Andrzejkowe przekąski Ewy Wachowicz

Obecnie, realizując się w kuchni coraz chętniej sięgamy do przeszłości. Tradycyjne receptury to często zapomniane skarby - jeden z przykładów stanowi choćby przepis na solankę do mięsa. Ten prosty trik sprawia, że dosłownie rozpływa się ono w ustach, zachwycając jednocześnie swoim smakiem.

Solanka do mięsa to tradycyjny sposób, dzięki któremu zyska ono wyjątkową kruchość i aromat /123rf/bhofack2

Spis treści:

Sprawdź też: Najzdrowsze rodzaje mięsa. Które z nich i dlaczego warto uwzględnić w swoim menu?

Nie da się ukryć, że sposób przygotowania mięsa znacząco wpływa nie tylko na jego finalny smak, ale i strukturę. Mimo wielu współczesnych trików na uzyskanie przyjemnej kruchości, wciąż chętnie sięgamy po tradycyjne przepisy, które były hitem naszych babć. Jednym z nich jest między innymi solanka do mięsa - dowiedz się, czym jest, na czym polega proces z jej użyciem oraz jak ją samodzielnie przygotować.

Solanka do mięsa. Co to takiego?

Jednym z najstarszych sposobów na przygotowanie mięsa o doskonałej teksturze i smaku jest zastosowanie solanki. Jest to nic innego, jak rodzaj marynaty, który znany i lubiany jest nie tylko w naszym kraju, ale i wielu innych zakątkach świata. Solanka do mięsa to po prostu sól rozpuszczona w wodzie, wszystko z zachowaniem odpowiednich proporcji. W powstałym roztworze zanurza się następnie mięso, które po zakończeniu marynowania wykorzystane zostanie do gotowania, pieczenia, smażenia, a nawet wędzenia. Ten prosty, lecz od dawna znany trik potrafi przynieść wiele korzyści, dzięki czemu każde danie z głównym udziałem tak przyrządzonego mięsa staje się jeszcze bardziej wyjątkowe. 

Co daje solanka do mięsa?

Marynowanie mięsa w solance to jeden z najlepszych sposobów nie tylko na podniesienie jego walorów smakowych. Przede wszystkim, dzięki całemu procesowi mięso staje się wyjątkowo kruche i soczyste, tym samym dosłownie rozpieszczając kubki smakowe. Co istotne, to wcale nie koniec zalet solanki. Warto również zaznaczyć,że przygotowując mięso z jej udziałem można też przedłużyć jego świeżość - wynika to z działania soli, która stanowi naturalny konserwant. Zaletę tej marynaty stanowi też fakt, że często mięso zachowuje swój apetyczny kolor, przez co dodatkowo jeszcze przyjemniej prezentuje się na talerzu.

Sprawdź też: 6 marynat zmiękczających mięso. Najlepsze przepisy na marynaty do mięs do grilla

Jakie mięso nadaje się do solanki?

Chcąc przygotować posiłek z wykorzystaniem tego tradycyjnego sposobu marynowania warto wiedzieć, że solanka do mięsa świetnie sprawdzi się w przypadku większości jego rodzajów. Przede wszystkim, z powodzeniem możesz użyć jej do przygotowania drobiu, który dzięki temu stanie się wyjątkowo soczysty. 

Nie sposób też nie wspomnieć o tym, że solanka do mięsa nada wspaniałej kruchości dziczyźnie, wieprzowinie i wołowinie - zwłaszcza w drugim przypadku jest to istotne. Wołowina to mięso szczególnie wymagające odpowiedniego przygotowania, aby nie wyszła twarda bądź gumowata. Zamarynowana w solance zyska natomiast pożądaną miękkość, zachowując jednocześnie swój kolor i aromat. 

Oprócz najpopularniejszych, wyżej wymienionych rodzajów mięsa, solanka idealnie nadaje się również do ryb, a dokładnie ich wędzenia. Szczególnie polecanymi rodzajami ryb do marynowania w solance są łosoś, tuńczyk, pstrąg i dorsz, jednak z powodzeniem można korzystać z jej właściwości również używając wielu innych gatunków. Tak przygotowane mięso będzie nie tylko delikatne, ale też niezwykle aromatyczne - chcąc jeszcze lepiej podkreślić smak konkretnego rodzaju ryby lub mięsa, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić solankę o pasujące do nich zioła czy przyprawy.

Sprawdź też: Zobacz, które przyprawy poprawią smak każdego dania

Solanka do mięsa - jak ją przygotować?

Przy użyciu odpowiednich proporcji, solanka do mięsa stanowi uniwersalną marynatę /123rf/adatom

Zastanawiając się, jak zrobić solankę do mięsa należy przede wszystkim pamiętać o odpowiednich proporcjach. Ile soli na litr wody należy zastosować? Optymalna ilość to 40 gramów peklosoli na każdy 1 litr wody. Taka ilość pozwoli właściwie zakonserwować marynowane mięso, zachowując również jego wilgotność, która odpowiada za soczystość gotowej potrawy. 

Jak przygotować solankę do mięsa? 

  1. W pierwszej kolejności wlej do garnka zimną wodę, dodaj do niej peklosól i gotując mieszaj roztwór do jej całkowitego rozpuszczenia. Pamiętaj o zachowaniu odpowiednich proporcji składników. Możesz też dodać ulubione przyprawy lub takie, które najlepiej będą współgrać z rodzajem marynowanego w solance mięsa. 
  2. Zanim umieścisz mięso w solance, musi być ona dobrze schłodzona. Kiedy ostygnie, włóż wybrany kawałek mięsa lub rybę do marynaty w taki sposób, aby całkowicie znajdowała się w roztworze. Jeżeli chodzi o czas marynowania, duże znaczenie ma w tym przypadku rodzaj i wielkość mięsa. Zazwyczaj powinien on trwać nie mniej niż 12 godzin, ani dłużej niż 48 godzin.
  3. W końcowym kroku, po leżakowaniu w solance, dokładnie opłucz marynowane mięso w zimnej wodzie, co pozwoli usunąć nadmiar soli. Gotowe - teraz możesz przygotować je na ulubione sposoby, ciesząc się kruchością i aromatem mięsa.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Opracowanie: Joanna Kosińska

Zobacz także:

Jak marynować mięso kurczaka? Po tych marynatach będzie miękkie i soczyste! >>

Jak zamarynować schab na kotlety schabowe? Będą kruche, soczyste i mięciutkie jak masełko >>

Solanka do szynki krok po kroku. Tak zrobiona wędlina doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu...

Odsłon: 653

30 min
3
Sałatki Zwyczajna surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, cebulą i marchewką to najlepszy dodate...

Odsłon: 294

15 min
9
Przekąski Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta zasmażana to pyszny dodatek do obiadu. Prosta i szybka. Doskonale sma...

Odsłon: 3910

15 min
15
Desery Biszkopt z 5 jaj

Ten przepis na biszkopt jeszcze mnie nigdy nie zawiódł. Biszkopt jest puszyst...

Odsłon: 47

30 min
6
Pieczywo Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim.

Smaczny i zdrowy cleb razowy, żytni upieczony na żytnim zakwasie. Po upieczen...

Odsłon: 14

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

2
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

2
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

14
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

3