Spis treści:
- Passata pomidorowa - skład gotowych produktów
- Passata pomidorowa - właściwości
- Passata pomidorowa - wpływ na zdrowie
- Passata pomidorowa - przeciwskazania
- Passata pomidorowa a przecier
- Przepis na passatę pomidorową
Passata pomidorowa to, zaraz obok przecieru pomidorowego, jeden z najczęściej używanych dodatków do potraw. Jakie są jej właściwości? Jak ją stosować? I jak wyczarować jej domową wersję w zaciszu własnej kuchni? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz poniżej.

Passata pomidorowa - skład gotowych produktów
Wykorzystanie gotowej passaty pomidorowej to bardzo praktyczny sposób na urozmaicenie całego spektrum dań. Jest ona bardzo łatwa w użyciu i nie wymaga wielogodzinnego gotowania warzyw. Wiele artykułów dostępnych na półkach sklepowych na pierwszym miejscu ma pomidory, jednak twoją uwagę powinny zwrócić głównie niepotrzebne wypełniacze, tj. cukier oraz konserwanty. Wśród najbezpieczniejszych dodatków wymienia się przede wszystkim bazylię, zioła prowansalskie, sól, czosnek oraz oregano.
Passata pomidorowa - właściwości
Zastanawiasz się, jakie działanie prozdrowotne ma passata pomidorowa? Właściwości tego przetworu to w dużej mierze wynik zawartych w niej warzyw. Dzięki temu wykazuje ona działanie zarówno moczopędne, jak i przeciwmiażdżycowe oraz antynowotworowe.
W skład passaty wchodzą liczne witaminy, potas oraz likopen. Ten ostatni jest bardzo silnym antyoksydantem, który chroni organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego. Spożywanie pomidorów, bez względu na ich postać, wzmacnia funkcjonowanie układu nerwowego i zapobiega osteoporozie.
Passata pomidorowa - wpływ na zdrowie
Analizując powyższe własności, można stwierdzić, że istnieje wiele zalet z włączenia do menu passaty pomidorowej. Wpływ na zdrowie tego produktu jest znaczący, dzięki czemu może być on stosowany jako domowe remedium na rozmaite dolegliwości.
Szukasz sposobu na poprawienie sprężystości skóry? W takim razie postaw właśnie na passatę pomidorową. Oprócz polepszenia kolorytu cery poprawia ona samopoczucie osób z arytmią oraz nadciśnieniem tętniczym.
Kto jeszcze powinien regularnie korzystać z dobrodziejstw pomidorowego przetworu? Nie od dziś wiadomo, że sok z pomidora to wyśmienite rozwiązanie na kaca, dlatego jeżeli wróciłeś z imprezy i zaczynasz się źle czuć, koniecznie sięgnij po danie na bazie passaty. Jej zjedzenie zapewni ci zastrzyk cennych mikroelementów, wspomagających twoją gospodarkę elektrolitową.
Zobacz: Gulasz z kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym
Passata pomidorowa - przeciwskazania
Kto powinien zachować ostrożność przy spożywaniu passaty pomidorowej? Przeciwwskazania do włączenia jej do jadłospisu to m.in. alergia na pomidory, która objawia się nie tylko przykrymi symptomami ze strony układu pokarmowego, ale również zaczerwienieniem skóry, pokrzywką oraz dusznościami.
Inną chorobą, w przypadku której spożywanie przetworów pomidorowych jest niewskazane, to refluks. Kwaśny odczyn passaty może zaostrzyć jego objawy, w szczególności zgagę. Kolejnym czynnikiem wywołującym powyższą dolegliwość mogą być obecnie w niej przyprawy. Wystrzegaj się przede wszystkim ostrych komponentów, np. papryczki chili.
Passata pomidorowa - zastosowanie
Nie masz pomysłu na pożywny obiad? W takim razie wykorzystaj passatę pomidorową. Zastosowanie tego pokarmu w kuchni pozostawia ogromne pole do popisu. Można użyć go do przyrządzenia zup oraz sosów. Oprócz tego przetwór ten stanie się idealną podstawą rozmaitych nadzień, np. do naleśników, meksykańskich pierogów oraz bazy do pizzy. Bardzo gęsty produkt można także wykorzystać jako smarowidło do kanapek - wystarczy wzbogacić go o ulubione zioła i gotowe.
Passata pomidorowa a przecier
Passata pomidorowa a przecier - to zagadnienie, które nurtuje wiele osób podczas zakupów. Czym różnią się te dwa artykuły i który z nich wybrać podczas gotowania? Oba cechuje podobny skład, jednak mają one odmienną konsystencję.
Przecier pomidorowy to przetwór o intensywnym smaku oraz bardzo gęstej i zbitej teksturze. Z kolei passata jest o wiele delikatniejsza. Oba składniki wyśmienicie nadadzą się do szeregu dań. Należy jednak pamiętać, aby dodawać je w odpowiedniej ilości. Jeśli chodzi o ten pierwszy, zwykle wystarczy tylko kilka łyżeczek, natomiast ten drugi może śmiało stać się fundamentem całej przekąski.
Nie wiesz, czym różnią się od siebie przecier i passata? Najlepiej, jeżeli sprawdzisz to organoleptycznie. Nie bój się eksperymentować i wybieraj nieoczywiste kombinacje. Być może w przypadku twojego dania stosownym wyborem będzie połączenie obydwu składników we właściwych proporcjach.
Przepis na passatę pomidorową
W swoim jadłospisie stawiasz na jak najmniej przetworzone produkty? W takim wypadku przyrządź passatę pomidorową własnoręcznie. Najprostsza receptura zakłada użycie jedynie dwóch składników, tj. pomidorów oraz soli. Możesz zawekować ją w podstawowej wersji, a dopiero później wzbogacić o przyprawy lub zioła pasujące do konkretnej potrawy.
Najlepszymi pomidorami do wykonania przepisu na passatę pomidorową są te pochodzące z okresu schyłku lata. Wybieraj dorodne okazy, sprzedawane na lokalnych targowiskach. Realizację przepisu rozpocznij od dokładnego umycia surowców, sparzenia ich wrzątkiem i obrania ze skórki.
Pozbaw pomidory szypułek, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Włóż je do głębokiego garnka i gotuj przez pięć minut na dużym ogniu. Mieszaj je regularnie, aby nie przywarły do dna. Przetrzyj je przez drobne sitko, umieść z powrotem w naczyniu i gotuj na średnim ogniu. Ostatnim krokiem jest przelanie gotowej mikstury do czystych słoików i pozostawienie do całkowitego ostygnięcia.
Tak wykonana passata idealnie wpasuje się w dietetyczne menu. Zawartość tylko dwóch elementów sprawia, że ma ona około 60 kalorii na 100 g. Śmiało wykorzystaj ją do zaserwowania sosu bolognese, do którego dorzucisz drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeże zioła.
Nie masz ochoty na makaron? Nic nie szkodzi. Domowej roboty passata może zostać użyta w sycącym gulaszu z warzywami strączkowymi i wiejską kiełbasą, zapiekankach z kaszą lub ryżem oraz leczo, do którego dołożysz cukinię, paprykę oraz pierś z kurczaka.
Innym pomysłem na wykorzystanie domowej wersji passaty jest sos do pizzy z ulubionymi dodatkami. Jeśli gustujesz w bardziej egzotycznych smakach, przyrządź chili con carne lub sin carne. Życzymy smacznego.
Domowa passata pomidorowa

Przepis na passatę pomidorową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Ta przekąska walczy z cukrzycą, cholesterolem, otyłością. Wystarczą tylko dwa składniki »
Genialny patent na kurki. Będą czyste w kilka chwil »
Rozmaryn i oregano lekiem na cukrzycę? Badania naukowców dają nadzieję »