Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić roladki z szynki w galarecie z kremem chrzanowym?
- Jak przyrządzić szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim?
- Jak przygotować wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy?
- Jak zrobić tarteletki z sałatką jajeczną?
- Jakie przekąski wielkanocne zrobić? (przepisy)
Jajka faszerowane, domowe wędliny i sałatki jarzynowe to obowiązkowe przekąski na stole wielkanocnym. Do tradycyjnych przystawek dodaj jednak kilka nowych, żeby kulinarnie zaskoczyć swoją rodzinę. Dowiedz się, jak przygotować pyszne roladki, tarteletki czy koreczki z klasycznych, wielkanocnych produktów.
Sprawdź także: Pascha wielkanocna. To ser decyduje, czy świąteczny deser będzie pyszny
Roladki z szynki w galarecie z kremem chrzanowym – pyszna i prosta przekąska na Wielkanoc
Roladki z szynką w galarecie to popularne danie, które od lat króluje na polskich stołach podczas świąt wielkanocnych. Nic w tym dziwnego – ta kultowa przekąska jest szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego niesamowicie smaczna, ponieważ wszystkie składniki doskonale ze sobą harmonizują. Chrzan, który nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą, jest idealnym produktem wzbogacającym się smak szynki w galarecie. Ponadto wykazuje szereg właściwości leczniczych: wspomaga trawienie, zmniejsza bóle reumatyczne, a także ma działanie antywirusowe i bakteriobójcze.
W przypadku osób preferujących nieco łagodniejsze smaki, tarty chrzan można zastąpić serkiem twarogowym o smaku chrzanowym. Do bardziej wytrawnego nadzienia warto użyć sera typu feta, który ma charakterystyczny, lekko słony smak. Co więcej, z szynką w galarecie doskonale komponuje się jajko na twardo, ogórek konserwowy, cebula, a nawet szczypiorek. Jako nadzienie możemy wykorzystać także warzywa.
Jak przygotować roladki z szynki w galarecie z chrzanem?
Składniki
- 15 plasterków szynki konserwowej,
- 150 g serka śmietankowego,
- 3 łyżki tartego chrzanu,
- 1 czubata łyżka majonezu,
- 4 szklanki rosołu lub bulionu,
- 1 łyżka żelatyny,
- sól, pieprz,
- ugotowana marchewka, kukurydza lub groszek z puszki (do dekorowania).
Podgrzej rosół lub bulion, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Serek przełóż do miseczki, dodaj tarty chrzan i majonez. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj. Powstałą masą posmaruj plastry szynki i zwiń je w roladki. Ułóż je na głębokim półmisku. Udekoruj plastrami gotowanej marchewki, groszkiem lub kukurydzą. Całość zalej tężejącą galaretą i schowaj do lodówki do całkowitego stężenia. Roladki z szynki w galarecie z kremem chrzanowym nikogo nie pozostawią obojętnym!
Zobacz: Biała kiełbasa prosto z pieca
Szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim – wielkanocna przekąska, która zrobi furorę
Biała kiełbasa to bez wątpienia tradycyjny wielkanocny rarytas. Musi się znaleźć w koszyczku ze święconką, a także podczas świątecznego śniadania w niedzielę. Mięso stanowi odniesienie do ofiary z paschalnego baranka, a także jest symbolem zdrowia, dobrobytu, dostatku i płodności.
W każdym domu jest ulubiony przepis lub sposób podawania białej kiełbasy. Idealnie nadaje się do gotowania, smażenia, zapiekania, a nawet do grillowania. W tym roku postaw na białą kiełbasę w zupełnie innym, oryginalnym wydaniu. Jeśli chcesz zachwycić swoją rodzinę, przygotuj szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim. Kilka prostych składników, a jaki smak!
Jak zrobić szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim?
Składniki
- 400 g białej kiełbasy parzonej,
- 300 g ciasta francuskiego,
- 1 łyżka majeranku,
- patyczki szaszłykowe.
Nagrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza. Rozwiń ciasto francuskie, a następnie przekrój na cztery prostokąty. Obierz kiełbasę ze skórki i pokrój na kawałki o długości odpowiadającej szerokości pasków ciasta francuskiego. Każdy kawałek kiełbasy zawiń w jedną warstwę ciasta, a następnie pokrój na ok. dwucentymetrowe plasterki. Nabij je na patyczki, po ok. cztery kawałki na każdy szaszłyk. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż szaszłyki z kiełbasy. Posyp majerankiem. Wypiekaj przez około 25-30 minut na złoty kolor. Szaszłyki podawaj gorące z sosem majonezowo-chrzanowym, z tradycyjnym żurkiem lub białym barszczem. Smacznego!
Sprawdź też: 15 nowoczesnych dań wielkanocnych. Tym zaskoczysz bliskich!
Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy
Jednym z najważniejszych elementów śniadania wielkanocnego są jajka. Dlaczego tak jest? Jajka są przypomnieniem nieustannego trwania i cykliczności życia. Dawniej w Niedzielę Wielkanocną składano je przy grobach, dzieląc się w ten sposób z przodkami radością ze zmartwychwstania Chrystusa.
Dzisiaj na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, które symbolizują odradzające się życie. Na świątecznych stołach poza żurkiem i białą kiełbasą tradycyjnie pojawiają się jajka na twardo z majonezem oraz jajka faszerowane na różne sposoby (np. tuńczykiem, pieczarkami, pastą z awokado, szynką i serem).
Proponujemy jednak trochę urozmaicić wielkanocne menu i przygotować koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy. To niezwykły pomysł na połączenie jajek i kiełbasy, bez których święta wielkanocne trudno sobie wyobrazić. Taka przekąska jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Ponadto koreczki pięknie prezentują się na stole wielkanocnym i stanowią jego świetną dekorację, ponieważ wyglądają trochę jak gniazdka.
Jak zrobić koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy?
Składniki
- 2 białe kiełbasy,
- 14 jajek przepiórczych,
- 1 łyżka chrzanu tartego,
- 1 łyżka majonezu,
- garść kiełek z brokułu.
Ugotuj kiełbasę. W osobnym rondelku zagotuj wodę, włóż jajka i gotuj trzy minuty. Ostudź je w zimnej wodzie. Ugotowaną wcześniej kiełbasę obierz ze skórki i pokrój w ok. centymetrowe krążki. W misce zmieszaj tarty chrzan z majonezem. Na kiełbasę ułóż odrobinę sosu chrzanowego, kiełki oraz obrane ze skorupki jajko. Wszystko przebij wykałaczką. Pyszna przekąska wielkanocna jest gotowa w kilka minut! Smacznego!
Tarteletki z sałatką jajeczną – oryginalny przysmak na wielkanocny stole
Tarteletki to małe wypieki – minitarty, które stanowią flagowe danie kuchni francuskiej w postaci cienkiego placka z nadzieniem na wierzchu. Można je podawać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Tarteletki z kruchego ciasta wypełnione jajkiem i awokado to wspaniały pomysł na przystawkę, która nie tylko ładnie wygląda, ale też znakomicie smakuje. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i na pewno zachwyci całą rodzinę. Poniżej przedstawiamy przepis na tarteletki z sałatką jajeczną.
Składniki
Ciasto kruche:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej,
- 125 g margaryny,
- 1 jajko,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 2 szczypty soli.
Sałatka jajeczna:
- 4 jajka,
- 2 dojrzałe awokado,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 4 łyżki śmietany,
- 1 łyżka musztardy,
- sok z ½ cytryny,
- sól, pieprz.
Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i posiekaj z zimną margaryną. Zagnieć gładkie ciasto razem z jajkiem i śmietaną. Rozwałkuj na grubość ok. czterech milimetrów. Za pomocą foremek wytnij krążki i włóż na dno, dociskając dobrze do brzegów tarteletek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza i wypiekaj przez ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Następnie skrop sokiem cytryny i dodaj pozostałe składniki. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Nałóż sałatkę do upieczonych tarteletek tuż przed podaniem. Smacznego!
1. Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim
Zobacz przepisPrzekąska wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Roladki z szynki w galarecie
Zobacz przepisRoladki z szynki w galarecie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Chrzanowe tarteletki z przepiórczymi jajkami
Zobacz przepisChrzanowe tarteletki z przepiórczymi jajkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Wytrawne tarteletki z sałatką
Zobacz przepisWytrawne tarteletki z sałatką na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Koreczki z jajek przepiórczych
Zobacz przepisKoreczki z jajek na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Koreczki z wędzonego łososia i jajek przepiórczych
Zobacz przepisKoreczki wielkanocne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Muffiny piernikowe. Wilgotne i pyszne wypieki »
Ich spożycie może skończyć się zatruciem lub śmiercią! Niebezpieczne dawki »