Domowe przetwory to najlepszy sposób na zatrzymanie smaku letnich owoców i warzyw na dłużej. Zamknięte w słoiku mogą stanowić ciekawą przekąskę, dodatek do dań głównych, składnik kanapek lub deserów. Każdego roku przygotowujemy je, aby móc się cieszyć ich smakiem w chłodne zimowe dni. We wrześniu poprosiliśmy naszych użytkowników o podzielenie się sprawdzonymi przepisami na dżemy, konfitury, nalewki, kompoty, kiszonki, marynaty oraz warzywne sałatki, które można przechowywać w spiżarni. Jak co miesiąc Smakerowicze zachwycili nas kreatywnością i sposobem łączenia składników. Po wielogodzinnych naradach z setek zgłoszeń udało nam się wyłonić 10. laureatów.
Wyniki wrześniowego konkursu
Miejsce pierwsze - 1000 zł:
Cukinia w kiszonce "kolorowy słoik" - Hajduczek-naturalnie
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Cukinia w kiszonce "kolorowy słoik"
Miejsce drugie - 500 zł:
Sałatka grzybowa - Kolorowyprzepisownik
Fot. Kolorowyprzepisownik na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Sałatka grzybowa
Miejsce trzecie - 500 zł:
Dżem z miechunki, mango i kiwi - Maudie
Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dżem z miechunki, mango i kiwi
Miejsce czwarte - 250 zł:
Fot. Ewaeu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dżem z marchewki
Miejsce piąte - 250 zł:
Dżem z rajskich jabłuszek, malin i pigwowca - Majala
Fot. Majala na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dżem z rajskich jabłuszek, malin i pigwowca
Wyróżnienie:
Czekośliwka (czekoladowa nutella) z cynamonem - Ola1984
Fot. Ola1984 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Czekośliwka (czekoladowa nutella) z cynamonem
Wyróżnienie:
Kiszony kalafior romanesco - FoodSafari
Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kiszony kalafior romanesco
Wyróżnienie:
Przepyszny i aromatyczny kompot śliwkowy na zimę do słoików - UwagaBabciaEwa
Fot. UwagaBabciaEwa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Przepyszny i aromatyczny kompot śliwkowy na zimę do słoików
Wyróżnienie:
Czerwona cebula w słodkiej marynacie - Agafia
Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Czerwona cebula w słodkiej marynacie
Wyróżnienie:
Patisony w słodko kwaśnej zalewie - Kulinarnagosia
Fot. Kulinarnagosia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Patisony w słodko kwaśnej zalewie
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za zgłoszenia i zachęcamy do wzięcia udziału w kolejnym konkursie na przepisy, które osłodzą jesień. Więcej szczegółów na ten temat znajdziecie pod tym linkiem. Przypominamy, że w konkursie mogą wziąć udział wszystkie osoby, które zgłaszały przepisy w poprzednich edycjach, jak i nowi użytkownicy serwisu.