Do góry

Newsy

Naleśniki w dziesięciu odsłonach

Wiele osób rozpoczyna swą przygodę z gotowaniem właśnie od naleśników. Jednak wbrew pozorom nie jest to łatwy przepis. Aby przygotować perfekcyjne naleśniki, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

Fot. 123RF/Picsel

Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom Francji. Tam też przemianowano je na „crepes" i wysłano w daleką podróż na podbój świata. Misja ta zakończyła się powodzeniem, gdyż obecnie naleśniki w różnej formie zjada się niemal w każdym zakątku naszego globu.

Idealny naleśnik, czyli jaki?

Mogłoby się wydawać, że naleśniki to banalna potrawa. Ot, trochę ciasta usmażonego na patelni. Jednak myli się ten, kto twierdzi, że z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Idealny naleśnik nie może być zbyt cienki ani zbyt gruby. Nie powinien być też twardy lub zbyt puszysty. Cóż, odkrycie idealnego sposobu smażenia naleśników wymaga sporo cierpliwości oraz wielu prób i błędów. Na szczęście istnieje sposób na zaoszczędzenie nieco czasu i nerwów - wystarczy, że posłuchacie naszych rad, dzięki którym przygotowanie perfekcyjnych naleśników będzie dla was dziecinnie proste.

Bąbelki dla idealnej konsystencji

Doskonałym pomysłem będzie również zastąpienie części mleka gazowaną wodą mineralną - w ten sposób masa nabierze puszystości, a nasze naleśniki będą lekkie niczym chmurka. Bardzo dobrym pomysłem będzie również dodanie do masy cydru lub maślanki - efekt będzie podobny, jak po dodaniu wody mineralnej.

Pobierz aplikację smaker

Czy powinno się dodawać tłuszcz do naleśników?

Zwykle przepisy na ciasto naleśnikowe wyglądają bardzo podobnie: dwie szklanki mąki, dwie szklanki mleka oraz dwa jajka, szczypta soli, a w przypadku wersji słodkiej jeszcze trochę cukru. Niewiele osób wie jednak, że oryginalny przepis na crepes wymaga dodania do nich jeszcze roztopionego masła, dzięki któremu nabierają niezwykłego smaku oraz chrupkości, co więcej dodatek ten sprawi, że z pewnością nie przykleją się do patelni. Pamiętajmy jednak, że w kuchni powinniśmy wykorzystywać jedynie najlepszej jakości masło, które zawiera co najmniej 82% tłuszczu.

Jak smażyć naleśniki?

Jak w wielu innych przypadkach, także w gotowaniu narzędzia, którymi się posługujemy, są równie istotne, co nasze umiejętności. Nawet najlepszy kucharz, dysponujący najlepszym przepisem nie usmaży naleśników, jeśli nie będzie posiadać dobrej patelni.
Warto zadbać o to, aby miała nieprzywierającą powierzchnię, dzięki czemu unikniemy kulinarnej katastrofy oraz zminimalizujemy ilość używanego tłuszczu. W przypadku naleśników w zupełności powinno wystarczyć muśnięcie patelni masłem pomiędzy smażeniem poszczególnych placków.
Bardzo istotnym jest, aby wykorzystywana przez nas patelnia miała dno, które równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło - zdecydowanie ułatwi nam to gotowanie.
Niezwykle istotna jest również technika wylewania ciasta na patelnię. Dobrym rozwiązaniem będzie wylanie masy na jeden bok, a następnie wykonanie kilku okrężnych ruchów, dzięki którym ciasto pokryje patelnię równą, cienką warstwą.
Podczas przewracania naleśników, wprawni kucharze mogą spróbować triku z „latającymi" naleśnikami, jednak pamiętajcie, iż powinniście mieć wówczas pewność, że ciasto nie przywarło do patelni. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby pomóc sobie szpatułką.

Sprawdzone przepisy na naleśniki

Pamiętaj, że przepis na naleśniki można w bardzo prosty sposób urozmaicić lub dostosować do właśnych potrzeb. Chcesz jeść więcej warzyw, potrzebujesz ich w dietetycznej wersji, a może nie tolerujesz glutenu? To żaden problem. Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników, a z pewnością znajdziesz recepturę dla siebie.

 

1. Naleśniki - przepis podstawowy

Fot. basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Naleśniki budyniowe

Fot. natalka86 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Naleśniki szpinakowe

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Żytnie naleśniki

Fot. ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Naleśniki orkiszowe

Fot. kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Naleśniki proeteinowe

Fot. paolineczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Naleśniki bez jaj

Fot. szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Naleśniki na kefirze

Fot. natsko1993 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Naleśniki gryczane

Fot. izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Naleśniki ryżowe

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń