Najlepsze przepisy na ogórki

Żurawina - kiedy warto po nią sięgać?

Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sosów, a także słodkich wypieków.

Fot. 123RF/Picsel

Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych.

Eliksir młodości

Duża ilość różnego rodzaju substancji przeciwutleniających sprawia, że żurawina działa jak potężna dmuchawa, wymiatająca z organizmu przyspieszające starzenie się organizmu wolne rodniki.

Flawonoidy, tak cenione np. w czerwonym winie, są obecne również w owocach żurawiny. Ich działanie to m.in. usprawnianie krążenia poprzez poszerzenie światła naczyń krwionośnych i ograniczenie odkładania się tzw. "złego cholesterolu" w ścianach naczyń. Zmniejsza się tym samym ryzyko zawału serca czy udaru.

Szklanka dziennie na infekcje i kamień nazębny

Najlepiej udokumentowanym działaniem żurawiny we współczesnej medycynie jest przeciwdziałanie infekcjom układu moczowego. Już wypijanie ok. 300 ml (sporej szklanki) soku z żurawiny dziennie zmniejsza ryzyko nawrotów tego typu zakażeń. Sok żurawinowy nie tylko zakwasza, co działa bakteriostatycznie, ale także utrudniają bakteriom zatrzymanie się w układzie moczowym.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Substancje zawarte w żurawinie utrudniają „przyklejanie" się bakterii do powierzchni np. zębów, wnętrza układu moczowego czy żołądka. Picie soku z tych owoców może więc przyczynić się do zmniejszenia gromadzenia się płytki nazębnej, a w konsekwencji także kamienia.

Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze soku z żurawiny na wiele odmian drobnoustrojów utrzymuje się nawet po rozcieńczeniu go.

Sposób na zatrucia pokarmowe

Z polskich badań nad właściwościami antybakteryjnymi żurawiny wynika, że świeży sok z tych owoców działa zabójczo na bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe. Badacze wzięli pod uwagę bakterie występujące w żywności: E. Coli, laseczkę sienną (może wywoływać zatrucia, ale głównie u osób z osłabionym układem odpornościowym), salmonellę i gronkowca złocistego. Z wymienionych bakterii to gronkowiec był najbardziej wrażliwy na działanie soku żurawinowego, najbardziej odporna z kolei okazała się salmonella.

Żurawina a nowotwory

Żurawina działa przeciwnowotworowo na kilka sposobów - zatrzymuje cykl komórkowy, czyli dalsze namnażanie się śmiercionośnych komórek, pod jej wpływem komórki nowotworowe ulegają samozniszczeniu, zmniejsza się też stan zapalny toczący się w organizmie. Badania sugerują, że żurawina może wspomagać leczenie m.in. raka piersi, raka prostaty i białaczki.

1. Żurawina z pigwą

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Schabowe z żurawiną i ananasem

Fot. Xagness na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Sos żurawinowy

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Karczek w żurawinowym sosie

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Kapusta na ciepło z żurawiną

Fot. Pobitegarybarbaryna Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 120

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 214

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 101

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4