Świąteczne pierogi na 5 sposobów

Czy ktokolwiek z nas wyobraża sobie święta bez pierogów? Nie wydaje nam się. Nawet jeśli nie przepadacie za tym daniem, stało się ono nieodłącznym elementem na świątecznym stole. Tak samo jak barszcz czy ryba. Dobrze przygotowane pierogi są pyszne i jędrne – aż nie chce się przestać ich jeść. W jaki sposób zrobić taki przysmak?

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

Jak zrobić świąteczne pierogi Magdy Gessler?

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami na wigilię?

- Jak zrobić świąteczne pierogi ruskie?

Jak zrobić świąteczne pierogi na słodko?

Jak przygotować świąteczne pierogi ukraińskie?

- Jakie pierogi zrobić na święta? (przepisy)

 

Pierogi na święta mogą być przygotowane na wiele sposobów - dla wegetarian czy wegan, dla mięsożerców i osób, które lubią tradycyjne smaki. Mamy dla was kilka przepisów, które warto wykorzystać podczas tegorocznego lepienia pierogów.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Świąteczne pierogi Magdy Gessler

Genialne pierogi to nie tylko pyszny farsz, ale przede wszystkim ciasto, które jest elastyczne, mięciutkie, cienkie i rozpływające się w ustach. Aby mieć pewność, że wasze pierogi będą idealne, skorzystajcie z przepisu na świąteczne pierogi Magdy Gessler. Nawet jeśli ciasto wcześniej wam się nie udawało, teraz z pewnością wyjdzie!

Wystarczy tylko kilka składników - mąka, gorąca woda i sól. Przygotujcie pół kilograma mąki pszennej i 200 mililitrów gorącej wody. Nie może być wrząca, jednak powinna być naprawdę ciepła. Mąkę przesiejcie na stolnicę przez sito i utwórzcie z niej górkę. Dodajcie odrobinę soli - szczypta wystarczy. Następnie na szczycie górki zróbcie niewielki dołek, do którego wlejcie połowę przygotowanej wody.

Zacznijcie zagniatać ciasto i stopniowo dolewać wody. Jakie powinno być ciasto na pierogi według restauratorki Magdy Gessler? Przede wszystkim sprężyste! Właśnie z takiego ciasta zrobicie pierogi, które nie będą się rozpadać podczas sklejania i gotowania. Poza tym ciasto musi być wyrabiane tak długo, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli zauważyliście, że jest jeszcze odrobinę suche, dodajcie trochę wody. Gdy będzie zbyt lepkie - dosypcie mąki.

Ciasto, zawinięte w ściereczkę, należy odstawić na 10 minut. Po tym czasie musicie już tylko dobrze je rozwałkować. Powinno być cieniutkie - maksymalnie do pięciu milimetrów grubości.

Zobacz także: Perfekcyjne ciasto pierogowe

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi w tej wersji to jedno z najczęściej pojawiających się dań na wigilijnym stole. To postna przekąska, która nie zawiera mięsa, dlatego może być podawana na wigilii. Dodatkowo farsz na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami może zostać wykorzystany także do uszek, które wylądują w wigilijnym barszczu.

Każdy sprytny kucharz powinien wiedzieć, jak ułatwiać sobie pracę. Zwłaszcza jeśli czeka na niego lepienie uszek i pierogów, gotowanie mięs i smażenie ryby, a także pieczenie ciast. Co powinno znaleźć się w pierogach? Przede wszystkim kapusta kiszona - im będzie kwaśniejsza, tym lepiej. Nie płuczcie jej, gdyż to pozbawi ją smaku. Wybierzcie kapustę kiszoną bez żadnych ulepszaczy, bez dodatków - tylko woda i sól. Ilość kapusty i innych składników jest zależna od ilości pierogów.

Na pierogi przygotowane z pół kilograma mąki, potrzebujecie półtora kilograma kapusty i 300 gramów grzybów suszonych. Do tego przyda się także cebula, liść laurowy i ziele angielskie, kminek oraz olej. Zacznijcie od moczenia grzybów przez trzy godziny. Zróbcie to w gorącej wodzie z liściem laurowym, pieprzem i zielem oraz solą. Gdy będą już miękkie, możecie zabrać się za pracę.

Takie świąteczne pierogi z grzybami wymagają czasu, jednak robienie farszu jest dość proste. Pokrójcie obraną cebulę w kostkę i usmażcie ją w garnku. Dodajcie zmielony kminek i smażcie, aż cebula będzie złota. Dodajcie kapustę, sok z kapusty, pieprz, odrobinę cukru i moczone grzyby. Gotujcie całość, aż woda po kapuście nie wyparuje.

Następnie musicie ostudzić farsz i wyłożyć go na deskę. Posiekajcie go drobniutko. Teraz możecie już nakładać go na przygotowane wcześniej ciasto. Pyszne świąteczne pierogi z grzybami są już prawie gotowe!

Świąteczne pierogi ruskie

Nie każdy lubi pierogi z kapustą i grzybami, a przecież podczas wigilii nie możemy podać dania z mięsem. Idealnym rozwiązaniem będą więc świąteczne pierogi ruskie. Jak je przygotować? Przyda wam się 300 gramów twarogu, 500 gramów ugotowanych ziemniaków, cebula oraz sól i pieprz. To tyle.

Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości, osuszcie i zmielcie bądź ubijcie tłuczkiem - tak jak na puree. Dodajcie szczyptę soli i pieprzu. Pokrójcie cebulę w kostkę i usmażcie ja na złoto. Dodajcie do ziemniaków. Teraz do miski musicie wrzucić jeszcze tylko zmielony twaróg. Połączcie wszystkie składniki i zacznijcie lepić świąteczne pierogi ruskie!

Sprawdź najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Kliknij!

Świąteczne pierogi na słodko

Można je przygotować na wiele sposobów. Wybierzcie taki farsz, jaki lubicie najbardziej - śliwki, wiśnie czy też jabłka. Każdy z nich będzie pasować doskonale. Jednak chyba najbardziej idealnymi świątecznymi pierogami na słodkopierogi z makiem. Ciasto przygotujcie dokładnie tak samo, jak we wszystkich pozostałych przepisach. Nie musicie dodawać do niego cukru. To farsz powinien być słodki.

Jak go zrobić? Potrzebujecie 200 gramów maku, dwóch szklanek mleka (może być roślinne), łyżeczki masła i dwóch łyżek miodu, drobno posiekanych orzechów (włoskie, ziemne, laskowe - jak wolicie), rodzynek i jednego żółtka. Zacznijcie od opłukania maku i pozbycia się nieczystości. Następnie włóżcie go do garnka i zalejcie mlekiem. Gotujcie przez pół godziny na małym ogniu, by mak zmiękł.

Następnie zmielcie go w maszynce. Zmielony mak wrzućcie do rondelka z rozpuszczonym masłem i miodem. Dodajcie orzechy i rodzynki. Mieszajcie i gotujcie przez dwie minuty. Po ostudzeniu dodajcie żółtko i znów dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowany farsz możecie nakładać na ciasto.

 

Sprawdź także: Jak zrobić idealne uszka na święta?

Świąteczne pierogi ukraińskie

Świąteczne pierogi ukraińskie robi się trochę inaczej, od naszych tradycyjnych pierogów. Przede wszystkim są one wykonane z ciasta drożdżowego. Przypominają raczej paszteciki niż pierogi, a jednak są niezwykle pyszne. Jak je zrobić? Potrzebujecie pół kilograma mąki pszennej, 20 gramów drożdży, 100 gramów masła, dwóch jajek, szklanki mleka i odrobiny soli oraz cukru.

Sporządźcie rozczyn z mleka i drożdży oraz cukru. Po 15 minutach powinien już być gotowy. Do miski wsypcie mąkę i sól, a następnie zalejcie ją roztopionym i ostudzonym masłem. Dodajcie jajka i rozczyn. Mieszajcie całość tak, jak w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego. Gdy będzie już odchodzić od ręki, zostawcie je w misce na godzinę, by podwoiło swoją objętość. W tym czasie możecie zrobić farsz.

Jeśli chcecie, wykorzystajcie któryś z powyższych przepisów - te farsze doskonale sprawdzą się także z ciastem drożdżowym. Możecie także przygotować farsz pieczarkowy, który będzie przepyszny i w sam raz na Wigilię. Potrzebujecie zaledwie pół kilograma pieczarek i dużej cebuli, a także majeranku. Cebulę i pieczarki kroicie w kostkę i smażycie razem aż do zarumienienia. Dodajcie do nich szczyptę soli i sporo majeranku, by dodać pieczarkom smaku. Świąteczne pierogi ukraińskie także lepi się z okrągłych kawałków ciasta. Jednak piecze się je w piekarniku - przez 20 minut w 200 stopniach.

Nieważne, jakie pierogi przygotujecie - najważniejsze, by nie zabrakło ich na świątecznym stole! Więcej inspiracji znajdziecie poniżej:

1. Wigilijne pierogi z kutią

Wigilijne pierogi z kutią

Pierogi z kutią przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Wigilijne pierogi z grzybami - rozpływają się w ustach

Wigilijne pierogi z grzybami

Wigilijne pierogi z grzybami przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Wigilijne pierogi po bieszczadzku

Wigilijne pierogi po bieszczadzku

Jak zrobić wigilijne pierogi po bieszczadzku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

Jak zrobić pierogi z makiem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Pierogi z jabłkami

Pierogi z jabłkami

Pierogi z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Niezwykłe, co Makłowicz robi z karpiem. Zaskakujący przepis »

Dlaczego warto wlać ocet jabłkowy do barszczu czerwonego na wigilię? »

Boczniaki - idealna alternatywa dla mięsa »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Napoleonka - ciasto

Każdemu znane ciasto Napoleonka. Może przepis na ciasto i krem przyda się komuś?

Odsłon: 7567

>60 min
21

Przepis dnia

Desery Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji.

Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu...

Odsłon: 31590

>60 min
57
Desery Ciasto poezja

Rewelacyjne ciasto z jabłkami, kokosem i orzechami.

Odsłon: 22575

>60 min
48
>60 min
25

Przepis dnia

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka ziemniaczana z oliwkami

Sałatka ziemniaczana jest obowiązkowa na każdym polskim grillu.

Odsłon: 272

15 min
11
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Ile kosztują szparagi w restauracji Magdy Gessler?

Sezon na szparagi trwa w najlepsze nie tylko na targowiskach, ale również w restauracjach. Ile zapłacimy za nie w lokalu Magdy Gessler? Ceny widocz...

0
Wideo Lody ananasowe z mleczkiem kokosowym

Gdy za oknem zaczyna się cieplejsza pogoda, z chęcią szukamy sposobów na ochłodę. Podsuwamy ci więc deser idealny na wiosnę i lato, choć dla miłośn...

0
Wideo Starodawna receptura na sernik lwowski

Szukasz ciekawego pomysłu na ciasto? Dobrze trafiłeś! Przygotuj sernik lwowski ze starej receptury. Pyszne połączenie twarogu z polewą czekoladową...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: zielony barszcz ukraiński, risotto z kurczakiem, lody solony karmel

W sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje pyszną sezonową zupę – zielony barszcz ukraiński ze szczawiem i młodymi ziemn...

1