8 pomysłów na karpia

Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny?

Fot. 123RF/Picsel

Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można pozbyć się w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że  zastosujecie kilka sprawdzonych sztuczek. Jedną z nich jest obłożenie ryby startą marchewką i selerem. Znacznie bardziej popularną metodą jest obłożenie karpia pokrojoną w półplasterki cebulą. Jeśli ryba przeleży w ten sposób kilkanaście godzin, jej nieprzyjemny posmak będzie jedynie wspomnieniem. Podobnie skutkuje również namoczenie karpia przez kilka godzin w mleku lub w mieszance wody, octu i soku z cytryny.

Aby karp wyszedł naprawdę smaczny, warto zaopatrzyć się w kilka sprawdzonych przepisów. W tym wypadku, jak zwykle, z pomocą przychodzą nasi użytkownicy, którzy chętnie dzielą się sprawdzonymi recepturami. Oto niektóre z nich.

 

1. Karp marynowany

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tak przygotowany karp dosłownie rozpływa się w ustach. Dzięki kilku niezwykłym dodatkom, ta dobrze znana wszystkim ryba jest wyjątkowo smaczna. Koniecznie wypróbujcie - nie tylko w święta.

2. Karp z pietruszką

Fot. Nagazie  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wiele osób narzeka, iż karp serwowany w wigilijny wieczór jest po prostu nudny. Warto więc odmienić jego smak dodatkami. Jeśli zaserwujecie go w towarzystwie chrupiących warzyw i pysznej marynaty, przekonacie do tego dania nawet sceptyków.

3. Karp z orzechami

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wiedzieliście o tym, że karp i orzechy to bardzo zgrany duet? W tym przepisie możecie wykorzystać różne rodzaje orzechów, które nieco zmodyfikują smak tego dania.

4. Karp pieczony w cebuli

Fot. Marysia11082 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak pewnie wiecie, cebula doskonale tłumi "mulisty" smak karpia. Przygotowuje się go błyskawicznie, a efekt jest zachwycający. Wypróbujcie, a przekonacie się, że do tego przepisu warto wracać o każdej porze roku.

5. Karp smażony w czosnkowej śmietanie

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Smażyliście kiedyś karpia w śmietanie? Nie? To już najwyższy czas to zmienić! Jest niezwykle aromatyczny, dlatego wymaga zaserwowania jedynie najprostszych dodatków - ziemniaków i zwykłej surówki.

6. Karp zapiekany z pieczarkami

Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To danie możecie przygotować ze sporym wyprzedzeniem, co z pewnością bardzo ułatwi wam świąteczne przygotowania. Pamiętajcie tylko, aby przed podaniem podgrzać go krótko w piekarniku.

7. Karpo po żydowsku

Fot. Alicja401 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co prawda karp w galarecie to pracochłonne danie, jednak tradycja nakazuje, aby koniecznie pojawiło się na wigilijnym stole. Jeśli skorzystacie z przepisu Alicji, możecie być pewni, że będzie nie tylko bardzo efektowne, ale również niezwykle smaczne.

8. Karp wg. przepisu Babci Jasi

Fot. KulinarnyRollecoaster na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Któż lepiej zna się na kuchni niż nasze babcie? Właśnie z tego względu warto korzystać z ich kulinarnej mądrości i pielęgnować przekazywane przez nie przepisy. Po prostu nie mogą się nie udać.

Zobacz też: Triki, które ułatwią ci przygotowanie Wigilii

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Pyszne ciasto JEŻ

Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...

Odsłon: 140

60 min
2
30 min
8

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4