Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Potrawa ciesząca się ogromną popularnością w Polsce i na świecie. Gości w naszych domach na co dzień i od święta. Gołąbki, bo o nich mowa, są znane od pokoleń. Skąd pochodzi przepis na ten cymes i co zrobić, aby wyszły idealne?

Fot. 123RF/Picsel

Gołąbki są zaliczane do jednych z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni. Potrafi je przyrządzić niemal każda dobra gospodyni. Zwyczajnie składają się z kaszy, siekanego mięsa i kapusty. Można je jednak zrobić na wiele różnych, niekiedy zaskakujących sposobów. Jak się okazuje, są słynne nie tylko w Polsce. Swoją popularnością cieszą się w niemal każdej części Europy. Znają je Ukraińcy, Czesi, Słowacy, Węgrzy, Niemcy, Białorusini, Szwedzi, a nawet Finlandczycy. W nieco zmienionej formie występują również na Bałkanach, w Grecji, Turcji, Gruzji czy Armenii, gdzie przysmak ten, zamiast kapusty, jest zawijany w liście winogron. Każdy naród posiada własną, sprawdzoną recepturę na to danie.

Historia

Dawnej gołąbki przyrządzano z faszerowanych gołębi zawijanych w kapustę. Potrawa ta była znana w wyższych warstwach społeczeństwa i podawana podczas wystawnych uczt i biesiad. Pomysł na to danie został podpatrzony przez służbę, która mięsny farsz postanowiła zastąpić ziemniakami i kaszą gryczaną.

W polskich książkach kucharskich pierwsze przepisy na to danie zaczęły pojawiać się już w XIX wieku. Nazwa potrawy najprawdopodobniej została zaczerpnięta z ukraińskiego wyrazu „hołubci", co w języku polskim oznacza gołąbek.

Pomysły na przyrządzenie gołąbków

Obecnie najbardziej popularną wersją tego dania są gołąbki z mięsnym farszem i ryżem, pieczone lub gotowane w sosie pomidorowym. W okresie świąt Bożego Narodzenia potrawa ta występuje w wersji bezmięsnej z nadzieniem z kaszy gryczanej i leśnych grzybów. Gołąbki są zawijane najczęściej w liście białej kapusty, którą można zastąpić liśćmi kapusty pekińskiej, włoskiej, modrej lub kiszonej. Jeśli nie chcemy poświęcać zbyt wiele czasu na ich przyrządzanie, warto zrobić je bez zawijania, a kapustę dodać do środka. Podstawę farszu stanowi najczęściej mielone mięso wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub wołowe. Alternatywnie można wykorzystać również mięso drobiowe lub z jagnięciny, czy baraniny. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji kucharza. Do farszu dodajemy również ryż bądź kaszę.

Reklama

 

Równie smaczne i sycące gołąbki można przygotować bez mięsa. W tym przypadku ryż bądź kaszę należy połączyć z grzybami lub warzywami, np. papryką, fasolą, ziemniakami lub cebulą.

Nieodzowny element stanowi również sos. Do najpopularniejszych zaliczymy ten, zrobiony na bazie pomidorów. Równie smaczne, ale nieco rzadziej wykorzystywane są sosy grzybowe, koperkowe lub śmietanowe.

Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na wyśmienite gołąbki, skorzystajcie z receptur naszych użytkowników. Gwarantujemy, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.

 

1. Gołąbki w kapuście kiszonej

Fot. srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Gołąbki drobiowe

Fot. marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Gołąbki panierowane

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Gołąbki z kaszą

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Gołąbki z dodatkiem suszonych grzybów

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pieczone gołąbki bez zawijania

Fot. wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Gołąbki z kuskusem i cukinią

Fot. undefined-35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Gołąbki rybne z sosem chrzanowym

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Gołąbki wołowo-wieprzowe bez ryżu

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Mini gołąbki z liści buraka

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 109

60 min
4
Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 41

>60 min
1
30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0