Spis treści:
Sałatka jarzynowa prawdopodobnie przywędrowała do nas z Rosji, gdzie znana była pod nazwą sałatka Olivier, autorem przepisu był szef kuchni oraz właściciel jednej z moskiewskich restauracji Lucien Olivier. W Polsce danie to stało się popularne po pierwszej wojnie światowej. W początkowych przepisach w jej składzie znajdowały się w większości ziemniaki, jednak stopniowa receptura ewoluowała. Zaczęto dodawać do niej marchewkę, groszek i kiszone ogórki. Obecnie w większości receptur znajdziemy również korzeń pietruszki. Kiedy wybierzesz się na zakupy uważaj jednak, aby omyłkowo nie przynieść do domu pasternaku. Wygląda niemal identycznie, jednak może on sprawić, że sałatka będzie niesmaczna.
Sprawdź także: Co dodawać do sałatki jarzynowej – cebulę czy pora?
Jak rozpoznać pasternak?
Korzeń pasternaku łudząco przypomina wyglądem pietruszkę, jednak po ugotowaniu szybko zorientujesz się, że jego smak znacznie się różni. Można określić go jako lekko słodki, delikatny z nutą anyżu. Dodany do sałatki jarzynowej może nieco rozczarować. Jeśli chcesz uniknąć pomyłki, w sklepie koniecznie przyjrzyj się oznaczeniom pod skrzynkami z warzywami. Ta rada wydaje się oczywista, jednak w ogólnym pośpiechu, łatwo możemy się pomylić. Warto również przyjrzeć się liściom, te wyrastające z korzenia pietruszki są gładkie i mają ciemny odcień zieleni, natomiast te z pasternaku mają jaśniejszy kolor oraz są pokryte meszkiem, który łatwo możesz wyczuć pod palcami. Kolejną radą będzie zwrócenie uwagi na rozmiar warzywa, pasternak jest z reguły większy od pietruszki. Ponadto miejsce, w którym wyrasta nać pasternaku jest nieco ciemniejsze, można dostrzec tu także charakterystyczne wgłębienie.
Co, jednak jeśli pomyłkowo kupimy pasternak? Możesz wykorzystać go do innych dań, ponieważ warzywo to ma sporo cennych wartości odżywczych. Jakie właściwości ma pasternak? Warzywo to jest źródłem witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ między innymi na układ nerwowy, a także odporność organizmu. Znajdziemy tu również kwas foliowy, w szczególności istotny dla kobiet w ciąży, ponieważ wpływa na prawidłowy rozwój dziecka. Co więcej, warzywo to pomaga regulować ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na trawienie.
Do czego wykorzystać pasternak?
Zastanawiasz się, co zrobić z pasternaku? Nadaje się on zarówno do pieczenia, smażenia, jak i gotowania. Możesz przyrządzić z niego smaczne purée, zupę, a także dodać go do surówki. Sprawdź, jakie przepisy z pasternakiem przygotowali nasi użytkownicy.
1. Kluski śląskie z pasternaku
Zobacz przepisKluski śląskie z pasternaku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Krem z marchwi i pasternaku
Zobacz przepisKrem z marchwi i pasternaku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Orientalne frytki z pasternaku
Zobacz przepisOrientalne frytki z pasternaku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Bavette z boczniakiem i pasternakiem
Zobacz przepisBavette z boczniakiem i pasternakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem
Zobacz przepisGrillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Karkówka pieczona z pasternakiem i suszem grzybowym
Zobacz przepisKarkówka pieczona z pasternakiem i suszem grzybowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Krem z pietruszki z pasternakiem
Zobacz przepisKrem z pietruszki z pasternakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: cefarm24.pl, Smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »