Walczysz z nadciśnieniem, wysokim cholesterolem? Zacznij jeść...fermentowaną żywność

Kiszonki są korzystne dla zdrowia. Między innymi dlatego, że zawierają prozdrowotne bakterie probiotyczne, które pozytywnie wpływają na procesy trawienne i funkcjonowanie układu odpornościowego. Co jeszcze warto wiedzieć na temat kiszonek?

Kiszonki znakomicie wpływają na zdrowie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Fermentowana żywność jest jednym z najlepszych wyborów w kontekście komponowania zbilansowanej diety. Co ciekawe, kiszonką niekoniecznie muszą być korniszony, czy papryka. Proces fermentacji jest podstawą w produkcji artykułów spożywczych takich jak m.in. jogurty, ser, chleb na zakwasie, czy piwo. Kiszonki cechują się znakomitym smakiem i prozdrowotnymi wartościami odżywczymi.

Warto też podkreślić, że nie wszystkie kiszonki są takie same. Niektóre mogą zawierać większą ilość soli lub cukru. To szczególnie częste zjawisko w przypadku produktów dostępnych w popularnych dyskontach. Dlatego dobierając kiszonki, należy zwracać uwagę na zawartość soli i cukru, a także spożywać fermentowane produkty w odpowiednich ilościach.

Co to jest fermentowana żywność?

Wszystko opiera się na biologicznym procesie. W nim drobnoustroje: bakterie, drożdże i grzyby rozkładają węglowodany i inne związki organiczne w żywności, tworząc rozmaite połączenia chemiczne i gazowe. Proces fermentacji oddziaływuje na smak, zapach, a także konsystencję i wartości odżywcze produktów spożywczych.

Czytaj również: Niezawodny w diecie odchudzającej, a niedoceniany w polskiej kuchni. Warto jeść pora, a najlepiej pić z niego sok

W jaki sposób przygotowywać kiszonki?

Robienie kiszonek rozpoczyna się na etapie przygotowania żywności. Wykorzystuje się do tego warzywa, owoce, mięso i mleko, które są wpierw krojone, siekane, czy gotowane. Proces fermentacji rozpoczyna użycie bakterii lub drożdży. Niekiedy kiszenie zachodzi też za sprawą grzybów lub innych mikrobów.

Czytaj również: Prababcie piły regularnie na bolące stawy i „na dobre zdrówko”. Sok z popularnego warzywa działa jak najlepszy probiotyk

Żeby te drobnoustroje mogły zacząć działanie, konieczne jest dostarczenie im pożywki, na przykład cukru lub soli, które je aktywują. W momencie, kiedy dotrą one do pokarmu, to zaczną przekształcać cukier w alkohol lub kwas. Ważne jest też to, aby jedzenie było umieszczone w uprzednio sterylnie oczyszczonym pojemniku z zamknięciem (najczęściej jest to słoik). Dzięki temu do środka nie przedostaną się niepożądane mikroorganizmy.

Fermentowane jedzenie ma dużo prozdrowotnych właściwości
Fermentowane jedzenie ma dużo prozdrowotnych właściwości

Proces fermentacji trwa od kilku dni do kilku tygodni. Zależy to od rodzaju żywności, a także warunków przechowywania. Produkt końcowy, czyli sfermentowana żywność, jest bogata w rozmaite składniki odżywcze, a także cechuje się unikalnym smakiem.

Jakie właściwości ma fermentowana żywność?

Kiszonki powinny być włączone do diety każdego, kto chce dobrze zadbać o swoje zdrowie. Fermentowana żywność jest bogata w probiotyki. Pomagają utrzymać zdrową równowagę bakterii w przewodzie pokarmowym. Wspierają procesy trawienne i przyczyniają się do wchłaniania składników odżywczych. Ze względu na właściwości, fermentowana żywność wzmacnia też układ odpornościowy i obniża podatność na choroby.

Czytaj również: Wystarczą dwa dziennie, by wzmocnić organizm i ochronić przed infekcjami. Na co jeszcze pomaga żucie goździków?

Warto też wiedzieć, że fermentowana żywność ma wiele witamin i minerałów. Pomagają dostarczyć do organizmu niezbędne składniki odżywcze, które wspierają jego prawidłowe funkcjonowanie. W kiszonkach znajdują się też przeciwutleniacze, pomagające w ochronie przed szkodliwymi, wolnymi rodnikami. Całość uzupełnia to, że spożywanie kiszonek przyczyni się do obniżenia poziomu cholesterolu i ryzyka chorób serca w przyszłości.

Co można kisić? Przykłady fermentowanej żywności

Kiszonki są znakomitym przykładem tego, jak odpowiednio zbilansowana dieta, uwzględniająca właśnie fermentowaną żywność może przyczynić się do polepszenia stanu zdrowia. Na które produkty warto zwrócić uwagę?

Dobrze postawić na artykuły spożywcze z bakteriami kwasu mlekowego. Może to być, na przykład jogurt, kefir, czy kiszona kapusta. Coraz większą popularnością cieszy się też tradycyjna, koreańska potrawa z kiszonej kapusty, cebuli, czosnku i dodatkowych warzyw m.in. marchewki, czyli kimchi. Zawiera wiele korzystnych bakterii probiotycznych.

Pozostając przy potrawach z Azji, należy też wspomnieć o kombuchy. Jest to napój produkowany przy zastosowaniu słodzonej herbaty, kultur drożdży i bakterii octowych. Kombucha zawiera probiotyki i antyoksydanty. Warto też wybrać tempeh, czyli produkt sojowy rodem z Indonezji, powstający przy fermentacji soi wskutek zastosowania grzybów Rhizopus. Tempeh jest bogaty w białko.

Zestawienie przykładów fermentowanej żywności rodem z Azji można zwieńczyć miso. Jest to tradycyjna, pasta sojowa wywodząca się z Japonii. Powstaje przez fermentację soli i ryżu oraz grzybów. Zawiera dużo białka, błonnika i wiele innych prozdrowotnych składników odżywczych.

Również w Polskiej kuchni nie brakuje przykładów fermentowanej żywności. Dużą popularnością cieszy się kiszona kapusta, ogórki, marchew, czy papryka. W domowych spiżarniach na półkach często można znaleźć też fermentowany czosnek, buraki, czy cebulę. 

Czy kiszonki mogą zaszkodzić? Podpowiadamy jak jeść fermentowaną żywność

Pomimo tego, że kiszonki zdecydowanie zaliczają się do zdrowej żywności, to w niektórych przypadkach ich spożywanie może zaszkodzić. Dzieje się to, na przykład ze względu na zawartość soli, która działa jako środek konserwujący. Natomiast spożywana w nadmiarze może doprowadzić do nadciśnienia tętniczego, chorób serca oraz innych poważnych schorzeń.

Pewnym zagrożeniem jest też wysoki poziom kwaśności jedzenia. Może to mieć negatywny wpływ u osób z problemami gastrycznymi lub chorobą wrzodową albo refluksową. Niekiedy kiszonki, takie jak na przykład kimchi mogą też źle wpływać na wchłanianie leków, zmniejszając ich skuteczność lub zwiększając podatność na niepożądane działanie. 

Czytaj również:

Owoce są nieprzyjemne w smaku, ale sok działa jak dobre lekarstwo. Na schorowaną wątrobę, wysoki cukier i cholesterol

Kasza, której prawie nie znamy. Trzyma cukier i wysokie ciśnienie w ryzach

Jak zrobić schab dojrzewający krok po kroku. Najlepsza metoda 3x36

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2