Fot. 123RF/Picsel
Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas cierpliwości, jednak warto pamiętać, że przygotowany z dbałością może stać się hitem naszego świątecznego biesiadowania.
Jak wybrac najlepsze mięso i kapustę do bigosu?
Co oczywiste, bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie kapustę słodką, niekiszoną. Bardzo ciekawy efekt smakowy otrzymamy mieszając ze sobą oba rodzaje kapusty. Wybierając tę ostatnią opcję pamiętajmy, że początkowo oba rodzaje kapusty należy gotować osobno, gdyż surowa kapusta połączona z kiszoną, nigdy nie stanie się miękka.
Zwykle przyjmuje się zasadę, że na każde 1,5 kg kapusty powinien przypadać 1 kilogram mięsa. Chcąc ugotować autentyczny, staropolski bigos, powinniśmy wykorzystać co najmniej kilka rodzajów mięs. Zwykle wykorzystuje się boczek, kiełbasę, wieprzowinę lub wołowinę. Bardzo dobrym pomysłem będzie również dodanie kaczki, gęsiny, dziczyzny oraz wędzonki, dzięki którym bigos zyska niepowtarzalny smak.
Jak długo gotować bigos?
Ekspresowy bigos możemy przygotować w szybkowarze, jednak ten tradycyjny wymaga od nas znacznie więcej cierpliwości. Niezbędny będzie nam duży garnek o grubym dnie, w którym bez problemu będziemy mogli wymieszać potrawę. Bigos zawsze gotujemy bez pośpiechu, na małym ogniu często mieszając. Gdy potrawa jest gotowa, należy odstawić ją w chłodne miejsce, a następnie przez trzy kolejne dni podgrzewać i ponownie schładzać. Dopiero wówczas wszystkie smaki się rozwiną i dokładnie ze sobą połączą.
O tym co jeszcze dodaje się do bigosu oraz w jaki sposób jest on przygotowywany, bardzo często decyduje rodzinna tradycja. Pewnym jest, że bez dobrego przepisu, bardzo trudno będzie przygotować nam naprawdę dobrą potrawę. Jeśli chcecie zrobić naprawdę smaczny bigos, wykorzystajcie sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Gwarantujemy, że nie pożałujecie.
Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Okawrosole na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Codziennik_kulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
9. Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
10. Pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
11. Bigos na kiszonej i białej kapuście
Fot. Fram na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.