Ewa_Gotuje

Solanka do szynki krok po kroku. Tak zrobiona wędlina doskonale sprawdzi się na świątecznym stole

Kiedy znikną już wszystkie specjały z wigilijnego stołu, przychodzi czas na świętowanie kolejnych dni Bożego Narodzenia. Na stole musi pojawić się aromatyczna, krucha szynka, najlepiej przygotowana własnoręcznie w domu. Sprawdzimy, jak ją przygotować oraz jak zrobić solankę do szynki.

Solanka do szybki, przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przygotowując domową szynkę mamy pewność, że będzie ona produktem najwyższej jakości, pozbawionym sztucznych dodatków i konserwantów. Sekretem pysznej wędliny jest oczywiście świeże mięso oraz odpowiednia kompozycja przypraw. W wielu przepisach na szynkę znajdziemy wzmiankę o przygotowaniu solanki, to właśnie dzięki niej wędlina będzie krucha i niezwykle smaczna. Podpowiemy ci, dlaczego warto stosować solankę do szynki i jak ją zrobić, w poniższym artykule znajdziesz także recepturę na różnego rodzaju domowe mięsne smakołyki.

Sprawdź także: Zrobią wrażenie na gościach, są pełne smaku. Oto najlepsze mięsa na świąteczny stół

Po co daje się solankę do szynki? 

Każda osoba, która chociaż trochę interesuje się gotowaniem, z pewnością wie o tym, że aby mięso miało jeszcze więcej smaku, warto zamarynować je przed obróbką termiczną. Użycie solanki do szynki wieprzowej to dobry sposób konserwacji mięsa. Dodatkowo sprawi, że będzie bardziej kruche i delikatne. Solankę do mięsa można przygotować z samej wody oraz soli, warto jednak dorzucić do niej przyprawy, aby nadać domowej wędlinie intensywny smak i aromat. Do wieprzowiny pasuje dodatek: liści laurowych, ziela angielskiego, czosnku, majeranku, tymianku, szałwii, a także pikantnej papryki.

Jak zrobić solankę do szynki?

Do zrobienia idealnej solanki, przygotuj: litr wody, 40 g soli, łyżeczkę cukru, dwa liście laurowe, pięć kulek ziela angielskiego, dwa ząbki czosnku, łyżeczka majeranku i tymianku. 

Do dużego garnka wlej wodę, dodaj czosnek, zioła, sól oraz cukier i wszystko zagotuj. Szynkę włóż do naczynia (najlepiej emaliowanego lub kamiennego), a następnie wlej solankę, aby dokładnie zakryła mięso. Poczekaj, aż wystygnie. Przykryj naczynie pokrywką i odstaw w chłodne miejsce na tydzień, co jakiś czas przewracaj szynkę w zalewie. Po tym czasie wyjmij mięso z solanki, dokładnie je osusz. Teraz możesz je ugotować, upiec lub uwędzić. 

Sprawdź, jakie szynki na święta przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Świąteczna szynka

 Świąteczna szynka Zobacz przepis

Świąteczna szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Szynka z szynkowaru

 Szynka z szynkowaru Zobacz przepis

Szynka z szynkowaru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Gotowana szynka

 Gotowana szynka Zobacz przepis

Gotowana szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Szynka w glazurze

 Szynka w glazurze Zobacz przepis

Szynka w glazurze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Szynka peklowana

 Szynka peklowana Zobacz przepis

Szynka peklowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Domowa szynka na święta

 Domowa szynka na święta Zobacz przepis

Domowa szynka na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Domowa szynka dojrzewająca

 Domowa szynka dojrzewająca Zobacz przepis

Domowa szynka dojrzewająca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Domowa szynka miodowa

 Domowa szynka miodowa Zobacz przepis

Domowa szynka miodowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pyszna domowa szynka z wędzarni

 Pyszna domowa szynka z wędzarni Zobacz przepis

Pyszna domowa szynka z wędzarni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Szynka wieprzowa wędzona w domowej wędzarni

 Szynka wieprzowa wędzona w domowej wędzarni Zobacz przepis

Szynka wieprzowa wędzona w domowej wędzarni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Źródło: smaker.pl 

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0