Najlepsze przepisy na ogórki

Ta przyprawa przyspiesza trawienie i ułatwia odchudzanie

Kozieradka - bo o niej mowa - to niedoceniana przyprawa, która dopiero zdobywa popularność w naszym kraju. Oto kilka powodów, dla których powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej.

Fot. 123RF/Picsel

Kozieradka zwana jest również koniczyną grecką, greckim sianem lub bożą trawką. W naturalnym lecznictwie używana jest od wieków, a najczęściej stosuje się ją w tradycyjnej medycynie chińskiej i hinduskiej. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym przyprawa ta znalazła z zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w lecznictwie oraz kosmetyce. Dlaczego powinniśmy wprowadzić kozieradkę do naszej diety?

W jaki sposób kozieradka wpływa na zdrowie?

Kozieradka ma nieoceniony wpływ na cały układ pokarmowy. Usprawnia i przyśpiesza trawienie, a także przeciwdziała zaparciom. Dzieje się tak, ponieważ nasiona pobudzają produkcję soków trawiennych, a zarazem zawierają w sobie duże ilości błonnika, odpowiadającego za prawidłową pracę jelit. Substancja ta jest niemal niezbędna w naszej diecie, jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów bez większego wysiłku.

Dzięki zawartym w kozieradce substancjom, roślina ta opóźnia opróżnianie żołądka i redukuje wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku. Jest to niezwykle cenna informacja nie tylko dla osób odchudzających się, ale także dla cukrzyków.

Nasiona tej kozieradki przyczyniają się także do obniżenia poziomu złego cholesterolu, zwanego LDL. Wszystko to za sprawą saponin steroidowych, które odpowiedzialne są za jego metabolizm i przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych. Dodatkowo, saponiny wydłużają okres wchłaniania się związków tłuszczowych, co przekłada się na zahamowanie rozwoju miażdżycy i związanych z nią chorób serca.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Kozieradka wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Udowodniono naukowo, że wyciągi z kozieradki działają jak antybiotyk. Roślina ta zwalcza takie bakterie jak chociażby gronkowiec złocisty, E. coli, pałeczka zapalenia płuc, dwoinka rzeżączki czy nawet salmonella. Z kolei wodne ekstrakty z korzeni i pędów kozieradki, działają przeciwgrzybiczo, zwalczając drobnoustroje chorobotwórcze.

Jak wykorzystać kozieradkę w kuchni?

Ta aromatyczna przyprawa ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Szczególnie często bywa wykorzystywana do przygotowania dań kuchni bliskowschodniej i indyjskiej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, abyśmy z jej pomocą podkreślili smak rodzimych potraw. Jej głęboki, orzechowy aromat sprawi, że nabiorą one zupełnie nowego wymiaru.

Kozieradką możecie doprawiać zupy, sałatki oraz sosy. Będzie też idealnym dodatkiem do pieczonych i smażonych mięs oraz drobnych przekąsek. W jak jeszcze sposób można włączyć kozieradkę do codziennego jadłospisu? Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników, którzy bardzo często doprawiają nią swoje dania. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Aromatyczny chlebek

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Zupa chłopska

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Zupa cebulowa po persku

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Wegetariański gulasz z boczniaków

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Domowy ser z kozieradką

Fot. drNowak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Jajka zapiekane w warzywach

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Gruziński sos

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Curry z czerwoną fasolą i szpinakiem

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Przyprawa tandoori

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Zupy Rosół drobiowy na niedzielę

Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...

Odsłon: 515

30 min
9
Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 553

15 min
8
Przekąski Kaszanka z grilla

Sezon grillowy w pełni, dzisiejsza propozycja bardzo dobrze wpisuje się w te...

Odsłon: 38

60 min
1
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9