Ciasta na Boże Narodzenie

Zbliża się Wielkanoc 2022. To najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie, poświęcone upamiętnieniu zmartwychwstania Chrystusa. Ważnym elementem obchodów świąt wielkanocnych jest obficie zastawiony stół. Nie masz pomysłu czym zaskoczyć gości? Znudziły ci się tradycyjne jajka z majonezem? Przedstawiamy kilka kulinarnych inspiracji na wielkanocne przekąski!

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Jajka faszerowane, domowe wędliny i sałatki jarzynowe to obowiązkowe przekąski na stole wielkanocnym. Do tradycyjnych przystawek dodaj jednak kilka nowych, żeby kulinarnie zaskoczyć swoją rodzinę. Dowiedz się, jak przygotować pyszne roladki, tarteletki czy koreczki z klasycznych, wielkanocnych produktów.

Sprawdź także: Pascha wielkanocna. To ser decyduje, czy świąteczny deser będzie pyszny

Roladki z szynki w galarecie z kremem chrzanowym – pyszna i prosta przekąska na Wielkanoc  

Roladki z szynką w galarecie to popularne danie, które od lat króluje na polskich stołach podczas świąt wielkanocnych. Nic w tym dziwnego – ta kultowa przekąska jest szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego niesamowicie smaczna, ponieważ wszystkie składniki doskonale ze sobą harmonizują. Chrzan, który nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą, jest idealnym produktem wzbogacającym się smak szynki w galarecie. Ponadto wykazuje szereg właściwości leczniczych: wspomaga trawienie, zmniejsza bóle reumatyczne, a także ma działanie antywirusowe i bakteriobójcze.

W przypadku osób preferujących nieco łagodniejsze smaki, tarty chrzan można zastąpić serkiem twarogowym o smaku chrzanowym. Do bardziej wytrawnego nadzienia warto użyć sera typu feta, który ma charakterystyczny, lekko słony smak. Co więcej, z szynką w galarecie doskonale komponuje się jajko na twardo, ogórek konserwowy, cebula, a nawet szczypiorek. Jako nadzienie możemy wykorzystać także warzywa.        

Jak przygotować roladki z szynki w galarecie z chrzanem?

Składniki

  • 15 plasterków szynki konserwowej, 
  • 150 g serka śmietankowego,
  • 3 łyżki tartego chrzanu,
  • 1 czubata łyżka majonezu, 
  • 4 szklanki rosołu lub bulionu,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • sól, pieprz,
  • ugotowana marchewka, kukurydza lub groszek z puszki (do dekorowania).

Podgrzej rosół lub bulion, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia i lekkiego stężenia. 

Serek przełóż do miseczki, dodaj tarty chrzan i majonez. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj. Powstałą masą posmaruj plastry szynki i zwiń je w roladki. Ułóż je na głębokim półmisku. Udekoruj plastrami gotowanej marchewki, groszkiem lub kukurydzą. Całość zalej tężejącą galaretą i schowaj do lodówki do całkowitego stężenia. Roladki z szynki w galarecie z kremem chrzanowym nikogo nie pozostawią obojętnym!  

Zobacz: Biała kiełbasa prosto z pieca

Szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim – wielkanocna przekąska, która zrobi furorę  

Biała kiełbasa to bez wątpienia tradycyjny wielkanocny rarytas. Musi się znaleźć w koszyczku ze święconką, a także podczas świątecznego śniadania w niedzielę. Mięso stanowi odniesienie do ofiary z paschalnego baranka, a także jest symbolem zdrowia, dobrobytu, dostatku i płodności.

W każdym domu jest ulubiony przepis lub sposób podawania białej kiełbasy. Idealnie nadaje się do gotowania, smażenia, zapiekania, a nawet do grillowania. W tym roku postaw na białą kiełbasę w zupełnie innym, oryginalnym wydaniu. Jeśli chcesz zachwycić swoją rodzinę, przygotuj szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim. Kilka prostych składników, a jaki smak! 

Jak zrobić szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim?

Składniki

  • 400 g białej kiełbasy parzonej,
  • 300 g ciasta francuskiego, 
  • 1 łyżka majeranku, 
  • patyczki szaszłykowe.

Nagrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza. Rozwiń ciasto francuskie, a następnie przekrój na cztery prostokąty. Obierz kiełbasę ze skórki i pokrój na kawałki o długości odpowiadającej szerokości pasków ciasta francuskiego. Każdy kawałek kiełbasy zawiń w jedną warstwę ciasta, a następnie pokrój na ok. dwucentymetrowe plasterki. Nabij je na patyczki, po ok. cztery kawałki na każdy szaszłyk. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż szaszłyki z kiełbasy. Posyp majerankiem. Wypiekaj przez około 25-30 minut na złoty kolor. Szaszłyki podawaj gorące z sosem majonezowo-chrzanowym, z tradycyjnym żurkiem lub białym barszczem. Smacznego!

Sprawdź też: 15 nowoczesnych dań wielkanocnych. Tym zaskoczysz bliskich!

Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy 

Jednym z najważniejszych elementów śniadania wielkanocnego są jajka. Dlaczego tak jest? Jajka są przypomnieniem nieustannego trwania i cykliczności życia. Dawniej w Niedzielę Wielkanocną składano je przy grobach, dzieląc się w ten sposób z przodkami radością ze zmartwychwstania Chrystusa.

Dzisiaj na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, które symbolizują odradzające się życie. Na świątecznych stołach poza żurkiem i białą kiełbasą tradycyjnie pojawiają się jajka na twardo z majonezem oraz jajka faszerowane na różne sposoby (np. tuńczykiem, pieczarkami, pastą z awokado, szynką i serem).

Proponujemy jednak trochę urozmaicić wielkanocne menu i przygotować koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy. To niezwykły pomysł na połączenie jajek i kiełbasy, bez których święta wielkanocne trudno sobie wyobrazić. Taka przekąska jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Ponadto koreczki pięknie prezentują się na stole wielkanocnym i stanowią jego świetną dekorację, ponieważ wyglądają trochę jak gniazdka. 

Jak zrobić koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy?

Składniki

  • 2 białe kiełbasy,
  • 14 jajek przepiórczych, 
  • 1 łyżka chrzanu tartego, 
  • 1 łyżka majonezu, 
  • garść kiełek z brokułu. 

Ugotuj kiełbasę. W osobnym rondelku zagotuj wodę, włóż jajka i gotuj trzy minuty. Ostudź je w zimnej wodzie. Ugotowaną wcześniej kiełbasę obierz ze skórki i pokrój w ok. centymetrowe krążki. W misce zmieszaj tarty chrzan z majonezem. Na kiełbasę ułóż odrobinę sosu chrzanowego, kiełki oraz obrane ze skorupki jajko. Wszystko przebij wykałaczką. Pyszna przekąska wielkanocna jest gotowa w kilka minut! Smacznego! 

Tarteletki z sałatką jajeczną – oryginalny przysmak na wielkanocny stole  

Tarteletki to małe wypieki – minitarty, które stanowią flagowe danie kuchni francuskiej w postaci cienkiego placka z nadzieniem na wierzchu. Można je podawać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Tarteletki z kruchego ciasta wypełnione jajkiem i awokado to wspaniały pomysł na przystawkę, która nie tylko ładnie wygląda, ale też znakomicie smakuje. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i na pewno zachwyci całą rodzinę. Poniżej przedstawiamy przepis na tarteletki z sałatką jajeczną. 

Składniki

Ciasto kruche:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej, 
  • 125 g margaryny, 
  • 1 jajko, 
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 2 szczypty soli.

Sałatka jajeczna:

  • 4 jajka,
  • 2 dojrzałe awokado, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 4 łyżki śmietany, 
  • 1 łyżka musztardy, 
  • sok z ½ cytryny, 
  • sól, pieprz.

Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i posiekaj z zimną margaryną. Zagnieć gładkie ciasto razem z jajkiem i śmietaną. Rozwałkuj na grubość ok. czterech milimetrów. Za pomocą foremek wytnij krążki i włóż na dno, dociskając dobrze do brzegów tarteletek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza i wypiekaj przez ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia.

Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Następnie skrop sokiem cytryny i dodaj pozostałe składniki. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Nałóż sałatkę do upieczonych tarteletek tuż przed podaniem. Smacznego!    

1. Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim

 Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim Zobacz przepis

Przekąska wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Roladki z szynki w galarecie

 Roladki z szynki w galarecie Zobacz przepis

Roladki z szynki w galarecie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Chrzanowe tarteletki z przepiórczymi jajkami

 Chrzanowe tarteletki z przepiórczymi jajkami Zobacz przepis

Chrzanowe tarteletki z przepiórczymi jajkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wytrawne tarteletki z sałatką

 Wytrawne tarteletki z sałatką Zobacz przepis

Wytrawne tarteletki z sałatką na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Koreczki z jajek przepiórczych

 Koreczki z jajek przepiórczych Zobacz przepis

Koreczki z jajek na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Koreczki z wędzonego łososia i jajek przepiórczych

 Koreczki z wędzonego łososia i jajek przepiórczych Zobacz przepis

Koreczki wielkanocne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Muffiny piernikowe. Wilgotne i pyszne wypieki »

Ich spożycie może skończyć się zatruciem lub śmiercią! Niebezpieczne dawki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Kwaśnica na żeberkach

To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...

Odsłon: 76

60 min
4
Dania główne Pstrąg z piekarnika

Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...

Odsłon: 75

60 min
3
60 min
3
15 min
3
Pieczywo Chleb Pszenno - żytni ze słonecznikiem

Mój dzisiejszy chlebek, pełen aromatu, o chrupiącej skórce i puszystym środku...

Odsłon: 46

>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje 7 najzdrowszych ryb. Mają najmniej rtęci i toksyn

Ryby to jeden z najzdrowszych składników diety - bogate w białko, kwasy omega-3 i witaminy, są doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Nie...

2
Informacje Dieta dla seniora – co powinno się znaleźć w menu. Przepisy na zdrowe dania

Starzenie to proces, w którym organizm doświadcza nieodwracalnych zmian, zwłaszcza pod względem zdrowotnym. To właśnie dlatego osoby starsze powinn...

5
Informacje Najlepsze sposoby na jajka. Przygotuj tak, by były zdrowe dla serca

Jajka to niewątpliwie jeden z najlepszych pokarmów, do jakich mamy dostęp. Są one nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze i uniwersalne. Dla...

5
Informacje Aromatyczny dorsz po kaszubsku

Tradycją na stole wigilijnym jest ryba po grecku. Dziś zaproponujemy ten świąteczny szlagier w nowej aranżacji. Zapraszamy do świata pachnącego zar...

0