Najlepsze przepisy na dania z dyni

Wielkanocne przekąski – co podać na świąteczny stół?

Zbliża się Wielkanoc 2022. To najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie, poświęcone upamiętnieniu zmartwychwstania Chrystusa. Ważnym elementem obchodów świąt wielkanocnych jest obficie zastawiony stół. Nie masz pomysłu czym zaskoczyć gości? Znudziły ci się tradycyjne jajka z majonezem? Przedstawiamy kilka kulinarnych inspiracji na wielkanocne przekąski!

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Jajka faszerowane, domowe wędliny i sałatki jarzynowe to obowiązkowe przekąski na stole wielkanocnym. Do tradycyjnych przystawek dodaj jednak kilka nowych, żeby kulinarnie zaskoczyć swoją rodzinę. Dowiedz się, jak przygotować pyszne roladki, tarteletki czy koreczki z klasycznych, wielkanocnych produktów.

Sprawdź także: Pascha wielkanocna. To ser decyduje, czy świąteczny deser będzie pyszny

Roladki z szynki w galarecie z kremem chrzanowym – pyszna i prosta przekąska na Wielkanoc  

Roladki z szynką w galarecie to popularne danie, które od lat króluje na polskich stołach podczas świąt wielkanocnych. Nic w tym dziwnego – ta kultowa przekąska jest szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego niesamowicie smaczna, ponieważ wszystkie składniki doskonale ze sobą harmonizują. Chrzan, który nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą, jest idealnym produktem wzbogacającym się smak szynki w galarecie. Ponadto wykazuje szereg właściwości leczniczych: wspomaga trawienie, zmniejsza bóle reumatyczne, a także ma działanie antywirusowe i bakteriobójcze.

W przypadku osób preferujących nieco łagodniejsze smaki, tarty chrzan można zastąpić serkiem twarogowym o smaku chrzanowym. Do bardziej wytrawnego nadzienia warto użyć sera typu feta, który ma charakterystyczny, lekko słony smak. Co więcej, z szynką w galarecie doskonale komponuje się jajko na twardo, ogórek konserwowy, cebula, a nawet szczypiorek. Jako nadzienie możemy wykorzystać także warzywa.        

Jak przygotować roladki z szynki w galarecie z chrzanem?

Składniki

  • 15 plasterków szynki konserwowej, 
  • 150 g serka śmietankowego,
  • 3 łyżki tartego chrzanu,
  • 1 czubata łyżka majonezu, 
  • 4 szklanki rosołu lub bulionu,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • sól, pieprz,
  • ugotowana marchewka, kukurydza lub groszek z puszki (do dekorowania).

Podgrzej rosół lub bulion, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia i lekkiego stężenia. 

Serek przełóż do miseczki, dodaj tarty chrzan i majonez. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj. Powstałą masą posmaruj plastry szynki i zwiń je w roladki. Ułóż je na głębokim półmisku. Udekoruj plastrami gotowanej marchewki, groszkiem lub kukurydzą. Całość zalej tężejącą galaretą i schowaj do lodówki do całkowitego stężenia. Roladki z szynki w galarecie z kremem chrzanowym nikogo nie pozostawią obojętnym!  

Zobacz: Biała kiełbasa prosto z pieca

Szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim – wielkanocna przekąska, która zrobi furorę  

Biała kiełbasa to bez wątpienia tradycyjny wielkanocny rarytas. Musi się znaleźć w koszyczku ze święconką, a także podczas świątecznego śniadania w niedzielę. Mięso stanowi odniesienie do ofiary z paschalnego baranka, a także jest symbolem zdrowia, dobrobytu, dostatku i płodności.

W każdym domu jest ulubiony przepis lub sposób podawania białej kiełbasy. Idealnie nadaje się do gotowania, smażenia, zapiekania, a nawet do grillowania. W tym roku postaw na białą kiełbasę w zupełnie innym, oryginalnym wydaniu. Jeśli chcesz zachwycić swoją rodzinę, przygotuj szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim. Kilka prostych składników, a jaki smak! 

Jak zrobić szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim?

Składniki

  • 400 g białej kiełbasy parzonej,
  • 300 g ciasta francuskiego, 
  • 1 łyżka majeranku, 
  • patyczki szaszłykowe.

Nagrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza. Rozwiń ciasto francuskie, a następnie przekrój na cztery prostokąty. Obierz kiełbasę ze skórki i pokrój na kawałki o długości odpowiadającej szerokości pasków ciasta francuskiego. Każdy kawałek kiełbasy zawiń w jedną warstwę ciasta, a następnie pokrój na ok. dwucentymetrowe plasterki. Nabij je na patyczki, po ok. cztery kawałki na każdy szaszłyk. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż szaszłyki z kiełbasy. Posyp majerankiem. Wypiekaj przez około 25-30 minut na złoty kolor. Szaszłyki podawaj gorące z sosem majonezowo-chrzanowym, z tradycyjnym żurkiem lub białym barszczem. Smacznego!

Sprawdź też: 15 nowoczesnych dań wielkanocnych. Tym zaskoczysz bliskich!

Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy 

Jednym z najważniejszych elementów śniadania wielkanocnego są jajka. Dlaczego tak jest? Jajka są przypomnieniem nieustannego trwania i cykliczności życia. Dawniej w Niedzielę Wielkanocną składano je przy grobach, dzieląc się w ten sposób z przodkami radością ze zmartwychwstania Chrystusa.

Dzisiaj na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, które symbolizują odradzające się życie. Na świątecznych stołach poza żurkiem i białą kiełbasą tradycyjnie pojawiają się jajka na twardo z majonezem oraz jajka faszerowane na różne sposoby (np. tuńczykiem, pieczarkami, pastą z awokado, szynką i serem).

Proponujemy jednak trochę urozmaicić wielkanocne menu i przygotować koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy. To niezwykły pomysł na połączenie jajek i kiełbasy, bez których święta wielkanocne trudno sobie wyobrazić. Taka przekąska jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Ponadto koreczki pięknie prezentują się na stole wielkanocnym i stanowią jego świetną dekorację, ponieważ wyglądają trochę jak gniazdka. 

Jak zrobić koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy?

Składniki

  • 2 białe kiełbasy,
  • 14 jajek przepiórczych, 
  • 1 łyżka chrzanu tartego, 
  • 1 łyżka majonezu, 
  • garść kiełek z brokułu. 

Ugotuj kiełbasę. W osobnym rondelku zagotuj wodę, włóż jajka i gotuj trzy minuty. Ostudź je w zimnej wodzie. Ugotowaną wcześniej kiełbasę obierz ze skórki i pokrój w ok. centymetrowe krążki. W misce zmieszaj tarty chrzan z majonezem. Na kiełbasę ułóż odrobinę sosu chrzanowego, kiełki oraz obrane ze skorupki jajko. Wszystko przebij wykałaczką. Pyszna przekąska wielkanocna jest gotowa w kilka minut! Smacznego! 

Tarteletki z sałatką jajeczną – oryginalny przysmak na wielkanocny stole  

Tarteletki to małe wypieki – minitarty, które stanowią flagowe danie kuchni francuskiej w postaci cienkiego placka z nadzieniem na wierzchu. Można je podawać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Tarteletki z kruchego ciasta wypełnione jajkiem i awokado to wspaniały pomysł na przystawkę, która nie tylko ładnie wygląda, ale też znakomicie smakuje. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i na pewno zachwyci całą rodzinę. Poniżej przedstawiamy przepis na tarteletki z sałatką jajeczną. 

Składniki

Ciasto kruche:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej, 
  • 125 g margaryny, 
  • 1 jajko, 
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 2 szczypty soli.

Sałatka jajeczna:

  • 4 jajka,
  • 2 dojrzałe awokado, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 4 łyżki śmietany, 
  • 1 łyżka musztardy, 
  • sok z ½ cytryny, 
  • sól, pieprz.

Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i posiekaj z zimną margaryną. Zagnieć gładkie ciasto razem z jajkiem i śmietaną. Rozwałkuj na grubość ok. czterech milimetrów. Za pomocą foremek wytnij krążki i włóż na dno, dociskając dobrze do brzegów tarteletek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza i wypiekaj przez ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia.

Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Następnie skrop sokiem cytryny i dodaj pozostałe składniki. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Nałóż sałatkę do upieczonych tarteletek tuż przed podaniem. Smacznego!    

1. Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim

 Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim Zobacz przepis

Przekąska wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Roladki z szynki w galarecie

 Roladki z szynki w galarecie Zobacz przepis

Roladki z szynki w galarecie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Chrzanowe tarteletki z przepiórczymi jajkami

 Chrzanowe tarteletki z przepiórczymi jajkami Zobacz przepis

Chrzanowe tarteletki z przepiórczymi jajkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wytrawne tarteletki z sałatką

 Wytrawne tarteletki z sałatką Zobacz przepis

Wytrawne tarteletki z sałatką na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Koreczki z jajek przepiórczych

 Koreczki z jajek przepiórczych Zobacz przepis

Koreczki z jajek na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Koreczki z wędzonego łososia i jajek przepiórczych

 Koreczki z wędzonego łososia i jajek przepiórczych Zobacz przepis

Koreczki wielkanocne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Muffiny piernikowe. Wilgotne i pyszne wypieki »

Ich spożycie może skończyć się zatruciem lub śmiercią! Niebezpieczne dawki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki sos czosnkowy

W tym sosie świeży czosnek można zastąpić czosnkiem granulowanym.

Odsłon: 27

15 min
1
Dania główne Kotlety mielone z papryką

Wiecie, co? Ostatnio mam jakiś "haj" na czerwoną paprykę. Taką świeżą, pokroj...

Odsłon: 34

30 min
2
60 min
7
Pieczywo Chleb grecki z oliwkami

Posiłkowałem się przepisem Pani mieszkającej w Grecji i jest to chleb tradycy...

Odsłon: 262

>60 min
9
Sałatki Sałatka z kapusty pekińskiej

Bardzo często jest problem z sałatką do dania głównego. I wtedy wkracza do dz...

Odsłon: 104

30 min
3
Przetwory Papryka czerwona w solance

Dzisiaj zrobiona przyda się później do zup, sosów, innych potraw. Polecam.

Odsłon: 111

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Rozgrzewające zupy na jesienne dni. Witaminowa bomba, wybitny smak

Zupa najlepiej smakuje w chłodne dni, gdy za oknem hula jesienna pogoda. Stanowi ona wspaniały dodatek do zdrowej diety, zwłaszcza gdy bazuje na ro...

0
Informacje Dobra kawa ziarnista – jak ją odróżnić?

Jeśli jest jedna rzecz, która łączy ze sobą większość ludzi na całym świecie, to jest to zamiłowanie do dobrej kawy. Jednak czarny napar ma to do s...

0
Informacje Rolady z mięsa mielonego. Sekretem smaku jest nadzienie i przyprawy

Rolady z mięsa mielonego to idealna opcja na obiad, zwłaszcza jeśli szukasz alternatywy dla kotletów lub innych mięsnych przekąsek. Są one proste w...

14
Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6