Spis treści:
- Szafran – charakterystyka
- Szafran – pochodzenie
- Dlaczego szafran jest drogi?
- Szafran – właściwości lecznicze
- Szafran – zastosowanie w kuchni
Szafran to przyprawa znana od tysięcy lat, nie tylko ze względu na swój niepowtarzalny aromat, ale i właściwości lecznicze. Okazuje się, że kryje w sobie mnóstwo prozdrowotnych substancji, które doskonale wpływają na układ nerwowy, krwionośny oraz pokarmowy. Dlatego, chociaż szafran uznawany jest za najbardziej kosztowną przyprawę świata, warto dorzucić go do ulubionych dań. Sprawdź, w jakich przepisach najlepiej sprawdzą się te czerwone niteczki oraz dlaczego szafran jest taki drogi.
Sprawdź także: „Złoto faraonów” obniża cholesterol i podnosi odporność. Ale nie jest dla każdego!
Szafran – charakterystyka
Szafran ma postać czerwonych, cieniutkich nitek, które pozyskiwane są z pręcików krokusa uprawnego. Kwiaty te rozpoznasz po liliowo-fioletowym kolorze. Szafran stosuje się głównie w kuchni, kosmetyce oraz w przemyśle farmaceutycznym.
Roślina ta wykorzystywana była już w czasach starożytnych, cenili ją Grecy oraz Sumerowie. Szafran używano nie tylko jako przyprawę, ale także jako barwnik – czerwone nitki nadają potrawom żółty kolor, jak i do produkcji perfum – zapach szafranu można określić jako piżmowy, a nawet miodowy. Jak smakuje szafran? Przyprawa ta ma lekko ostry, korzenny smak, z wyczuwalną nutą goryczki.
Szafran – pochodzenie
Czerwone, suszone nitki krokusa prawdopodobnie pochodzą z terenów basenu Morza Śródziemnego, a konkretnie z Grecji oraz z okolic Iranu, czyli ówczesnego regionu perskiego. Na Stary Kontynent zawędrowała szlakami handlowymi z Indii oraz Chin. Obecnie największe uprawy szafranu znajdują się Maroku, Indiach i Iranie, a także w państwach europejskich: Grecji, Hiszpanii, Włoszech czy Francji.
Dlaczego szafran jest drogi?
Ceny szafranu mogą przyprawić o zawrót głowy. Osiągają niebotyczne kwoty wahające się od trzech do nawet czternastu tysięcy euro za kilogram! Na szczęście, aby nadać potrawom szafranowy aromat oraz piękny, złocisty kolor, wystarczy dorzucić do nich tylko kilka czerwonych nitek. W sklepach z reguły znajdują się opakowania szafranu o gramaturze od jednej dziesiątej do jednego grama. W zależności od jakości i ilości przyprawy, jaka znajduje się w paczce, zapłacimy za nią od pięciu do 30 złotych.
Wysokie ceny przyprawy są spowodowane tym, że szafran kwitnie jedynie raz w roku, jesienią, przez około dwa tygodnie. W każdym krokusie znajdują się tylko trzy szafranowe słupki, dlatego, aby zebrać kilogram tej przyprawy potrzeba, aż 150 000 kwiatów.
Szafran – wartości odżywcze
W szafranie znajduje się wiele cennych substancji, które pozytywnie wpływają na organizm. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C, kwasu foliowego, a także substancji mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku, sodu, potasu i fosforu. W przyprawie tej znajdziesz również substancje takie jak: krocyna – która ma działanie przeciwdepresyjne, czy likopen – który pomaga w walce z wolnymi rodnikami, chroni organizm przed miażdżycą, a także obniża poziom „złego” cholesterolu. Szafran jest również bogaty w olejki eteryczne.
Szafran – właściwości lecznicze
Przede wszystkim szafran powinny włączyć do swojej diety osoby, które często odczuwają napięcie, stany lękowe i stres. Okazuje się bowiem, że przyprawa ta ma zbawienny wpływ na układ nerwowy. Uspokaja, poprawia pamięć oraz ma działanie profilaktyczne w przypadku choroby Alzheimera.
Ekstrakt z kwiatu szafranu, dzięki zawartości krocyny, jest używany jako naturalny antydepresant. Pomaga produkować serotoninę – neuroprzekaźnik, zwany powszechnie hormonem szczęścia, który redukuje niepokój, odpręża, wspiera koncentrację i pamięć. A także zwiększa produkcję dopaminy – neuroprzekaźnika, który poprawia samopoczucie, wpływa na emocje, a także odpowiada za słynne „motyle w brzuchu”, które odczuwamy np. w momencie zauroczenia lub zakochiwania się.
Nie wszyscy wiedzą, że szafran może być pomocny w procesie utraty zbędnych kilogramów, ponieważ dodany do twoich ulubionych dań hamuje uczucie łaknienia. Dzięki czemu unikniesz podjadania pomiędzy posiłkami. Co więcej, będzie on wskazany dla osób, które nie umieją powstrzymać się przed jedzeniem słodyczy, ponieważ niweluję chęć sięgnięcia po słodkie przekąski.
Jeśli cierpisz z powodów wrzodów żołądka, również możesz sięgnąć po szafran. Jest on naturalnym środkiem, który złagodzi nieprzyjemne dolegliwości, między innymi zmniejszając stan zapalny. Szafran pomaga walczyć z wolnymi rodnikami, dzięki czemu chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, działa przeciwstarzeniowo oraz przeciwnowotworowo.
Co ciekawe, szafran pozytywnie wpływa również na kobiece hormony, pomaga łagodzić stany napięcia przedmiesiączkowego, a także poprawia płodność – uważany jest również za naturalny afrodyzjak. Od dawien dawna znane są również upiększające właściwości szafranu. Obecnie powszechnie wykorzystuje się go w kosmetyce, jako sposób na młodą i piękną cerę – jest częstym składnikiem kremów odmładzających oraz wyrównujących koloryt skóry.
Szafran – przepisy. Jak stosować szafran?
Przyprawa ta ma niezwykle intensywny smak, wystarczy zaledwie kilka suszonych, czerwonych nitek, aby twoje danie nabrało niepowtarzalnego aromatu. Co ciekawe, kiedy dodasz szafran do gotowania, potrawa po kilku chwilach zabarwi się na intensywny, żółty kolor. Można dodawać go do zup, ryb, mięs, risotto, wypieków, a nawet deserów.
Na nerwy i złe samopoczucie świetnie sprawdzi się nalewka z szafranu, którą bez trudu można przygotować w domu. Wystarczy użyć łyżeczki nitek szafranu i zalać ją połową litra mocnego alkoholu. Po upływie około dwóch tygodni przecedzić napój. W celach leczniczych należy pić około jednej do trzech łyżeczek nalewki dziennie.
Warto przygotować również herbatę z szafranem, inaczej herbatę po kuwejcku. Będziesz potrzebować: dobrej jakości czarnej herbaty, rozbitego w moździerzu kardamonu oraz szczypty szafranu. Do garnka wsyp łyżeczkę kardamonu, a następnie dodaj szczyptę szafranu. Zalej 200 ml wody i poczekaj, aż zacznie wrzeć. Następnie wyłącz grzanie, wsyp łyżeczkę czarnej herbaty i odczekaj około trzech minut. Przecedź napar przez sitko, całość możesz dosłodzić cukrem lub miodem.
Jeśli lubisz nowe smaki, do klasycznego bulionu przygotowywanego według znanego ci przepisu, możesz dodać również szafran. Wystarczy wsypać go na około dziesięć minut przed końcem gotowania.
Sprawdź, jakie przepisy z użyciem szafranu przygotowali nasi użytkownicy.
1. Risotto alla Milanese
Zobacz przepisRisotto alla Milanese / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kartoflanka z zacierkami i szafranem
Zobacz przepisKartoflanka z zacierkami i szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pierogi z łososiem i szafranem
Zobacz przepisPierogi z łososiem i szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Rosół z kaczki z szafranem
Zobacz przepisRosół z kaczki z szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Złociste faworki z szafranem
Zobacz przepisZłociste faworki z szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Jogurtowy deser ze śliwkami i szafranem
Zobacz przepisJogurtowy deser ze śliwkami i szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Właściwości zdrowotne prosa (kaszy jaglanej) »
To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »
Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »