Fot. 123RF/Picsel
Gołąbki są zaliczane do jednych z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni. Potrafi je przyrządzić niemal każda dobra gospodyni. Zwyczajnie składają się z kaszy, siekanego mięsa i kapusty. Można je jednak zrobić na wiele różnych, niekiedy zaskakujących sposobów. Jak się okazuje, są słynne nie tylko w Polsce. Swoją popularnością cieszą się w niemal każdej części Europy. Znają je Ukraińcy, Czesi, Słowacy, Węgrzy, Niemcy, Białorusini, Szwedzi, a nawet Finlandczycy. W nieco zmienionej formie występują również na Bałkanach, w Grecji, Turcji, Gruzji czy Armenii, gdzie przysmak ten, zamiast kapusty, jest zawijany w liście winogron. Każdy naród posiada własną, sprawdzoną recepturę na to danie.
Historia
Dawnej gołąbki przyrządzano z faszerowanych gołębi zawijanych w kapustę. Potrawa ta była znana w wyższych warstwach społeczeństwa i podawana podczas wystawnych uczt i biesiad. Pomysł na to danie został podpatrzony przez służbę, która mięsny farsz postanowiła zastąpić ziemniakami i kaszą gryczaną.
W polskich książkach kucharskich pierwsze przepisy na to danie zaczęły pojawiać się już w XIX wieku. Nazwa potrawy najprawdopodobniej została zaczerpnięta z ukraińskiego wyrazu „hołubci", co w języku polskim oznacza gołąbek.
Pomysły na przyrządzenie gołąbków
Obecnie najbardziej popularną wersją tego dania są gołąbki z mięsnym farszem i ryżem, pieczone lub gotowane w sosie pomidorowym. W okresie świąt Bożego Narodzenia potrawa ta występuje w wersji bezmięsnej z nadzieniem z kaszy gryczanej i leśnych grzybów. Gołąbki są zawijane najczęściej w liście białej kapusty, którą można zastąpić liśćmi kapusty pekińskiej, włoskiej, modrej lub kiszonej. Jeśli nie chcemy poświęcać zbyt wiele czasu na ich przyrządzanie, warto zrobić je bez zawijania, a kapustę dodać do środka. Podstawę farszu stanowi najczęściej mielone mięso wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub wołowe. Alternatywnie można wykorzystać również mięso drobiowe lub z jagnięciny, czy baraniny. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji kucharza. Do farszu dodajemy również ryż bądź kaszę.
Równie smaczne i sycące gołąbki można przygotować bez mięsa. W tym przypadku ryż bądź kaszę należy połączyć z grzybami lub warzywami, np. papryką, fasolą, ziemniakami lub cebulą.
Nieodzowny element stanowi również sos. Do najpopularniejszych zaliczymy ten, zrobiony na bazie pomidorów. Równie smaczne, ale nieco rzadziej wykorzystywane są sosy grzybowe, koperkowe lub śmietanowe.
Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na wyśmienite gołąbki, skorzystajcie z receptur naszych użytkowników. Gwarantujemy, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
1. Gołąbki w kapuście kiszonej
Fot. srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Gołąbki z dodatkiem suszonych grzybów
Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pieczone gołąbki bez zawijania
Fot. wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Gołąbki z kuskusem i cukinią
Fot. undefined-35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Gołąbki rybne z sosem chrzanowym
Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Gołąbki wołowo-wieprzowe bez ryżu
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Mini gołąbki z liści buraka
Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie