Straszyły w PRL-u, a dziś są popularne. Kanapka z metką czy mortadelą?

Mięsne wyroby w PRL-u pozostawiały wiele do życzenia. Jednocześnie były rzadko dostępne, więc gdy już się pojawiały, każdy ich próbował. Czy pamiętasz, co to jest kanapka z metką i jak robi się słynne kotlety z mortadeli? Dla jednych to koszmar z dzieciństwa, a inni chętnie wracają do tych smaków.

Przepisy z PRL-u - co to jest kanapka z metką? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Współcześnie wybór wędlin w sklepie jest aż za duży. Nieraz trudno się zdecydować, która z szynek będzie najlepsza. Z kolei w czasach PRL-u mięsne składniki były dużo gorszej jakości, a przede wszystkim niedostępne w sprzedaży. Gdy rodzice podali więc mortadelę na obiad czy kolację, nie było możliwości odmowy. Ta wędlina, podobnie jak słynna metka, nie wszystkim smakowała. Niektórzy do dziś na wspomnienie mięsnych szlagierów PRL-u czują niesmak. Jest jednak też dużo osób, które cieszą się z powrotu popularności tych rarytasów.

Sprawdź także: Jedni kochają ten warzywny duet. Inni uważają go za stołówkową zmorę

Co to jest kanapka z metką?

Żartowniś powiedziałby, że to przekąska sprzedawana w sklepie, do której dołączono cenę. Dziś mało kto wie, co to jest kanapka z metką. Młodsi czytelnicy z pewnością o niej nie słyszeli, a starsi często krzywią się na jej wspomnienie. Dlaczego?

Kanapka z metką to nic innego jak kromka pieczywa ze specyficzną wędliną. Chętnie podawano ją w czasach PRL-u - dzieci brały ją na drugie śniadanie do szkoły czy w formie prowiantu na kolonii, a dorośli - aby spałaszować ją podczas przerwy w pracy. Nieraz pojawiała się też na biwakach - chętnie pałaszowano ją podczas wycieczek.

Dreszczyk u niektórych wywoływała sama metka, czyli kiełbasa, którą przyrządzano z surowej, zmielonej i mocno przyprawionej wieprzowiny. Dla szczególnie wrażliwych na zapach uczniów, spożywanie jej w szkole było prawdziwym wyzwaniem, ponieważ roztaczała wokół siebie woń surowego mięsa.

Trzeba podkreślić, że kanapka z metką może być prawdziwym rarytasem. Musi być jednak wykonana z dobrej jakości mięsa, które dzisiaj da się zdobyć, np. z ekologicznych hodowli. Przygotowuje się ją bardzo prosto, używając łatwo dostępnych składników. Po prostu mieli się mięso, łączy z cebulką i innymi składnikami, a potem przekłada do słoiczka i przechowuje w lodówce.

Mortadela - szlagier PRL-u

Choć dziś większość osób kojarzy mortadelę z włoskim, apetycznym przysmakiem, to w Polsce była ona już niezwykle popularna w czasach PRL-u. Podczas wypraw pod namiot dodawano ją do kanapek, a nawet robiono z niej tanie obiady. Oczywiście wówczas sprzedawano mięso o gorszej jakości, dlatego zyskała niechlubną sławę taniej i niesmacznej wędliny

Mortadela to gruba kiełbasa, produkowana z chudej wieprzowiny i kawałków tłuszczu. W Bolonii, skąd się wywodzi, często doprawiana jest też ziarnami pieprzu czy pistacją, co wzmacnia jej aromat. W czasach PRL-u wędlinę sprzedawano bez dodatków, była ona też tłustsza i mniej apetyczna. 

Gdy w sklepach brakowało mięsa, to właśnie mortadelę kupowano na kartki i podawano na obiad, np. w formie panierowanych kotletów. Serwowano ją również podczas większych uroczystości rodzinnych.

Przepisy mięsne jak z PRL-u

Gdy znasz już dwa największe przysmaki mięsne z PRL-u, warto, żebyś przygotował je w domu. Jeśli są niemiłym wspomnieniem z czasów młodości, wypróbuj poniższe, nieco zmodyfikowane, przepisy, które odczarują koszmarne potrawy z dzieciństwa. 

1. Sałatka z mortadeli Magdy Gessler

 Sałatka z mortadeli Magdy Gessler Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kotlety z mortadeli

 Kotlety z mortadeli Zobacz przepis

Kotlety z mortadeli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Metka z boczku wędzonego i cebuli

 Metka z boczku wędzonego i cebuli Zobacz przepis

Metka z boczku wędzonego i cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Hipnotyzujące Oczy Marioli. Tajemniczy składnik ukryty jest w środku ciasta »

Ewa Wachowicz przygotowuje latem niezwykłą zupę. Aż trudno uwierzyć, że to polski przepis »

Wyśmienite leczo bez cukinii. Jego smak podbija inne chrupiące warzywo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery tort kakaowo-migdałowy

Torty nie są jeszcze moją mocną stroną. Biszkopt nie wyrósł mi tak jak chciał...

Odsłon: 35

>60 min
1
60 min
4
Dania główne Pikantne goujons z kurczaka

Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...

Odsłon: 15541

15 min
14
60 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z wiśni na zimę? Z czym najlepiej łączyć wiśnię w przetworach

Dojrzałe wiśnie to nie tylko mnóstwo smaku, który można wykorzystać podczas zajadania się świeżymi owocami. To również wiele okazji do stworzenia p...

1
Informacje Pomysły na zielone koktajle. Nie tylko dobrze smakują, ale pomagają się odchudzić

Zielony koktajl to prawdziwa bomba witaminowa, która nie tylko dostarcza cennych składników odżywczych, ale także przyspiesza metabolizm i podnosi...

11
Informacje Kącik kulinarny w „halo tu polsat”. Mistrzowie kuchni w akcji

Trwają przygotowania do startu nowego weekendowego pasma porannego Polsatu. „halo tu polsat” będzie emitowane w piątki, soboty i niedziele, a popro...

0
Informacje Jak schudnąć skutecznie bez efektu jo-jo?

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego twoje próby odchudzania kończą się efektem jo-jo, a waga wraca jak bumerang? Może to kwestia zrozumien...

1