graham? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Duński chleb żytni na zakwasie

 Duński chleb żytni na zakwasie Zobacz przepis

Duński chleb żytni na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Nasiona chia - starożytny sposób na zdrowie »

Olejek z kurkumy. Koi nerwy, łagodzi ból, leczy trądzik i łupież »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leniwe z musem truskawkowym

Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...

Odsłon: 1381

30 min
18
Dania główne Sznycel wiedeński

Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....

Odsłon: 2874

15 min
20
15 min
40

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

0
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0