Spis treści:
Kuchnia libańska to wartościowy punkt na kulinarnej mapie świata - przypadnie ona do gustu wszystkim fanom świeżych połączeń aromatycznych ziół, kolorowych warzyw oraz soczystych mięs. Jakie dania kuchni libańskiej są warte odtworzenia w domu? Poznaj najważniejsze cechy potraw pochodzących z Bliskiego Wschodu.
Charakterystyka kuchni libańskiej
Interesuje cię charakterystyka kuchni libańskiej? To, co cechuje dania pochodzące z tej części świata, to niebywała różnorodność składników. Podstawą libańskich przysmaków jest dobrej jakości mięso, głównie jagnięcina i cielęcina, aromatyczne przyprawy i świeże zioła oraz różnokolorowe warzywa, w tym ciecierzyca, cebula, czosnek, papryka, sałata, pomidory oraz ogórki. Istotnym elementem potraw przygotowywanych przez Libańczyków są także sosy i tradycyjna pita.
Libańska uczta składa się z kilku dań. Na samym początku zostaniesz ugoszczony przystawkami, wśród których prym wiedzie hummus. Przyrządza się go na bazie gotowanej ciecierzycy, soku z cytryny, świeżego czosnku oraz tahini, czyli pasty sezamowej. Najczęściej serwuje się go w połączeniu z grillowanymi lub pieczonymi warzywami oraz wyżej wspomnianym płaskim chlebkiem.
Podróżując po Libanie, warto zatrzymać się w lokalnej restauracji na falafel, którego kluczowym komponentem jest ugotowana i dokładnie zmielona ciecierzyca połączona z odpowiednim zestawem przypraw oraz czosnkiem i cebulą. Główny składnik formuje się w charakterystyczne kulki, które następnie smaży się na głębokim tłuszczu. Opcję tę można serwować na przykład z sosem czosnkowym.
Kolejnym flagowym daniem kuchni libańskiej są kofty z baraniny. Podaje się je w formie szaszłyków z mielonego mięsa z dodatkiem czosnku i cebuli oraz drobno posiekanej natki pietruszki. Zwieńczeniem tej przekąski jest imbir i tradycyjne libańskie przyprawy. Nierzadko towarzyszy jej również bukiet świeżych sałatek na bazie kaszy kuskus lub bulgur.
Dania kuchni libańskiej - przepisy
Fani libańskich przysmaków mogą z powodzeniem przyrządzić je w zaciszu własnej kuchni - składniki charakterystyczne dla tego regionu dostępne są w większości polskich sklepów. Jakie pozycje z listy najpopularniejszych dań kuchni libańskiej warto wykonać samodzielnie?
Kofty z baraniny
Jedną z najprostszych libańskich przekąsek, które bez problemu wyczarujesz dla całej swojej rodziny, są kofty z baraniny. Aby zrealizować przepis na nie, potrzebujesz dobrej jakości mielone mięso, czosnek, cebulę, natkę pietruszki, wybrany olej, kolendrę, słodką i ostrą paprykę, pieprz, cynamon oraz kmin rzymski. Zaopatrz się również w patyczki do szaszłyków.
Włóż mięso mielone do miski i połącz je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, poszatkowaną cebulą oraz drobniutko posiekaną świeżą natką pietruszki. Nie zapomnij również o wzbogaceniu tej mieszaniny o wymienione wyżej przyprawy. Wyrabiaj mięso ręcznie, a po połączeniu wszystkich komponentów odstaw masę na jakiś czas do lodówki. Gdy ta nieco się schłodzi, uformuj wałeczki, które nabijesz na patyczki do szaszłyków.
Kofty najlepiej jest smażyć na grillu, ale jeśli nie masz dostępu do odpowiedniego sprzętu, możesz również przyrządzić je przy pomocy piekarnika. Gotowe mięso podawaj z ulubionymi warzywami oraz wybraną kaszą, na przykład kuskus lub bulgur.
Klasyczny hummus
Hummus jest jednym z najprostszych do wykonania dań kuchni libańskiej. Możesz delektować się nim solo lub na kanapkach, a nawet podawać go jako dip do surowych warzyw. W tej ostatniej odsłonie świetnie sprawdzi się on podczas imprezy.
Chcesz cieszyć się smakiem domowego hummusu? W takim razie zaopatrz się w ciecierzycę z puszki, czosnek, pastę tahini, cytrynę oraz sól. Jeśli lubisz przyrządzać wszystko od zera, możesz również samodzielnie ugotować ciecierzycę, a następnie zblendować ją na kremową masę. Warto jednak zaznaczyć, że wykorzystanie gotowego produktu w puszce lub słoiku znacznie skraca czas obróbki.
Wykonanie przepisu na hummus rozpocznij od wrzucenia ugotowanej ciecierzycy, pasty sezamowej i obranego z łupinki czosnku do czaszy blendera. Zmiksuj wszystko na gładką masę. W celu osiągnięcia idealnej konsystencji wystarczy dolać nieco wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy lub płynu z puszki. Mieszaninę wzbogać również o sok z cytryny i ponownie zmiksuj wszystko na gładki krem. Gotowy hummus przełóż do naczynia i polej go sowitą ilością oliwy z oliwek. Możesz także posypać go natką pietruszki.
Libańska sałatka tabbouleh
Wśród dań kuchni libańskiej znajdzie się również coś dla koneserów świeżych sałatek. Jedną z tych najbardziej znanych i lubianych jest tabbouleh, który nie tylko doskonale smakuje, ale również świetnie prezentuje się na talerzu. Planujesz zaserwować go swojej rodzinie podczas niedzielnego obiadu? W takim razie nie zapomnij zaopatrzyć się w następujące składniki: komosa ryżowa, zielona papryka, pomidorki koktajlowe, świeży ogórek, czerwona cebula, świeża mięta, natka pietruszki, oliwa z oliwek, miód oraz cytryna lub limonka.
Dokładnie wypłucz komosę ryżową, a następnie umieść ją w docelowym garnku i gotuj przez około 10 minut. Odstaw garnek z gazu i pozwól komosie wchłonąć pozostałą wodę. Pamiętaj, aby wstępnie ją przemieszać i pozostawić pod przykryciem. W międzyczasie w oddzielnej misce połącz drobno posiekaną natkę pietruszki i miętę, pomidorki koktajlowe, poszatkowaną cebulę oraz zieloną paprykę pokrojoną w kostkę. Wymieszaj je z komosą ryżową i uzupełnij o dressing, który wykonasz na bazie miodu, soku z cytryny lub limonki oraz oliwy z oliwek.
Tabbouleh, czyli libańska sałatka warzywna
Zobacz przepisTabbouleh / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zupa z czerwonej soczewicy
Lubujesz się w rozgrzewających zupach? W takim razie do gustu może przypaść ci libańska zupa z czerwonej soczewicy. Do jej przyrządzenia - oprócz tytułowego składnika - potrzebujesz pomidorów w puszce, bulionu, cebuli, czosnku, kuminu, gałki muszkatołowej, wędzonej papryki, jogurtu greckiego oraz soli i pieprzu.
Przyrządzanie libańskiej zupy z czerwonej soczewicy rozpocznij od obrania i drobnego posiekania cebuli. Usmaż ją razem z czosnkiem w dużym garnku. Po wstępnej obróbce dodaj do nich gałkę muszkatołową i kumin. Wypłucz soczewicę pod strumieniem zimnej wody, odsącz ją i wsyp na patelnię. Po chwili dolej do niej odpowiednią ilość bulionu - powinien on całkowicie przykryć składnik. Doprowadź wodę do wrzenia, a potem zmniejsz nieco gaz i gotuj na wolnym ogniu.
Gdy soczewica zacznie się rozpadać, dodaj do niej pomidory z puszki. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni i dopraw wszystko solą oraz pieprzem do smaku. Fani kremowej konsystencji mogą posłużyć się blenderem i zmiksować wszystko na jednolitą zupę. Co bardzo istotne, gotowe danie można zamrozić na później.
Zupa z czerwonej soczewicy
Zobacz przepisZupa z czerwonej soczewicy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Pojawił się w polskich lasach po ponad 100 latach. Święty Graal grzybiarzy »
Kurczak w pysznym sosie idealny na obiad. Delikatne mięso i orzechowy smak »
Zastąp nią masło, szybko zobaczysz rezultaty. Najzdrowsza wiosenna pasta na kanapki »