Dania jednogarnkowe

Aromatyczne przyprawy sprawiają, że nawet z najprostszych produktów można wyczarować wyśmienite potrawy. Co więcej, ich dodatek świetnie wpływa na nasze zdrowie. Szafran nosi miano najdroższej przyprawy na świecie. Doceniano go już w starożytności, można stosować go zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie. Sprawdź, jakie właściwości ma szafran i do czego można go wykorzystać.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Szafran to przyprawa znana od tysięcy lat, nie tylko ze względu na swój niepowtarzalny aromat, ale i właściwości lecznicze. Okazuje się, że kryje w sobie mnóstwo prozdrowotnych substancji, które doskonale wpływają na układ nerwowy, krwionośny oraz pokarmowy. Dlatego, chociaż szafran uznawany jest za najbardziej kosztowną przyprawę świata, warto dorzucić go do ulubionych dań. Sprawdź, w jakich przepisach najlepiej sprawdzą się te czerwone niteczki oraz dlaczego szafran jest taki drogi.

Sprawdź także: „Złoto faraonów” obniża cholesterol i podnosi odporność. Ale nie jest dla każdego!

Szafran – charakterystyka

Szafran ma postać czerwonych, cieniutkich nitek, które pozyskiwane są z pręcików krokusa uprawnego. Kwiaty te rozpoznasz po liliowo-fioletowym kolorze. Szafran stosuje się głównie w kuchni, kosmetyce oraz w przemyśle farmaceutycznym.

Roślina ta wykorzystywana była już w czasach starożytnych, cenili ją Grecy oraz Sumerowie. Szafran używano nie tylko jako przyprawę, ale także jako barwnik – czerwone nitki nadają potrawom żółty kolor, jak i do produkcji perfum – zapach szafranu można określić jako piżmowy, a nawet miodowy. Jak smakuje szafran? Przyprawa ta ma lekko ostry, korzenny smak, z wyczuwalną nutą goryczki.

Szafran – pochodzenie

Czerwone, suszone nitki krokusa prawdopodobnie pochodzą z terenów basenu Morza Śródziemnego, a konkretnie z Grecji oraz z okolic Iranu, czyli ówczesnego regionu perskiego. Na Stary Kontynent zawędrowała szlakami handlowymi z Indii oraz Chin. Obecnie największe uprawy szafranu znajdują się Maroku, Indiach i Iranie, a także w państwach europejskich: Grecji, Hiszpanii, Włoszech czy Francji.

Dlaczego szafran jest drogi?

Ceny szafranu mogą przyprawić o zawrót głowy. Osiągają niebotyczne kwoty wahające się od trzech do nawet czternastu tysięcy euro za kilogram! Na szczęście, aby nadać potrawom szafranowy aromat oraz piękny, złocisty kolor, wystarczy dorzucić do nich tylko kilka czerwonych nitek. W sklepach z reguły znajdują się opakowania szafranu o gramaturze od jednej dziesiątej do jednego grama. W zależności od jakości i ilości przyprawy, jaka znajduje się w paczce, zapłacimy za nią od pięciu do 30 złotych.

Wysokie ceny przyprawy są spowodowane tym, że szafran kwitnie jedynie raz w roku, jesienią, przez około dwa tygodnie. W każdym krokusie znajdują się tylko trzy szafranowe słupki, dlatego, aby zebrać kilogram tej przyprawy potrzeba, aż 150 000 kwiatów.

Szafran – wartości odżywcze

W szafranie znajduje się wiele cennych substancji, które pozytywnie wpływają na organizm. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C, kwasu foliowego, a także substancji mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku, sodu, potasu i fosforu. W przyprawie tej znajdziesz również substancje takie jak: krocyna – która ma działanie przeciwdepresyjne, czy likopen – który pomaga w walce z wolnymi rodnikami, chroni organizm przed miażdżycą, a także obniża poziom „złego” cholesterolu. Szafran jest również bogaty w olejki eteryczne.

Szafran – właściwości lecznicze

Przede wszystkim szafran powinny włączyć do swojej diety osoby, które często odczuwają napięcie, stany lękowe i stres. Okazuje się bowiem, że przyprawa ta ma zbawienny wpływ na układ nerwowy. Uspokaja, poprawia pamięć oraz ma działanie profilaktyczne w przypadku choroby Alzheimera.

Ekstrakt z kwiatu szafranu, dzięki zawartości krocyny, jest używany jako naturalny antydepresant. Pomaga produkować serotoninę – neuroprzekaźnik, zwany powszechnie hormonem szczęścia, który redukuje niepokój, odpręża, wspiera koncentrację i pamięć. A także zwiększa produkcję dopaminy – neuroprzekaźnika, który poprawia samopoczucie, wpływa na emocje, a także odpowiada za słynne „motyle w brzuchu”, które odczuwamy np. w momencie zauroczenia lub zakochiwania się.

Nie wszyscy wiedzą, że szafran może być pomocny w procesie utraty zbędnych kilogramów, ponieważ dodany do twoich ulubionych dań hamuje uczucie łaknienia. Dzięki czemu unikniesz podjadania pomiędzy posiłkami. Co więcej, będzie on wskazany dla osób, które nie umieją powstrzymać się przed jedzeniem słodyczy, ponieważ niweluję chęć sięgnięcia po słodkie przekąski.

Jeśli cierpisz z powodów wrzodów żołądka, również możesz sięgnąć po szafran. Jest on naturalnym środkiem, który złagodzi nieprzyjemne dolegliwości, między innymi zmniejszając stan zapalny. Szafran pomaga walczyć z wolnymi rodnikami, dzięki czemu chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, działa przeciwstarzeniowo oraz przeciwnowotworowo. 

Co ciekawe, szafran pozytywnie wpływa również na kobiece hormony, pomaga łagodzić stany napięcia przedmiesiączkowego, a także poprawia płodność – uważany jest również za naturalny afrodyzjak. Od dawien dawna znane są również upiększające właściwości szafranu. Obecnie powszechnie wykorzystuje się go w kosmetyce, jako sposób na młodą i piękną cerę – jest częstym składnikiem kremów odmładzających oraz wyrównujących koloryt skóry.

Szafran – przepisy. Jak stosować szafran?

Przyprawa ta ma niezwykle intensywny smak, wystarczy zaledwie kilka suszonych, czerwonych nitek, aby twoje danie nabrało niepowtarzalnego aromatu. Co ciekawe, kiedy dodasz szafran do gotowania, potrawa po kilku chwilach zabarwi się na intensywny, żółty kolor. Można dodawać go do zup, ryb, mięs, risotto, wypieków, a nawet deserów.

Na nerwy i złe samopoczucie świetnie sprawdzi się nalewka z szafranu, którą bez trudu można przygotować w domu. Wystarczy użyć łyżeczki nitek szafranu i zalać ją połową litra mocnego alkoholu. Po upływie około dwóch tygodni przecedzić napój. W celach leczniczych należy pić około jednej do trzech łyżeczek nalewki dziennie.  

Warto przygotować również herbatę z szafranem, inaczej herbatę po kuwejcku. Będziesz potrzebować: dobrej jakości czarnej herbaty, rozbitego w moździerzu kardamonu oraz szczypty szafranu. Do garnka wsyp łyżeczkę kardamonu, a następnie dodaj szczyptę szafranu. Zalej 200 ml wody i poczekaj, aż zacznie wrzeć. Następnie wyłącz grzanie, wsyp łyżeczkę czarnej herbaty i odczekaj około trzech minut. Przecedź napar przez sitko, całość możesz dosłodzić cukrem lub miodem. 

Jeśli lubisz nowe smaki, do klasycznego bulionu przygotowywanego według znanego ci przepisu, możesz dodać również szafran. Wystarczy wsypać go na około dziesięć minut przed końcem gotowania.

Sprawdź, jakie przepisy z użyciem szafranu przygotowali nasi użytkownicy.

1. Risotto alla Milanese

 Risotto alla Milanese Zobacz przepis

Risotto alla Milanese / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Makaron z szafranem

 Makaron z szafranem Zobacz przepis

Makaron z szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Karp z szafranem

 Karp z szafranem Zobacz przepis

Karp z szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Szynka w szafranie

 Szynka w szafranie Zobacz przepis

Szynka w szafranie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kartoflanka z zacierkami i szafranem

 Kartoflanka z zacierkami i szafranem Zobacz przepis

Kartoflanka z zacierkami i szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Śledzie w szafranie

 Śledzie w szafranie Zobacz przepis

Śledzie w szafranie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pierogi z łososiem i szafranem

 Pierogi z łososiem i szafranem Zobacz przepis

Pierogi z łososiem i szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Rosół z kaczki z szafranem

 Rosół z kaczki z szafranem Zobacz przepis

Rosół z kaczki z szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Złociste faworki z szafranem

 Złociste faworki z szafranem Zobacz przepis

Złociste faworki z szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Jogurtowy deser ze śliwkami i szafranem

 Jogurtowy deser ze śliwkami i szafranem Zobacz przepis

Jogurtowy deser ze śliwkami i szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Właściwości zdrowotne prosa (kaszy jaglanej) »

To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »

Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1587

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 328

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8