Fot. 123RF/Picsel
Któż z nas byłby w stanie odmówić sobie smakowicie wyglądającego kawałka tarty, która dopiero co opuściła piekarnik. Taka potrawa jest doskonałym rozwiązaniem, zwłaszcza gdy nie chcemy poświęcać zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy wymieszać i zapiec wszystkie składniki, na które aktualnie mamy ochotę, a pyszne danie przygotuje się niemal samo. Jeśli brakuje wam pomysłów na skomponowanie smakowitych, wytrawnych tart, jak zwykle służymy pomocą.
Jakie ciasto najlepiej nada się na spód do tarty?
W przypadku tart jednym z najpopularniejszych spodów jest ten z kruchego ciasta, przygotowywany na bazie mąki, masła oraz jajek. Zagniatając takie ciasto należy działać bardzo szybko, tak aby zbyt mocno nie ogrzać składników, co mogłoby negatywnie wpłynąć na jego konsystencję. Dodatkowo, należy zarezerwować nieco czasu na dodatkowe schłodzenie masy, gdyż tylko w ten sposób będzie można rozwałkować ją na równy i niezbyt gruby płat.
A co jeśli nie mamy czasu lub ochoty przygotowywać kruchego spodu? W takiej sytuacji z pomocą przyjdzie gotowe ciasto francuskie, które wystarczy jedynie wyjąć z opakowania, a następnie wyłożyć nim blaszkę do pieczenia.
Jak urozmaicić smak spodu do tarty?
W przypadku tart, ciasto najczęściej odgrywa rolę drugoplanową, stanowiąć jedynie tło dla prawdziwej gwiazdy, jaką jest farsz. Tego stanu rzeczy raczej nic nie zmieni, można jednak zastosować kilka sztuczek, dzięki którym ciasto będzie nieco bardziej błyszczeć. Aby urozmaicić jego smak, warto dodać do niego różnego rodzaju zioła, których aromat w trakcie pieczenia przeniknie całe danie. W tym wypadku warto sięgnąć chociażby po rozmaryn, oregano lub bazylię, gdyż ich zapach jest bardzo silny i będzie wyczuwalny nawet po upieczeniu.
Ciekawym dodatkiem do ciasta będą również pokruszone orzechy, płatki owsiane lub drobno starty ser - nie tylko urozmaicą smak tarty, ale również sprawią, że spód będzie jeszcze bardziej chrupiący.
Sprawdzone przepisy na wytrawne tarty
Wybór nadzienia do tarty nie należy do łatwych zadań. Istnieje bowiem wiele sprawdzonych przepisów na zrobienie smacznej i efektownej tarty. W poszukiwaniu inspiracji zachęcamy do zapoznania się z propozycjami naszych użytkowników.
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Do przygotowania tej tarty możecie użyć zarówno wędzonego, pieczonego, jak i gotowanego łososia. W tej wersji doskonale smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika oraz po przestudzeniu.
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli poszukujecie zdrowych propozycji na obiad, taka tarta będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Ryż to znacznie zdrowsza alterantywa dla ciasta francuskiego i kruchego, które przygotowuje się z dodatkiem dużej ilości tłuszczu.
3. Tarta z brokułami, boczkiem i serem
Fot. Szynszylka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W przypadku tart na kruchym spodzie, najważniejsze są propocje wszystkich składników. Skorzystajcie z tego przepisu, a gwarantujemy, że już nigdy nie przygotujecie kruchego ciasta w inny sposób.
Fot. Fiorof na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Cebula w roli głównej? Jesteśmy jak najbardziej na tak! Dodajcie do nich oliwki i trochę ziół, a każdy smakosz, którego zaprosicie na obiad, będzie usatysfakcjonowany takim posiłkiem.
5. Tarta ziemniaczana z grzybami
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ziemniaki można zaserwować na tysiąc sposobów, ale czy przygotowywaliście z nich kiedykolwiek tartę? Doskonale się do tego nadają, tworząc sycące i bardzo smaczne danie, które możecie spałaszować o każdej porze dnia.
Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Marzy wam się urlop w słonecznej Italii? Wprowadźcie do swojej kuchni prawdziwie włoski nastrój. Wystarczą pomidory i trochę aromatycznych ziół, a natychmiast przeniesiecie się na Półwysep Apeniński.
Fot. Welina na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tarty ze szpinakiem należą do niesmiertelnej klasyki. Jeśli chcecie zaserwować je w nieco zdrowszej wersji, zamiast tradycyjnego ciasta, przygotujcie spód razowy. Wasze danie będzie równie smaczne, ale za to będzie miało nieco mniej kalorii.
8. Quiche z mozzarellą i warzywami
Fot. Kolorowyprzepisownik Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wytrawne tarty w wersji mini idealnie sprawdzą się w roli przekąski dla gości lub obiadu w pracy. Do ich przygotowania możecie wybrać warzywa, które już od dłuższego czasu zalegają w waszej lodówce.
Fot. DomoweWypieki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Uwielbiamy leśne grzyby! W sezonie dobrze jest je zamrozić lub ususzyć, aby móc się nimi cieszyć przez cały rok. Wówczas będziecie mogli przygotować tę smakowitą tartę zawsze, gdy tylko najdzie was na to ochota.