Dania jednogarnkowe

Jak zrobić perfekcyjne gołąbki?

Potrawa ciesząca się ogromną popularnością w Polsce i na świecie. Gości w naszych domach na co dzień i od święta. Gołąbki, bo o nich mowa, są znane od pokoleń. Skąd pochodzi przepis na ten cymes i co zrobić, aby wyszły idealne?

Fot. 123RF/Picsel

Gołąbki są zaliczane do jednych z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni. Potrafi je przyrządzić niemal każda dobra gospodyni. Zwyczajnie składają się z kaszy, siekanego mięsa i kapusty. Można je jednak zrobić na wiele różnych, niekiedy zaskakujących sposobów. Jak się okazuje, są słynne nie tylko w Polsce. Swoją popularnością cieszą się w niemal każdej części Europy. Znają je Ukraińcy, Czesi, Słowacy, Węgrzy, Niemcy, Białorusini, Szwedzi, a nawet Finlandczycy. W nieco zmienionej formie występują również na Bałkanach, w Grecji, Turcji, Gruzji czy Armenii, gdzie przysmak ten, zamiast kapusty, jest zawijany w liście winogron. Każdy naród posiada własną, sprawdzoną recepturę na to danie.

Historia

Dawnej gołąbki przyrządzano z faszerowanych gołębi zawijanych w kapustę. Potrawa ta była znana w wyższych warstwach społeczeństwa i podawana podczas wystawnych uczt i biesiad. Pomysł na to danie został podpatrzony przez służbę, która mięsny farsz postanowiła zastąpić ziemniakami i kaszą gryczaną.

W polskich książkach kucharskich pierwsze przepisy na to danie zaczęły pojawiać się już w XIX wieku. Nazwa potrawy najprawdopodobniej została zaczerpnięta z ukraińskiego wyrazu „hołubci", co w języku polskim oznacza gołąbek.

Pomysły na przyrządzenie gołąbków

Obecnie najbardziej popularną wersją tego dania są gołąbki z mięsnym farszem i ryżem, pieczone lub gotowane w sosie pomidorowym. W okresie świąt Bożego Narodzenia potrawa ta występuje w wersji bezmięsnej z nadzieniem z kaszy gryczanej i leśnych grzybów. Gołąbki są zawijane najczęściej w liście białej kapusty, którą można zastąpić liśćmi kapusty pekińskiej, włoskiej, modrej lub kiszonej. Jeśli nie chcemy poświęcać zbyt wiele czasu na ich przyrządzanie, warto zrobić je bez zawijania, a kapustę dodać do środka. Podstawę farszu stanowi najczęściej mielone mięso wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub wołowe. Alternatywnie można wykorzystać również mięso drobiowe lub z jagnięciny, czy baraniny. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji kucharza. Do farszu dodajemy również ryż bądź kaszę.

Reklama

 

Równie smaczne i sycące gołąbki można przygotować bez mięsa. W tym przypadku ryż bądź kaszę należy połączyć z grzybami lub warzywami, np. papryką, fasolą, ziemniakami lub cebulą.

Nieodzowny element stanowi również sos. Do najpopularniejszych zaliczymy ten, zrobiony na bazie pomidorów. Równie smaczne, ale nieco rzadziej wykorzystywane są sosy grzybowe, koperkowe lub śmietanowe.

Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na wyśmienite gołąbki, skorzystajcie z receptur naszych użytkowników. Gwarantujemy, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.

 

1. Gołąbki w kapuście kiszonej

Fot. srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Gołąbki drobiowe

Fot. marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Gołąbki panierowane

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Gołąbki z kaszą

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Gołąbki z dodatkiem suszonych grzybów

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pieczone gołąbki bez zawijania

Fot. wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Gołąbki z kuskusem i cukinią

Fot. undefined-35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Gołąbki rybne z sosem chrzanowym

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Gołąbki wołowo-wieprzowe bez ryżu

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Mini gołąbki z liści buraka

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Kapusta kiszona w słoikach

Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...

Odsłon: 100

30 min
2
Przekąski Wątrobowy torcik

Dzisiaj polecam coś dla smakoszy wątroby , przepis na torcik z wątroby. Przep...

Odsłon: 67

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

1
Informacje Szybkie i zdrowe gotowanie z air fryerem – niezastąpiony pomocnik w kuchni

Zastanawiasz się, czy air fryer to tylko kolejny kuchenny gadżet, czy może prawdziwa rewolucja? Zdrowe gotowanie w szybkim tempie to marzenie wielu...

0
Informacje Tradycyjny przepis na poznański specjał. Oryginalne rogale świętomarcińskie

Rogal świętomarciński to przysmak wypiekany z okazji dnia Świętego Marcina. Nadziewany białym makiem, orzechami i obficie polany lukrem, zachwyca s...

20
Informacje Jak wybrać sprzęt AGD do nowoczesnej kuchni?

Wraz z postępem technologicznym w naszych domach coraz częściej pojawiają się inteligentne urządzenia, które znacząco ułatwiają przyrządzanie pełno...

0