Spis treści:
- Wyniki World Steak Challenge
- Jakie mięso jest najlepsze na stek?
- Rodzaje steków
- Jak zrobić soczystego steka?
Sprawdź także: Danie za 3,5 zł dla głodomora. Idealny obiad na dziś!
Wyniki World Steak Challenge
Finał corocznego konkursu World Steak Challenge odbył się w Dublinie w Irlandii. Zawodnicy reprezentujący poszczególne państwa, w zależności od wybranego przez siebie mięsa, rywalizowali o nagrodę przyznawaną w trzech kategoriach: filet, ribeye i polędwica. Wyłaniano także odrębnego zwycięzcę, otrzymującego tytuł „Najlepszego Steka na świecie 2022". W tym roku do konkursu przystąpiło wyjątkowo dużo kandydatów, których oceniało aż 60 ekspertów.

Tegoroczne wydarzenie było zaskakujące dla wielu fanów. Japoński producent Starzen Co., przystępujący po raz pierwszy do zawodów, zdetronizował producenta JN Meat z Finlandii, który od 2018 roku otrzymywał najwyższe nagrody w konkursie. Oprócz tytułu „Najlepszego Steka 2022 roku", japoński przedsiębiorca mięsny uzyskał też tytuły „Najlepszej Polędwicy na świecie" oraz „Najlepszej Wołowiny karmionej zbożem" (tł. redakcji). Starzen Co. zaprezentowali jury stek Wagyu „Akune Gold”, który pochodził od 30-miesięcznej samicy wychowanej w regionie Kagoshima.
Z kolei w kategorii na najlepszego ribeye wyróżniono australijskiego producenta Jack's Creek, a polskie mięso producenta MFC Carni nagrodzono w kategorii najlepszego fileta.
Jakie mięso jest najlepsze na stek?
Powinno być młode, świeże i z dobrego gatunku wołowiny. Najlepiej, by była to wołowina z mięsnej rasy byków lub krów. Specjaliści twierdzą, że najlepiej wybierać stek z polędwicy wołowej. Będzie to wówczas mięso najbardziej delikatne w strukturze oraz smaku. Można sięgnąć także po stek z antrykotu, stek z udźca wołowego czy stek z rostbefu. Steki wykonane jednak z tych trzech ostatnich mogą już nie być tak bardzo soczyste i delikatne, ale to wcale nie oznacza, że będą gorsze. Warto sięgnąć po różne opcje, by ostatecznie stwierdzić, jaki stek po prostu odpowiada nam najbardziej.
Wybierając mięso, przede wszystkim zwróć uwagę na ilość tłuszczu. Chodzi nawet o bardzo drobne przyrosty tłuszczowe w środku mięsa. To tak zwany marmurek. Warto dopatrzyć się także okrywy tłuszczowej wokół steku. Tłuszcz jest niezwykle istotny, ponieważ jest nośnikiem smaku. To właśnie jego odpowiednia ilość jest gwarancją tego, że stek będzie pyszny, soczysty oraz kruchy.
Rodzaje steków
Wiesz, jak zrobić soczysty stek? Tajemnica kruchego i rozpływającego się w ustach mięsa rozpoczyna się już w sklepie. Jaki rodzaj steka wybrać? Masz naprawdę duży wybór - poznaj najpopularniejsze odmiany:
- Ribeye - najpopularniejszy rodzaj steków, który wykrawa się z antrykotu. Ma charakterystyczne tłuszczowe oko, skąd pochodzi nazwa mięsa. Cechuje się marmurkowatą strukturą tłuszczu, dlatego podczas szybkiego grillowania w wysokiej temperaturze pozostanie soczysty i aromatyczny,
- Porterhouse - bardzo klasyczny stek, który cechuje się większym rozmiarem (może wystarczyć jako danie dla dwóch osób). Wykrawa się go z kością, która oddziela chudą polędwicę od soczystego rostbefu,
- T-bone - jak wskazuje nazwa, w tym steku widoczna jest kość w kształcie litery T. T-Bone wycinany jest z przedniej części polędwicy (której jest nieco mniej niż w porterhouse),
- Strip - inaczej nazywany nowojorskim. Pochodzi z grubego rostbefu. To chudy i bardzo delikatny kawałek mięsa, który dobrze się porcjuje,
- Filet mignon - steki z polędwicy wychodzą najbardziej soczyste, chude i delikatne. Niestety, ze względu na cudowne właściwości, takie mięso jest też najdroższe,
- Sirloin - stek wykrojony z cienkiego rostbefu, z mniejszą ilością tłuszczu. Polecany przede wszystkim na szaszłyki.
Jak robi się steka?
Co będzie ci potrzebne do przygotowania idealnego steka?
Składniki
- Stek wołowy o wadze około 250 g,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 50 g masła klarowanego,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 gałązki świeżego rozmarynu,
- świeżo mielony pieprz,
- sól morska gruboziarnista.
Sprawdź, jak smażyć steki krok po kroku. Przed obróbką cieplną dopraw stek solą (z obu stron). Rozgrzej dobrze patelnię z olejem i wrzuć mięso. Smaż trzy minuty z każdej strony. Następnie dodaj 50 g masła klarowanego, rozdrobnione ząbki czosnku i rozmaryn.
Smaż mięso około trzech minut z każdej ze stron, podlewając ciągle sosem, który powstał na patelni. Zdejmij stek i dopraw pieprzem. Przed podaniem odczekaj kilka minut. Mięso musi bowiem odpocząć. To sprawi, że krew i sok równomiernie rozprowadzą się po całym mięsie. Stek zachowa równy kolor, będzie jędrny, soczysty oraz miękki.
5. Perfekcyjny rumsztyk

Rump steak - rumsztyk / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »
Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »
Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »