Wiosenne przesilenie – jak poradzić sobie z nim z pomocą diety?

Wiosenne przesilenie dotyka wielu osób na przełomie zimy i wiosny. W tym czasie towarzyszą im liczne dolegliwości w postaci obniżenia nastroju, wzmożonej senności, a także problemów z koncentracją. Jakie jest podłoże wiosennego przesilenia i co jeść na wiosnę, by czuć się lepiej?

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Wiosenne przesilenie to specyficzny czas w roku, gdy wiele osób boryka się z dokuczliwymi dolegliwościami. Jest ono wynikiem dynamicznie zmieniającej się pogody, co sprzyja złemu samopoczuciu. Szczególnie dotkliwie wiosenne przesilenie przeżywają osoby wrażliwe na zmiany pogodowe.  

Objawy związane ze zmianą pór roku trwają zazwyczaj od kilku do kilkunastu dni. Czynnikiem, który może przyczynić się do utraty sił, jest zmiana czasu z zimowego na letni. Może on dodatkowo skutkować poczuciem „uciekającej doby”. 

Główną przyczyną wiosennego przesilenia jest niestabilna temperatura, zimowe miesiące z niedostatecznym dostępem do światła słonecznego, silne wiatry, niedobory soli mineralnych, a także brak ruchu. Jakie są symptomy tego stanu i co jeść, by na wiosnę czuć się lepiej? Okazuje się, że zbilansowana dieta, uwzględniająca określone pokarmy, ma duży wpływ na poprawę ogólnego samopoczucia na przełomie pór roku.

Wiosenne przesilenie: objawy 

Twój organizm reaguje gorszą dyspozycją na nagłe zmiany pogody w okresie od marca do kwietnia? Podejrzewasz u siebie wiosenne przesilenie? Objawy, które mogą świadczyć o tym, że borykasz się z tą przypadłością, to zaburzenia snu, bóle głowy, drażliwość, uczucie kołatania serca, zmęczenie, a nawet niepokój i smutek. Charakterystyczne symptomy mogą utrzymywać się przez kilka dni lub kilka tygodni i ustać dopiero wraz z nadejściem wiosny.

Sprawdź także: Sałatki wiosenne — przepisy na zdrowie na talerzu

Dieta na wiosenne przesilenie, czyli co jeść, by na wiosnę czuć się lepiej?  

Czy wiosenne przesilenie wystarczy przeczekać? Owszem, to jedno z rozwiązań, ale znacznie lepszym pomysłem jest wspomaganie się odpowiednią dawką ruchu oraz dobrą dietą. Jakie produkty warto do niej włączyć, aby cieszyć się zastrzykiem energii od samego rana? Poniżej znajdziesz listę składników obfitujących w szereg cennych witamin i mikroelementów, które pomogą ci przetrwać ten trudny okres. 

Orzechy włoskie 

Orzechy włoskie to bardzo bogate źródło kwasów omega-3, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy. Włączenie ich do diety pomoże ci uporać się z niedoborami takich substancji odżywczych jak potas, magnez, fosfor, cynk, mangan oraz jod. 

Ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B orzechy włoskie poprawiają koncentrację i funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto rozjaśniają koloryt cery oraz łagodzą szereg dolegliwości pokarmowych, w tym zaparcia i kolki jelitowe. Zawarte w nich wielonienasycone fitosterole chronią układ krążenia. 

Olej lniany 

Zastanawiasz się, co jeść, by na wiosnę czuć się lepiej? Rozważ włączenie do swoich sałatek oleju lnianego. Bardzo dobry stosunek kwasów omega-3 i omega-6 sprawia, że jest on skuteczną bronią na wiosenne przesilenie. 

Olej lniany poprawia lipidogram, a także zawiera cenne kwasy tłuszczowe, w tym stigmasterol, kampesterol i γ-tokoferol. Początek wiosny to czas, w którym wiele osób zmaga się z infekcjami, a olej z lnu skutecznie redukuje stany zapalne w organizmie. Dodatkowo przyspiesza metabolizm, pomagając zrzucić nadprogramowe kilogramy.

Rzeżucha 

Sianie rzeżuchy to część wielkanocnej tradycji. Oprócz ładnego wyglądu i ciekawego smaku roślina ta oferuje całe mnóstwo zbawiennych substancji, które pomogą ci w walce z wiosennym przesileniem. 

Rzeżucha obfituje w witaminy A, B6, PP oraz K. Zawarty w niej chrom wspomaga pracę trzustki, a jod pracę tarczycy. Jeśli dodatkowo cierpisz na anemię, wiedz, że roślina ta zawiera żelazo, które należy suplementować w niedokrwistości. 

Topinambur 

Topinambur jest nieocenionym sprzymierzeńcem w walce z zaburzeniami metabolicznymi. Świetnie sprawdzi się również na objawy wiosennego przesilenia. Warzywo to obniża stężenie cukru we krwi, usprawnia krążenie i wspiera pracę układu nerwowego. 

Szukasz skutecznych sposobów na oczyszczenie organizmu? W takim razie postaw właśnie na topinambur. Jest on dodatkowo polecany osobom z niedoborami pokarmowymi, ponieważ obfituje w takie witaminy jak A, B6, C, E oraz K. 

Woda z cytryną 

Woda z cytryną to zdrowa opcja na dobre rozpoczęcie dnia w miesiącach wczesnej wiosny. Cytryna charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit z samego rana.  

Cytryna to również źródło licznych antyoksydantów, które wspomagają twój organizm w walce ze stresem oksydacyjnym – zwiększona liczba wolnych rodników w ciele nie tylko wywołuje infekcje, ale również przyczynia się do rozwoju chorób nowotworowych.  

Czosnek 

Kuracja na wiosenne przesilenie byłaby niekompletna bez czosnku. Dodawaj go do większości swoich dań i przekąsek, a w krótkim czasie będziesz cieszyć się poprawą samopoczucia. Warzywo to pomoże ci w zwalczaniu infekcji i doskonale sprawdzi się w syropie przeciwkaszlowym. 

Czosnek wykazuje szereg właściwości, w tym przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwmiażdżycowe. Jest on skutecznym remedium na obniżenie ciśnienia krwi, a także zwalczanie wirusów. Dodając czosnek do swoich potraw, chronisz układ pokarmowy przed takimi nieproszonymi gośćmi jak H. pylori. 

Kiełki rzodkiewki 

Kiełki rzodkiewki obfitują w cenny sulforafan. Substancja ta jest uznawana za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy i można ją spożywać praktycznie w dowolnych ilościach. Dostarczanie go wraz z pokarmem wpływa na zwiększenie poziomu glutationu, który bierze udział w pierwszej linii obrony organizmu w procesie zapalnym. Kiełki rzodkiewki łatwo dorzucisz do dań śniadaniowych, a także do przekąsek i sałatek. 

Kefir 

Kefir to naturalny probiotyk wspierający pracę układu pokarmowego. Zadbanie o dobry stan jelit to pierwszy krok w stronę pozbycia się symptomów wiosennego przesilenia. Regularne spożywanie kefiru może pomóc w regulacji mikroflory jelitowej, a także redukcji uporczywych wzdęć. Ponadto zawarte w nim probiotyczne peptydy działają stymulująco na odporność. 

Ogórki kiszone 

Jeśli nie kefir, to może ogórki kiszone? Ogórki w wersji kiszonej stanowią wyśmienity dodatek do licznych przekąsek. Ich dodatkowym atutem jest wpieranie mikrobiomu jelitowego, z którego różnicują się komórki układu odpornościowego. Ogórki kiszone wyśmienicie smakują solo i świetnie sprawdzają się jako przekąska do pracy lub do szkoły. 

Zobacz: Pulchne i zdrowe bułki z pestkami dyni

Pestki dyni 

Pestki dyni uznawane są za jedne z najzdrowszych bakalii — a to wszystko za sprawą mikroelementów, jakie się w nich kryją. Oprócz wysokiej zawartości witamin C, A i E pestki z dyni obfitują w żelazo, cynk, wapń, magnez potas i fosfor. Ponadto stanowią idealne uzupełnienie zbilansowanej diety, poprawiającej samopoczucie na przełomie marca i kwietnia. 

 Zainspiruj się przepisami na potrawy zawierające powyżej opisane i zbawienne dla samopoczucia składniki:

1. Pasta jajeczna z rzeżuchą

 Pasta jajeczna z rzeżuchą Zobacz przepis

Pasta jajeczna z rzeżuchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Hummus curry z pestkami dyni

 Hummus curry z pestkami dyni Zobacz przepis

Hummus curry z pestkami dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sałatka z orzechami włoskimi, morelami i mozzarellą

 Sałatka z orzechami włoskimi, morelami i mozzarellą Zobacz przepis

Sałatka z orzechami włoskimi, morelami i mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wiosenna sałatka z kiełkami rzodkiewki

 Wiosenna sałatka z kiełkami rzodkiewki Zobacz przepis

Wiosenna sałatka z kiełkami rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pieczony topinambur z czosnkiem niedźwiedzim

 Pieczony topinambur z czosnkiem niedźwiedzim Zobacz przepis

Pieczony topinambur z czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Porowa zapiekanka z pestkami dyni

 Porowa zapiekanka z pestkami dyni Zobacz przepis

Porowa zapiekanka z pestkami dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z kurczakiem i pestkami dyni

 Sałatka z kurczakiem i pestkami dyni Zobacz przepis

Sałatka z kurczakiem i pestkami dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Dorsz atlantycki: Właściwości i sposób przyrządzania »

Jak zrobić chleb portugalski? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Kremowy sernik z wiśniami

Idealny, kremowy i delikatny sernik, jego słodkość przełamują wiśnie. Wspania...

Odsłon: 125

30 min
4
Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 195

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3