Zjedz na śniadanie, a twój metabolizm ruszy z kopyta. Pudding chia na odchudzanie

Dieta odchudzająca wcale nie musi być mdła i nudna. Wystarczy jedynie odpowiednio ją zbilansować, by cieszyć się pysznym smakiem dań, a jednocześnie tracić na wadze. Co więcej, podczas procesu gubienia zbędnych kilogramów, możesz jeść nawet desery. Dziś opowiemy ci nieco więcej o puddingu chia, który jest nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy.

Odchudzający pudding chia | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej na stałe zagościły w menu osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Nic dziwnego, są źródłem wielu cennych substancji odżywczych, a przygotowany z nich pudding nie tylko jest pyszny, ale i na długo cię nasyci. Dodatkowo ten prosty deser będzie idealny, jeżeli chcesz stracić kilka zbędnych kilogramów. W poniższym materiale sprawdzimy, jakie właściwości kryją w sobie te niepozorne nasionka oraz jak przygotować pudding chia. 

Sprawdź także: Pożywne i zdrowe śniadanie dla zestresowanych i osłabionych. Jak zrobić budyń jaglany?

Pudding chia na odchudzanie – właściwości i działanie

Jakie właściwości ma pudding chia? W nasionach szałwii hiszpańskiej kryją się witaminy A, te z grupy B, E oraz minerały, przede wszystkim: fosfor, wapń magnez, potas, żelazo, czy cynk. Te maleńkie ziarenka są również źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspierają pracę układu nerwowego, w tym mózgu, wpływają na obniżenie poziomu stresu oraz wspomagają koncentrację. Dbają o kondycję skóry, jednak przede wszystkim odpowiadają za prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, regulują ciśnienie krwi, obniżają cholesterol, a także chronią przed chorobami serca i miażdżycą.

W nasionach chia znajdują się także antyoksydanty, które wspierają walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się, a także mają właściwości antynowotworowe. Korzystnie wpływają również na narząd wzroku, chroniąc go przed chorobami, np. zwyrodnieniem plamki żółtej.

    Znajduje się w nich także błonnik pokarmowy, który ma doskonały wpływ na układ pokarmowy, wspiera pracę jelit, zapobiega zaparciom, a także sprawia, że dłużej czujemy się syci. Dzięki czemu unikniemy podjadania pomiędzy posiłkami. Błonnik pomaga również obniżyć wysoki poziom cukru oraz "złego" cholesterolu we krwi. 

    Bogata kompozycja minerałów zawarta w chia, takich jak magnez, wapń i fosfor, korzystnie wpływa na zachowanie zdrowych i mocnych kości i zębów.

    Warto pamiętać, że nasiona chia są dość kaloryczne, w 100 g znajduje się ok. 486 kalorii, dlatego nie należy z nimi przesadzać. Jednak do przygotowania porcji puddingu wystarczy jedynie trzy-cztery łyżki, czyli 30-40 gramów co odpowiada 150-200 kcal. 

    Jak przygotować pudding chia? 

    Jak zrobić pudding chia? Żeby przygotować podstawową wersję tego deseru, będziesz potrzebować: 30-40 g nasion chia, 200 ml mleka lub napoju roślinnego, 100 g jogurtu wysokobiałkowego, np. skyr lub kvarg, ulubiony słodzik (miód, syrop z agawy, ksylitol, erytrytol), ulubione owoce i orzechy. 

    Zacznij od wybrania naczynia, w którym przygotowujesz pudding, może być to salaterka lub szklanka. Dobrym pomysłem będzie wybranie zamykanego słoiczka lub pudełka z pokrywką, dzięki czemu zapachy z lodówki nie przejdą do deseru oraz będzie można zabrać go na wynos. Do naczynia wsyp nasiona, dolej mleko, dodaj jogurt, łyżeczkę lub dwie słodzika i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie udekoruj deser wybranymi owocami i orzechami.  

    Pudding chia świetnie smakować będzie, zarówno przygotowany na mleku krowim, jak i w wersji wegetariańskiej, na mleku kokosowym lub napoju roślinnym, np. migdałowy, owsianym, czy sojowym. Jeżeli dbasz o redukcję kalorii w diecie, możesz nawet przygotować go na wodzie. Idealnym dodatkiem do puddingu chia będą świeże owoce, truskawki, jagody, borówki, maliny, wiśnie, a także bardziej egzotyczne propozycje, takie jak mango czy banany. 

    Aby skomponować pełnowartościowy posiłek, czyli taki z dodatkiem węglowodanów, białka i tłuszczów, warto dodać do puddingu również źródło protein, np. wysokobiałkowy jogurt czy twaróg. Świetnie sprawdzi się również odżywka białkowa. Do zdrowych tłuszczów należą natomiast orzechy i pestki, np. migdały lub wiórki kokosowe. Jeśli chcesz uzyskać wyjątkowy aromat deseru, dodając aromat lub ziarenka wanilii. 

    Sprawdź, jakie puddingi chia wyczarowali nasi użytkownicy.

    1. Pudding chia z malinami

     Pudding chia z malinami Zobacz przepis

    Pudding chia z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Pudding chia z liczi

     Pudding chia z liczi Zobacz przepis

    Pudding chia z liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Kokosowy pudding chia z truskawkami

     Kokosowy pudding chia z truskawkami Zobacz przepis

    Kokosowy pudding chia z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Bananowy pudding chia z papają

     Bananowy pudding chia z papają Zobacz przepis

    Bananowy pudding chia z papają / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Kakaowy pudding chia na jogurcie

     Kakaowy pudding chia na jogurcie Zobacz przepis

    Kakaowy pudding chia na jogurcie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Pudding chia z mango

     Pudding chia z mango Zobacz przepis

    Pudding chia z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Truskawkowy pudding chia z musem czekoladowym

     Truskawkowy pudding chia z musem czekoladowym Zobacz przepis

    Truskawkowy pudding chia z musem czekoladowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Jagodowy pudding chia z mango

     Jagodowy pudding chia z mango Zobacz przepis

    Jagodowy pudding chia z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Zobacz także:

    Jak zrobić pyszną jajecznicę? Poznaj niezawodny trik

    Szczaw - co warto o nim wiedzieć?

    Dodaj do herbaty lub rosołu. Leczy stany zapalne, koi nerwy, wspomaga trawienie i sen »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    >60 min
    3
    Przekąski Węgierski langosz

    Odwiedzając Węgry, należy obowiązkowo spróbować legendarną przekąskę jaką jes...

    Odsłon: 783

    60 min
    4
    60 min
    4
    60 min
    7
    Desery Ciasto w 5 minut

    Oto najlepszy dowód na to, że smaczny deser wcale nie musi być czasochłonny i...

    Odsłon: 73337

    15 min
    132

    Polecane artykuły

    Informacje Powinno być w diecie osób po 60. roku życia. Jest mięciutkie i pełne białka

    Miękkie, delikatne w smaku i wysokobiałkowe. Tofu to produkt, po który powinny sięgać osoby po 60. roku życia. Nie tylko pomoże poprawić koncentrac...

    2
    Informacje Czego nie dodawać do owsianki? Lista produktów, które obniżają właściwości zdrowotne owsianki

    Prawidłowo przyrządzona owsianka pomoże nam nie tylko czuć sytość przez dłuższy czas, ale wręcz schudnąć. Choć to łatwa do przygotowania przekąska,...

    4
    Informacje Mało kto pamięta przepis na tę zupę. Zupa karpielowa wraca na polski stół

    W Twoim obiadowym menu królują zupy, jednak rodzina zaczyna narzekać na klasyczne smaki, takie jak pomidorowa, ogórkowa, czy jarzynowa? Zaserwuj im...

    2