Spis treści:
Lato to sezon, w którym owoce smakują najlepiej, są łatwo dostępne na targach i nieco tańsze. Warto to wykorzystać do przygotowania zdrowych i orzeźwiających owocowych koktajli, pełnych witamin i antyoksydantów. Jeśli jeszcze nie próbowałeś hinduskiego napoju jogurtowego, teraz jest właściwa pora. Dowiedz się, co to jest mango lassi i jak zrobić je krok po kroku.
Sprawdź także: Dania na upalne dni. Co jeść podczas upałów, a czego unikać jak ognia?
Co to jest mango lassi?
Zanim dowiesz się, co to jest mango lassi, warto, abyś poznał definicję samego lassi. Jest to napój pochodzący z Pendżabu w Indiach, przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw. W wersji oryginalnej, wykonywanej nawet już 1000 lat p.n.e., jest słony, doprawiony najczęściej chili. Spożywa się go podczas upalnych dni, ponieważ świetnie orzeźwia i przynosi ulgę. Co ciekawe, napoje jogurtowe znane są także w Turcji - tu pije się podobny ayran, czy Iranie i Armenii, gdzie spożywany jest doogh.
Mango lassi to coraz popularniejsza, słodka wariacja na temat hinduskiego koktajlu, którą chętnie serwują także polskie kawiarnie. W Indiach robi się ją na bazie wody różanej i mango. Owocową wersję napoju przygotowuje się też z cytryn lub truskawek.
Jak zrobić mango lassi?
Przyrządzenie napoju na bazie jogurtu i owoców nie powinno sprawić ci większej trudności. Musisz jedynie zdecydować się, jakie dodatki wybrać. Te oczywiście będą mieć wpływ głównie na smak koktajlu oraz jego wartości odżywcze i właściwości. Nie bój się używać przypraw, które wzmocnią odporność czy przyspieszą metabolizm.
Jak zrobić mango lassi, aby przyjemnie orzeźwiało podczas wysokich temperatur? W sklepie wybierz dojrzały owoc - ma więcej pysznego soku i będzie łatwiejszy w obróbce. Wystarczy, że go obierzesz, pokroisz w kostkę i wrzucisz do blendera kielichowego. Dodaj jogurt naturalny, przyprawy i zmiksuj. Zalej odrobiną wody, aby koktajl miało odpowiednią konsystencję (ani zbyt rzadką, ani za gęstą).
Dokładny przepis na to, jak zrobić mango lassi i jakie proporcje składników użyć, znajdziesz poniżej - kliknij w obrazek:
Jak działa mango lassi?
Czy mango lassi jest zdrowy i warto go pić? Jak najbardziej, bo już w samym owocu - głównym składniku koktajlu - znajduje się wiele cennych wartości odżywczych. Mango to źródło licznych witamin, m.in. A, C, E (nazywanej witaminą młodości) oraz tych z grupy B. W owocu kryją się też minerały, w tym potas, fosfor, magnez i wapń. Charakteryzuje się on niskim indeksem glikemicznym, nawilża i ujędrnia skórę, wykazuje działanie antynowotworowe, wspiera zdrowie oczu i wzmacnia odporność.
Nie bez znaczenia dla organizmu są też pozostałe składniki napoju, czyli jogurt i przyprawy. Jogurt naturalny to niskokaloryczny prebiotyk, wpływający korzystnie na mikroflorę jelitową i pracę układu pokarmowego (skutecznie usprawnia procesy trawienne). Z kolei popularne dodatki, takie jak miód, kurkuma, kardamon, kumin, siemię lniane, cynamon czy mięta, m.in. przyspieszają metabolizm oraz pomagają w walce z infekcjami i stanami zapalnymi. Wystarczy, że wsypiesz 1/4 łyżeczki kardamonu, a szybko rozruszasz organizm.
To niejedyne zalety hinduskiego koktajlu jogurtowego. Jak działa mango lassi? Zwróć uwagę, że w Indiach pije się go chętnie podczas upałów. Dzieje się tak, ponieważ napój świetnie nawadnia i orzeźwia. To idealna przekąska na śniadanie lub lunch - doda energii, uzupełni niedobory witamin i podkręci przemianę materii.
Masz ochotę wypróbować owocowe lassi? Przetestuj sprawdzone przepisy naszych użytkowników na najróżniejsze rodzaje tego koktajlu z Indii:
3. Lassi z mango i selerem
Zobacz przepisMango - seler lassi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: ekologia.pl, zajadam.pl, well.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zdrowy deser, który ma zero kalorii. Hit tego lata przygotujesz w domu »
Jedna sztuczka, która odmieni przetwory. Ogórki małosolne będą twarde i chrupiące »
Efekt jojo wpływa nie tylko na sylwetkę. Skutki odczuwają serce i wątroba »