Zdrowe i sycące dania z kaszą gryczaną. Placki, racuchy a może zupa?

Kasze to doskonały przykład produktu, który zawsze warto włączyć do swojej diety. Oprócz wartości prozdrowotnych, o których powiemy, to świetne źródło węglowodanów złożonych, które są niezbędne do funkcjonowanie organizmu. Jednak jedną z najzdrowszych kasz jest niewątpliwie kasza gryczana.

Dlaczego warto jeść grykę? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gotowanie z kaszą gryczaną to nie tylko sposób na zdrowe, ale i sycące dania. Czy to w postaci chrupiących placków, puszystych racuchów, czy też aromatycznej zupy, ta wszechstronna kasza stanowi doskonałą bazę dla różnorodnych potraw. Odkryjcie z nami jak wzbogacić wasze menu o dania z kaszą gryczaną na wiele sposobów. 

 Sprawdź także: Letnie sałatki z pomidorami. Dla łasuchów i tych, którzy są na diecie

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? 

Kasza gryczana to nie tylko popularny składnik wielu dań, ale także skarbnica wartościowych składników odżywczych. Pozyskiwana z łuskanych nasion gryki, ta roślina o charakterystycznym kolorze i bogatym smaku kryje w sobie wiele korzyści zdrowotnych. Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną oprócz tego, że idealnie pasuje do gulaszu? Stanowi bogate źródło minerałów, takich jak potas, selen, żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, krzem oraz kwas foliowy. W jej składzie znajdują się witaminy z grupy B, witamina E oraz antyoksydanty, takie jak rutyna, kwercetyna i pelargonidyna. Kasza gryczana jest także źródłem błonnika pokarmowego, co sprawia, że zapewnia uczucie sytości na długi czas i korzystnie wpływa na pracę jelit. 

Regularne spożywanie kaszy gryczanej ma pozytywny wpływ na organizm, pomaga w odkwaszaniu go i wspiera układ krążenia. Zalecana jest osobom z zaburzeniami trawienia, na diecie redukcyjnej oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu. Ponadto, dzięki zawartości witaminy E, kwasu foliowego i żelaza, kasza gryczana jest pomocna dla osób borykających się z niedokrwistością. To jednak nie wszystko. Kasza gryczana jest również ceniona za swoje właściwości regulujące poziom cukru we krwi, bogactwo białka roślinnego, wspomaganie trawienia, właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz korzystny wpływ na układ krwionośny. 

Sięgnijcie po kaszę gryczaną, by wzbogacić swoją dietę o wartościowe składniki odżywcze i cieszcie się korzyściami zdrowotnymi, które niesie ze sobą ten niepozorny, lecz niezwykle pożywny produkt 

Z czym jeść kaszę gryczaną? 

Kasza gryczana jest wszechstronna i w kuchni znalazła swoje miejsce w wielu potrawach. Jeżeli nie wiecie, z czym jeść kasze gryczaną, mamy dla was dobrą wiadomość, ten składnik można użyć praktycznie z każdym typem dania. Doskonale współgra z różnorodnymi sosami mięsnymi oraz warzywami. Można z niej również przygotować kotlety, placuszki oraz różnego rodzaju farsze, idealne jako nadzienie do naleśników, pierogów czy zapiekanych warzyw. Należy jednak zauważyć, że kasza gryczana stosunkowo rzadko pojawia się w deserach, co nie znaczy jednak, że stworzenie deseru z kaszy jest niemożliwe.  

Sycące dania z kaszą gryczaną  

Informacja, ze kasze można wykorzystać praktycznie w każdym typie potrawy, to jednak za mało, żeby pobudzić wyobraźnię. Przygotowaliśmy dla was różnorodne przepisy na sycące dania z kaszą gryczaną – żeby każdy mógł wybrać dla siebie sposób na spożywanie kaszy. 

Placki z kaszy z twarogiem 

To bardzo proste placuszki, które świetnie sprawdzą się jako szybkie śniadanie lub kolacja. Dla dzieci – idealne. Ale nie tylko! Potrzebujecie do niego woreczka ugotowanej kaszy, 100 gramów tłustego twarogu, dwóch jajek, dwóch łyżek mąki oraz przypraw. Może to być świeży koper lub natka pietruszki, by danie było jeszcze wyrazistsze. Posiekajcie zioła, twaróg rozgniećcie w misce za pomocą widelca, i wymieszajcie razem. Następnie dodajcie kaszę, jajka i mąkę. Wszystkie elementy wymieszajcie i smażcie na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Z dwóch stron, by pięknie się przysmażyły.  

Krem orzechowo-czekoladowy z kaszy gryczanej 

Ten krem może sprawdzić się jako dodatek do kanapek bądź też ciast czy naleśników. Wychodzi naprawdę przepyszny, a do tego jest zdrowy i sycący. Do kielichowego blendera wrzućcie woreczek ugotowanej kaszy gryczanej oraz 50 gramów masła orzechowego z ulubionych orzechów. Wlejcie również mleko – 150 mililitrów powinno wystarczyć, jednak wszystko zależy od tego, jaką konsystencję chcecie uzyskać. Dodajcie również 50 gramów kakao i odrobinę miodu lub syropu klonowego. Krem będzie dużo bardziej czekoladowy, jeśli dodacie do niego…czekoladę deserową. Oczywiście rozpuszczoną. Jednak nie jest to konieczne. W zupełności wystarczy, jeśli będziecie bazować wyłącznie na kakao. Tak przygotowaną mieszankę wystarczy dobrze zblendować w blenderze kielichowym. Dodawaj mleko, jeśli chcesz uzyskać bardziej lejącą się konsystencję. Do kremu możecie również dorzucić orzechy – laskowe, nerkowce lub włoskie. Świetnie sprawdzi się tu również tłuste mleko kokosowe, w zastępstwie za zwykłe mleko krowie. Przepis można z łatwością modyfikować i stworzyć taki krem, który będzie najlepszy dla was. 

Błyskawiczny pudding z kaszy gryczanej 

100 g kaszy gryczanej  gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Następnie dolewamy pół szklanki mleka, słodzimy miodem lub cukrem  i gotujemy aż kasza wchłonie większość mleka. Całość przekładamy do miseczki i podajemy z wybranymi owocami lub ziarnami. Jeśli chcecie, by pudding był gładki, wystarczy zblendować go za pomocą blendera ręcznego. Poczekajcie jednak chwilę, aż zawartość garnka ostygnie.  

Kotlety z kaszy gryczanej 

100 g kaszy gotujemy przez 15 minut i odcedzamy. Ostudzoną kaszę mieszamy z dwoma jajkami, łyżką mąki pszennej, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem do smaku. Masę wykładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju żeby kotlety nie przywarły. Smażymy aż kotlety się zarumienią z każdej strony. Podajemy z ziemniakami czy nawet same, jako przekąskę.  

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 

Gołąbki przyrządzamy tak, jak zawsze. Zacznijcie od farszu, w którym kasza gryczana gra główną rolę. Dwa worki kaszy ugotujcie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W tym czasie umyjcie i posiekajcie w kostkę pół kilograma pieczarek oraz dwie cebule. Podsmażajcie na patelni i dodajcie posiekaną natkę pietruszki. Gdy kasza będzie gotowa, dodajcie ją na patelnię i wymieszajcie całość. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Odłóżcie farsz, by ostygnął. Teraz nadszedł czas na sparzenie liści kapusty, by były elastyczne i świetnie nadawały się do zawijania. Mniej więcej dwie łyżki farszu nakładamy na każdy liść kapusty. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką, dusimy w piekarniku przez 1,5-2 godzin w temp. 180 stopni. Gołąbki świetnie sprawdzą się z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. 

Gofry z kaszy gryczanej 

Kochacie gofry? Uwielbia je chyba każdy! W takim razie łapcie ten przepis na szybkie gofry gryczane, które można podawać z twarożkiem lub marynowanym łososiem. Zacznijcie od ugotowania woreczka kaszy. W tym czasie pokrójcie w kostkę małą cebulę, pół papryki i posiekajcie natkę pietruszki. Wymieszajcie w misce z dwoma jajkami oraz łyżką mąki. Dodajcie kaszę i odrobinę oliwy. Możecie dorzucić też startą mozzarellę lub żółty ser. Tak przygotowane ciasto pieczcie w rozgrzanej gofrownicy.  

Jak widzicie kasze można wykorzystać zarówno na śniadanie jak i obiad czy kolacje. Podawajcie ją w jak najbardziej oryginalny sposób i zachwycajcie swoich gości wyjątkowymi daniami. 

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Trudny test wiedzy o jedzeniu z PRL. Tylko osoby po 40. znają prawidłowe odpowiedzi »

O której godzinie najpóźniej można zjeść kolację? Trzymaj się tej konkretnej pory »

Greczynki jedzą regularnie i chudną. Można z niego zrobić błyskawiczne śniadanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ryż curry z warzywami

Lekki i bardzo smaczny dodatek do dań obiadowych. Szybko się go przyrządza. P...

Odsłon: 27

30 min
1
Dania główne Pikantne goujons z kurczaka

Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...

Odsłon: 14915

15 min
12
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Wyreguluje ci cukier i oczyści organizm. Jak pić i do jakich potraw stosować ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny to nie tylko aromatyczny dodatek kulinarny, ale także składnik korzystny dla zdrowia. W artykule przyjrzymy się, w jaki sposób moż...

1
Informacje Jak wykorzystać sezonowe owoce w kreatywnym gotowaniu?

Odkryj praktyczne porady i niezwykłe przepisy na wykorzystanie sezonowych owoców w twojej kuchni. Stwórz własne wersje ulubionych potrawz, dzięki p...

0
Informacje Przetwory z zielonych pomidorów na zimę. Pyszne sałatki i konfitury

Zielone pomidory to warzywa, które nie cieszą się dużą popularnością w polskiej kuchni. Tymczasem okazuje się, że można wyczarować z nich wiele pys...

10
Informacje Co zrobić z brzoskwiń na zimę? Najlepsze przepisy na przetwory

Lato to czas, kiedy brzoskwinie można kupić w dobrej cenie, niemal, w każdym sklepie, czy na straganie. Warto zastanowić się, jakie przetwory zrobi...

14