Ciasta, babeczki czy kruche ciasteczka to przysmaki, które często lądują na naszych stołach, zwłaszcza gdy spodziewamy się gości. Chciałbyś zaskoczyć swoich bliskich czymś bardziej oryginalnym niż sernik, szarlotka, makowiec, muffinki czy babka piaskowa? A może chętnie przekąsiłbyś coś słodkiego, ale nie masz czasu na przyrządzanie wymyślnych specjałów, zwłaszcza tych wymagających długiego pieczenia? W takim razie postaw na desery w pucharkach, które są nie tylko smaczne i uniwersalne, ale również proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wiesz, jak je wyczarować, aby zachwycały swoim smakiem i przy okazji ładnie prezentowały się na stole? Poniżej znajdziesz kilka przepisów, którymi możesz się zainspirować. Sprawdzą się na każdą okazję - święta, urodziny, imieniny oraz spotkanie w gronie przyjaciół.
Deser w pucharku - alternatywa dla ciasta, która nie wymaga pieczenia
Jak powstaje deser w pucharku - alternatywa dla ciasta, która nie wymaga pieczenia? Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Ogromnym atutem tego typu przysmaków jest to, że można zrobić je z wielu różnych składników, w tym śmietanki, orzechów, owoców, czekolady, kajmaku, dżemu, galaretki, budyniu, wiórków kokosowych, a nawet ciecierzycy i nasion chia. Brakuje ci pomysłów? Zatem skorzystaj z poniższych propozycji - wśród nich na pewno znajdziesz przepis, który przypadnie ci do gustu.
Deser wuzetka
Jesteś fanem wuzetek? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ich w wersji w pucharku. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się swoim ulubionym smakiem bez konieczności włączania piekarnika. Do ich przyrządzenia potrzebujesz herbatników kakaowych, śmietany 18% i 30%, fixu do bitej śmietany, cukru pudru, dżemu owocowego, najlepiej wiśniowego lub porzeczkowego, kakao, masła oraz mlecznej czekolady. Pokrusz herbatniki i podziel je na trzy części. Ubij na sztywno śmietankę, po czym dodaj do niej fix oraz śmietanę 18%. Umieść w pucharkach warstwę pokruszonych herbatników, dżemu i masy śmietanowej - powtarzaj tę czynność do momentu, aż pucharki się napełnią. Na koniec posyp desery porcją ciasteczek i polej polewą na bazie masła, śmietanki i czekolady.
Deser Malinowa Chmurka
Kolejnym pomysłem na pyszny deser w pucharku jest ten o nazwie Malinowa Chmurka. Powstaje on z takich składników jak śmietana 30%, cukier waniliowy, cukier puder, płatki migdałowe, herbatniki oraz dżem malinowy. Realizację przepisu rozpocznij od ubicia śmietany. Pod koniec ubijania dodaj do niej cukier waniliowy i cukier puder. Wsyp do pucharków pokruszone herbatniki, dżem malinowy oraz masę śmietanową. Gdy pucharki się napełnią, posyp ich wierzch płatkami migdałowymi. Przed podaniem warto wstawić je na jakiś czas do lodówki.
Deser Malinowa Chmurka
Zobacz przepisDeser Malinowa Chmurka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Deser z truskawkami i nasionami chia
Masz w kuchni spory zapas truskawek i nasion chia? Zatem koniecznie wyczaruj z nich deser w pucharku w wersji fit. Pozostałe produkty, które powinny się w nim znaleźć, to sok z cytryny, syrop klonowy, mąka ziemniaczana, mleczko kokosowe, ekstrakt waniliowy oraz napój rośliny, np. kokosowy lub migdałowy. Na początek zrób mus truskawkowy, blendując owoce z mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny i syropem klonowym. Zagotuj truskawki w rondelku. Po wystudzeniu przełóż połowę z nich do pucharków i wstaw na jakiś czas do lodówki. W międzyczasie przygotuj masę z nasion chia, mleczka kokosowego, ekstraktu z wanilii oraz syropu klonowego. Umieść ją na schłodzonym musie truskawkowym. Nanieś na wierzch pozostałą porcję musu i kawałki owoców. Taki deser najlepiej smakuje w wersji schłodzonej.
Deser chia z truskawkami
Zobacz przepisDeser chia z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Deser z wiśniami
Wśród pomysłów na smaczne desery w pucharku nie może zabraknąć również tego z wiśniami w roli głównej. Wyczarujesz go z takich składników jak świeże lub mrożone wiśnie, galaretka wiśniowa, jogurt grecki, herbatniki kakaowe oraz cukier puder. Wsyp do pucharków pokruszone herbatniki. Rozpuść galaretkę w wodzie i odstaw ją do wystudzenia. Gdy lekko stężeje, wymieszaj połowę porcji z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Przełóż krem do pucharków i wstaw je do lodówki. Po schłodzeniu wyłóż na wierzch wiśnie i zalej je drugą porcją galaretki. Wstaw pucharki ponownie do lodówki - tym razem na kilka godzin.
Trójkolorowy deser w pucharkach z wiśni
Zobacz przepisTrójkolorowy deser w pucharkach z wiśni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Deser z kremem z ciecierzycy
Lubisz niebanalne połączenia smakowe? W takim razie koniecznie musisz spróbować deseru w pucharku z kremem z ciecierzycy. Przyrządzisz go z ugotowanej ciecierzycy, wiórków kokosowych, świeżych daktyli, soku z cytryny, kakao, napoju roślinnego, np. migdałowego lub owsianego, cukru waniliowego, herbatników oraz dowolnego dżemu, np. morelowego lub brzoskwiniowego. Zalej daktyle gorącą wodą i odstaw je na 15 minut. Po upływie tego czasu odsącz je z wody i dodaj do nich ciecierzycę, kakao, wiórki kokosowe, sok z cytryny, napój roślinny oraz cukier waniliowy. Zblenduj całość na gładką masę. Umieść w pucharkach pokruszone herbatniki, krem z ciecierzycy oraz dżem i dokładaj kolejne warstwy do momentu, aż pucharek się napełni. Ważne, aby na wierzchu znalazła się warstwa kremu. Gotowy deser możesz posypać wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi ciasteczkami.
Deser kokosowy
Deser kokosowy to przysmak, który zachwyci swoim smakiem nie tylko fanów kokosów. Aby go przygotować, musisz zaopatrzyć się w jogurt typu skyr, wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy, syrop klonowy, podłużne biszkopty oraz cukier - jeśli preferujesz słodsze desery. Połącz jogurt z wiórkami kokosowymi, ekstraktem waniliowym oraz syropem klonowym. W razie potrzeby dodaj do niego nieco cukru. Ułóż w pucharku warstwy z biszkoptów i kremu. Wierzch deseru oprósz wiórkami kokosowymi i polej syropem klonowym.
Deser z kajmakiem
Ostatnią pozycją wśród przepisów na desery w pucharku jest ta z kajmakiem w roli głównej. Poza wspomnianym składnikiem do realizacji tego przepisu potrzebujesz śmietany 30%, budyniu, np. waniliowego lub śmietankowego, cukru pudru, herbatników, mleka, masła, mlecznej lub gorzkiej czekolady oraz orzechów - najlepiej sprawdzą się tutaj orzechy laskowe. Ugotuj budyń i odstaw go do ostygnięcia. Utrzyj masło na puszystą masę i dodaj do niej budyń, cały czas mieszając. Pokrusz herbatniki - część z nich umieść na dnie pucharków. Nanieś na nie kajmak i wyrównaj go łyżeczką. Dodaj herbatniki, masę budyniową, a następnie kolejną porcję herbatników. Zwieńcz deser ubitą na sztywno śmietaną, startą czekoladą i posiekanymi orzechami.
Krówkowy deser w pucharkach
Zobacz przepisKrówkowy deser w pucharkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeszcze więcej przepisów na pyszne desery w pucharkach znajdziesz poniżej:
1. Tiramisu w pucharkach
Zobacz przepisTiramisu w pucharkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Domowy budyń w pucharkach z dodatkami
Zobacz przepisDomowy budyń w pucharkach z dodatkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Jabłecznik z miętą i pianką w pucharkach
Zobacz przepisJabłecznik z miętą i pianką w pucharkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Deser Kopiec Kreta-Kopiec Kreta w pucharkach
Zobacz przepisDeser Kopiec Kreta-Kopiec Kreta w pucharkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Deser Leśny mech w pucharkach
Zobacz przepisDeser Leśny mech w pucharkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Serowy pucharek pachnący kawą
Zobacz przepisSerowy pucharek pachnący kawą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zimowy pucharek na święta
Zobacz przepisZimowy pucharek na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Szarlotka w pucharku
Zobacz przepisSzarlotka w pucharku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Deser na mleku skondensowanym
Zobacz przepisDeser na mleku skondensowanym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
W czym moczyć śledzie, żeby nie były gorzkie i twarde? Każda babcia powie, że to najlepszy patent »
Sok lepszy od lekarstwa. Chroni serce i jelita, pomaga spalać tłuszcz i poprawia pamięć »
Ta sałatka śmiało może rywalizować z jarzynową. Goście będą zaskoczeni smakiem »