Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić makaron z krewetkami?
- Jak przyrządzić sałatkę Cezar z kurczakiem?
- Jak przygotować pieczonego łososia?
- Jak zrobić zupę krem z pomidorów?
- Jak przyrządzić małże w białym winie?
„Przez żołądek do serca" to powiedzenie, które świetnie odzwierciedla walentynkowy czas. Jest to okres intensywnych randek, które w większości przypadków kończą się romantyczną kolacją przy świecach - zarówno w domach, jak i restauracjach. Chciałbyś zaserwować swojej drugiej połówce coś przygotowanego przez siebie? Koniecznie poznaj wyszukane przepisy na kolację walentynkową i zaskocz bliską osobę swoimi kulinarnymi umiejętnościami!
Wykwintne dania na kolację walentynkową - przepisy
1. Makaron z krewetkami
W zestawieniu na wykwintne dania na kolację walentynkową nie może zabraknąć oczywiście owoców morza. Nie od dziś wiadomo, że są one jednym z najsilniejszych naturalnych afrodyzjaków, które wzniecają pożądanie, pobudzają zmysły i działają na wyobraźnie.
Zastanawiasz się, jaka potrawa będzie smaczna, nieskomplikowana i pasująca do okazji? Odpowiedź brzmi: makaron z krewetkami. Nie dość, że przyrządza się go z zaledwie kilku składników, to jeszcze doskonale smakuje i świetnie prezentuje się na talerzu. Aby wyczarować potrawę w tym wydaniu, potrzebujesz krewetek tygrysich, czosnku, pomidorków koktajlowych, parmezanu, natki pietruszki, białego wytrawnego wina, oliwy z oliwek, niewielkiej szalotki oraz makaronu tagliatelle.
Realizację przepisu rozpocznij od rozmrożenia i obrania krewetek. Następnie wrzuć je na rozgrzaną oliwę z oliwek wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Po kilkuminutowej obróbce termicznej dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i nieco białego wina. W kolejnym kroku dorzuć posiekaną natkę pietruszki i połówki pomidorków koktajlowych. Całość duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Na końcu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Po przełożeniu na talerz posyp danie parmezanem.
2. Sałatka Cezar z kurczakiem
Spośród wyszukanych przepisów na kolację walentynkową warto wyróżnić sałatkę Cezar. Wbrew pozorom nie jest to banalna i nudna potrawa - sałatka w tej formie jest nie tylko smaczna i atrakcyjna wizualnie, ale również lekkostrawna, sycąca i odżywcza. A do tego pasuje do rozmaitych win!
Sałatka Cezar powstaje z takich produktów jak: pierś z kurczaka, bagietka pszenna, sałata rzymska, parmezan oraz oliwa z oliwek. Do przygotowania sosu potrzebujesz musztardy, majonezu, czosnku, soku z cytryny, parmezanu, sosu Worcestershire oraz szczypty pieprzu (opcjonalnie).
Pierwszym etapem jest przyrządzenie sosu - wystarczy wrzucić wszystkie składniki do jednej miski i dokładnie wymieszać. Gdy sos będzie gotowy, pokrój piersi z kurczaka na drobniejsze kawałki, oprósz pieprzem i usmaż na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek - po trzy minuty z każdej strony.
Jednym z komponentów sałatki są grzanki, które wyczarujesz ze świeżej lub lekko czerstwej bagietki. Pokrój pieczywo w kostkę i smaż do momentu, aż się zarumieni. Następnie polej je odrobiną oliwy z oliwek i kontynuuj obróbkę termiczną, nie zapominając o regularnym mieszaniu.
Przepłucz liście sałaty pod bieżącą wodą, podziel na mniejsze kawałki i umieść w dużej misce. Polej je pierwszą porcją sosu i dokładnie wymieszaj. W kolejnym kroku możesz dołożyć grzanki i kawałki kurczaka - posyp je parmezanem i dołóż resztę sosu.
3. Pieczony łosoś na spaghetti z cukinii
Pieczony łosoś na spaghetti z cukinii to dość oryginalne i eleganckie danie. Zastąpienie klasycznego makaronu warzywem sprawi, że będzie ono bardziej pożywne, lekkostrawne i ciekawe w smaku. Jego dodatkowym atutem jest łatwość i szybkość w przygotowaniu.
Aby przyrządzić to wykwintne danie na kolację walentynkową, zaopatrz się w filet z łososia, cukinię, oliwę z oliwek oraz suszone pomidory. Marynata - która gra tutaj kluczową rolę - powstaje z takich produktów, jak oliwa z oliwek, sos sojowy, miód lub syrop klonowy, sok z limonki, słodka i ostra papryka, sezam, płatki chili oraz sól i pieprz.
Realizację przepisu rozpocznij od zrobienia marynaty i oczyszczenia łososia. Gdy ryba będzie gotowa, dodaj ją do marynaty i odstaw na godzinę na bok. Po upływie tego czasu przełóż łososia na blachę i piecz przez kilka minut w temperaturze 250 stopni. W międzyczasie zabierz się za robienie makaronu z cukinii - jeśli nie dysponujesz specjalną temperówką do warzyw, użyj do tego zwykłej obieraczki.
Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj. Po chwili dołóż makaron z cukinii, a po kilku minutach suszone pomidory. Całość możesz doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Przełóż cukinię na talerz i połóż na niej kawałek łososia. Potrawę warto oprószyć płatkami chili, które uatrakcyjnią jej wygląd i podkreślą jej smak.
4. Zupa krem z pomidorów
Wyszukane przepisy na kolację walentynkową wcale nie muszą być skomplikowane i oparte na najdroższych składnikach. Przykładem idealnego dania na tę okazję jest zupa krem z pomidorów, która zachwyca swoim wyjątkowym smakiem i aromatem.
Poza kluczowym składnikiem do przygotowania zupy krem przyda ci się cebula, bulion drobiowy lub warzywny, czosnek, masło klarowane, sól i pieprz oraz odrobina cukru. Jeśli chodzi o pomidory, najlepiej sprawdzą się te słodkie i mięsiste.
Potrawę można przyrządzić w jednym garnku. Wrzuć na jego dno poszatkowaną cebulę oraz pokrojony czosnek i przez chwilę podsmażaj, co jakiś czas mieszając. Opłucz pomidory pod bieżącą wodą i obierz je ze skórki. Na koniec pokrój je na kawałki i wrzuć do garnka. Całość zalej bulionem i kontynuuj gotowanie.
Gdy zupa zacznie się gotować, dodaj do niej przyprawy. Trzymaj garnek na palniku jeszcze przez ok. 10 minut - po tym czasie zmiksuj jego zawartość blenderem. Danie możesz udekorować śmietaną lub serkiem ricotta, natką pietruszki oraz listkami bazylii.
5. Małże w białym winie
Jak wiadomo, owoce morza to jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Jeśli twoja druga połówka nie przepada za krewetkami, możesz podać jej małże w białym winie, które znajdują się w ścisłej czołówce wykwintnych dań na kolację walentynkową.
Podstawą przepisu są świeże małże, które poznasz m.in. po zamkniętej skorupie. Pozostałe niezbędne produkty to białe wytrawne wino, natka pietruszki, cebula, masło oraz pieprz i sól. Gotowanie rozpocznij od oczyszczenia małż, opłukania ich pod zimną wodą i osuszenia.
Posiekaj cebulę oraz natkę pietruszki i wrzuć tę pierwszą do rondelka z roztopionym masłem. Wlej wino, wsyp natkę i całość doprowadź do wrzenia. W kolejnym kroku dodaj małże i gotuj je pod przykryciem, do momentu, aż ich skorupy się otworzą. Przełóż małże na półmisek i posyp natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz także:
Jakie kwiaty wybrać na walentynki? »
Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika: wyjdą idealnie chrupiące »
Dzyndzałki, forszmaki i fuczki. Oto 5 mało znanych potraw regionalnych »
21 pomysłów na prezent dla niej »